Туроператори с протестно писмо заради карантината за идващите от Занзибар

Според АБТТА континенталният подход е в ущърб на гражданите на България
15 мар 2021 17:15, Нели Христова
37
Туроператори с протестно писмо заради карантината за идващите от Занзибар
Снимка: БГНЕС

Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) не е съгласна с новите здравно-санитарни изисквания към пристигащите в страната ни от Африка граждани за задължителна карантина и последващ PCR тест.

Припомняме, че със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 00:00 часа на 13 март беше въведена задължителна 10-дневна карантина, последвана от PCR тест за влизащите от Африка пътници.

Още по темата

Това означава, че доста българи, които в момента са на почивка в новата актуална туристическа дестинация - Занзибар, ще трябва да си останат вкъщи след завръщането си. Заповедтта касае курортистите от други популярни дестинации като Кения, Египет, Мароко и Тунис.

Според заповедта на проф. Костадин Ангелов въпросните хора трябва да бъдат поставени под карантина в дома си или в друго място за настаняване, в което посочат, че ще пребивават, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

Карантината ще се отменя при изтичане на 10-дневния срок и предоставяне на отрицателен резултат от проведено на 10-ия ден от карантината изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Резултатът трябва да се представи на директора на регионалната здравна инспекция, който е издал предписанието.

В протестно писмо от Асоциацията изреждат няколко причини за несъгласието си, предава БТА.

Според Асоциаицията "континенталният принцип" за налагане на противоепидемични мерки е неуместен, защото подходът изключва от списъка на възможностите за пътуване над 25 на сто от страните в света; групирани единствено на база териториално разположение, ограниченията поставят под общ знаменател 54 страни с различни политически режими и начини на управление, различно отношение към пандемията на COVID-19 и ваксинацията, и различни мерки срещу COVID-19.

Според АБТТА подходът не отчита практиката и заключенията на реномирани научно-изследователски институции за диференциране на ограничителните епидемиологичните мерки "страна по страна".

Според Асоциацията "континенталният подход" е в ущърб на гражданите на България, защото влизането в сила на нова Заповед за промяна на ограниченията без предизвестие не позволява на туроператорите и потребителите да планират и предвидят своите действия от предприетите мерки. В момента включително има пътуващи в заварено положение, изтъкват от АБТТА.

За предстоящата пролетната ученическа ваканция много потребители са планирали и предплатили пътуване до засегнатите от ограниченията дестинации. Новото изискване за карантина след завръщане ще възпрепятства от една страна родителите да се върнат на работа, а от друга страна - задължаването на учениците да останат близо две учебни седмици след ваканцията вкъщи ги ощетява по отношение на правото има да получат адекватна възможност за обучение, смятат от АБТТА.

Новите изисквания поставят в невъзможност голяма част от записалите се клиенти да пътуват, което според организацията ще нанесе големи финансови загуби за потребителите, които ще бъдат принудени по свое желание да анулират резервациите си.

Според АБТТА новите ограничения не отчитат индивидуалния статус на различните пътуващи - например има ваксинирани хора, хора, които са прекарали болестта и т.н. Освен това ограниченията ще създадат условия за възникване на необосновано напрежение и конфликти в отношенията туроператор - клиент в ситуация, в която никоя от страните няма да има вина, но клиентите ще търсят отговорност за променените обстоятелства от туроператора и ще търси своите права за възстановяване на платените почивки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
666 преди 3 години
До ВескоЗначи според теб населението на земята благославя вожда и Щаба Му!!!Ееее....много ги похвали :)))
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разболее се човекът - държавата плаща за нов.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повреди се колата-лесна работа, плащам да ми я оправят или купувам нова.Счупи се телефона -плащам за нов.Продават по-хубави телевизори, купувам си нов.Имам пари, не ме интересува-плащам и получавам!Разболявам се от гадна болест-не ми пука, ще си платя за да ме оправят като колата.Май нещо не се получава с лечението - НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ!!! КАК ТАКА?! ПЛАЩАМ И СА МИ ДЛЪЖНИ!!! КАКВА Е ТАЗИ ДЪРЖАВА?!ЗА КАКВО СИ ПЛАЩАМ?! ДЛЪЖНИ СА ДА МЕ ОПРАВЯТ. КАКВИ СА ТЕЗИ ЛЕКАРИ?! КАКВО Е ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО?
29
0
 
7
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
Начекнахте ли се,намъндахерцахте ли се точно сега?
28
0
 
9
 
! Отговори
факт преди 3 години
Тези са вносители на африканските вируси... Нямам думи, не разбирам защо правят това зло, защо внасят зарази в нашата страна,? Вярно е пророчеството, че парите ще пренасят заразни болести. По пряк и косвен начин...
27
10
 
2
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Засега реакциите са 1 към 10. И аз предполагах, че 90% от населението на Земята води безсмислени и безцелно съществуване пред телевизора и произвежда биологичен ***, но нямах представително изследване :) Значи захвърляме хиляди години еволюция, цивилизация и човешки стремежи, заключваме се по къщите и съществуваме за да благославяме вожда и Щаба Му.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка да ходят където искат, нали ги тестват.
25
2
 
26
 
! Отговори
Явор преди 3 години
Много са нагли. Пазят бизнеса си и за друго не мислят. В Занзибар съществуването на коронавирус напълно се отрича и заради пари тия искат да се напълни с туристи оттам. Туристи от Занзибар въобще не бива да бъдат допускани в България.
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия туроператори не се наядохаДа идат да работят нещо друго като е такъв периода на икономиката.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
можеше и по-лошо:)..да ги задължат да стоят в занзибар, докато се върнат ваксинирани с африканска ваксина, призната от ЕС:)..иначе, в крайна сметка - 2 седмици повичка в занзибар и после още 2 седмици почивка вкъщи..кой ти ги дава? а това се плаща..
22
24
 
3
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Много са ми интересни коментарите на изпаднали в паника и ужас хора. Те наистина ли цяла година не са излизали от дома си? И поливат с белина доставките с храна? Кога ще вдянват, че живота няма да спре заради безценния животец на неколцина паникьори? И огромната част иска да ходи по заведения и екскурзии.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като толкова сте се загрижили - върнете им парите на тези , които са се записали
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въх, тез туроператори, бреййй......Така са се загрижили за "правата на българските граждани", че сън не ги фаща!!!!А, може би, все пак за Парата, а?
19
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че така трябва да бъде! Даже закъсняха с тази карантина!
18
0
 
29
 
! Отговори
Мъка, мъка преди 3 години
На тези туроператори кой им ги пише такива глупости? Толкоз ли нямат един с малко повечко акъл да ги светне, че точно такъв текст на протестното им писмо ги прави за смях и освен това абсолютно нищо друго няма да постигне. Аргументите им са като измъдрени от слаб ученик на контролно в 8ми клас
17
0
 
31
 
! Отговори
Да на Занзибар! преди 3 години
Това изглежда комично. Няколко хлапака щели да учат дистанционно щото не можели да се върнат 2 седмици у даскалото. И вече били лишени от конституционното им право на образование, горката младеж!
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ako bg chirurzi rabotiat kato bg elektrotehnici v observatoriata rojen i vi ostaviat chervata, kokalite, organite da visiat po stenite i tavanite kato kabelite na observatoriata v rojen....vai, vai...kakvo zdrave li vi ochakva spored zvezdite i astronomite na rojen...;-))))
15
1
 
27
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
навсъкъде искат PCR и карантина. Никой по света не отменя правилата си заради нас, че ние да искаме да ги променяме заради други държави, за наши граждани. Спрете се с тия глупости, огледайте се, навсякъде е така, че даже и по-лошо. Тук сме по-свободни, рекламирайте тук, накарайте хотелиерите ни да ни предложат това което чужбина ни дава, уважение, качествена храна и чисти стаи. Туроператорите покажете България, дайте това което давате на чужденците, но за българския джоб. не се стискайте!
14
2
 
20
 
! Отговори
бивш турист преди 3 години
Бях на Занзибар преди години.Тук в България още бъркаха Занзибар със Зимбамве.Основното,което трябва да знаят хората е,че на острова боготворят ЮАР и основно търгуват с тази държава.Така че, билите на Занзибар найстина трябва да се изследват,защото е възможно да са внесли у нас южноафриканския мутант на Ковид. Мечтата на всеки занзибарец е да забогатее и да се изсели в Южна Африка.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...Новото изискване за карантина след завръщане ще възпрепятства от една страна родителите да се върнат на работа, а от друга страна - задължаването на учениците да останат близо две учебни седмици след ваканцията вкъщи ги ощетява по отношение на правото има да получат адекватна възможност за обучение, смятат от АБТТА."_____Онлайн обучение има на доста места. Вероятно и в училищата на тези няколко десетки учениици, които ще ваканцуват в Африка.При пандемия е така - нещата се менят бързо!