В Занзибар вирус няма, но четирима върнали се у нас са с COVID-19

Те са дали положителни резултати от антигенни тестове
Обновена: 15 мар 2021 08:33 | 15 мар 2021 08:30, Александър Попов
171
В Занзибар вирус няма, но четирима върнали се у нас са с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Занзибар се рекламира като дестинация без коронавирус, като над 3000 българи са я посетили през последните месеци. Четирима заразени обаче са засечени от българските здравни власти.

"В предпоследния самолет от Занзибар установихме четирима души, които бяха положителни за коронавирус при тестване с бързи антигенни тестове", каза пред bTV  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата
Той уточни, че предстои да им бъдат направени РСR тестове, след което ако има съмнение пробите да бъдат сенквенирани, за да се установи дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти.

Кунчев уточни, че задължителната 10-дневна карантина е именно заради тези по-заразни и опасни варианти.

"Идеята е да имаме 100% сигурност, че тези хора не са носители. Това може да стане на третия-четвъртия ден, но е по-сигурно да стане след седмия ден", категоричен е Кунчев.

Според доц. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести нигерийският вариант е най-сериозният до момента. Той споделя мутации с вече познати варианти на вируса, но има данни, че протичането на болестта при него е по-тежко и засяга по-младата възрастова група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесно, а останалите контактни пътували заедно с тях вече са на ресторант на Витошка, после на кино и да понапазаруват в някой МОЛ. За това сме на това дередже. Вижте по света как го правят.Карантинен хотел, строго охраняван, това е начина.
117
0
 
20
 
! Отговори
JERI преди 3 години
КОЙ ИЗМИСЛИ ТАЯ ГНУСНА И ОТВРАНИТЕЛНО *** ДЪРЖАВА С ВИСОКА ПРЪСТЪПНОСТ ИХИЛЯДИ ТРОПИЧЕСКИ БОЛЕСТИ ЗА ДЕСТИНАЦИЯ?
116
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Сата НАТОНе е новост! Дават до около 70% верен резултат! Остават около 30% фалшиво + или -!За бързите тестове пък е въпросът : само на КОВИД 19 антителата ли се хващат или и на други коронавируси! Коронавирусите също са много!? Изобщо можем да си споделяме много въпроси, съмнения и разсъждения докато по медиите всякакви експерти ни правят психаротерапия!
115
2
 
11
 
! Отговори
копи-пасте преди 3 години
Кoи ca фирмитe и лицaтa, кoитo внacят фaлшивитe тecтoвe, пaрцaлитe нaрeчeни мacки, вaкcинитe.. Тaм никoя миcиркa нe cмee дa пoпитa. В Итaлия Дoмeникo Aркури ( бългaрcкия Мутaфчийcки.) e нa кaфe c прoкурaтурaтa зa зaкупeни мacки oт Китaй зa 1 милиaрд и 200 милиoнa ?. Купeни пo 0,02 цeнтa и внeceни пo 0,50 цeнтa.. Cпрaвкa, прeдaвaнeтo Rеpоrt oт 11 януaри. По Дунава изтече инфо, че и съпартийците на Меркел са топнали "човката" в далаверата с маските! И сега какво правим?! Сепуку?!
114
7
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Откога ПСР тестът дава 100% точни резултати? Тези показания са фалшивоположителни.
113
5
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Вируси и бактерии от всякакъв вид се разнасят между хората и животните целогодишно!Има поговорка : На страха очите и ушите са големи!Има и още една : Като пръдне попа в черкова - народното напъва до посиране!СЗО, Световната банка и Европа казаха и нашите се напънаха!Затова стана затварянето март 2020г! И пак, и пак! Обаче СЗО вече не препоръчва пълно затваряне! Приятен е тоталния контрол нa нaceлeниeтo, cлaдкa рaбoтa e! Въпрoca e дoкoгa щe уcтиcкaш c кoнтрoлa и кога ще ти излeзe прeз нoca!?
112
6
 
10
 
! Отговори
Вицът на деня преди 3 години
В Занзибар вирус няма !
111
4
 
40
 
! Отговори
С.В. преди 3 години
Голяма простотия е това българина. Конспирации,лъжи,нямало ковид и още глупости. Ами *** аборигени. Щом стигнахте до там да се хвалите че сте били в Занзибар, отиваме на кино. Името за много хора до вчера беше неизвестно. Ако беше толкова хубаво отивайте да живеете там и не се връщайте,и без това за нищо не ставате. Лекарите,учените ББ, всички са им виновни на такива мрънкащи. И точно такива първи търчат да се лекуват ако се разболеят. Кога празните ви глави ще зацепват че корона има.
110
20
 
8
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Четири съмнителни антигенни тестове при три хиляди човека е супер пресилена истерия, че заразата идва от там. Отчитат дейност или си измиват ръцете?
109
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото по-малка е заболеваемостта в една популация, толкова по-голям процент фалшиво положителни антигенни тестове ще има. Процентът стига до 95. Прочетете още на сайта на FDA. Това че, антигенния тест излязъл положителен не значи на 100% че някой има ковид. Ама важното е истерията да върви по план.
108
12
 
9
 
! Отговори
Танго без Кеш преди 3 години
Ударили са си в тоалетната на бара в Занзибара по една безплатна черна кожена инжекция .... а в Европа си трепят пенсиите с летални инжекции.е...баси света..
107
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усещам как сами предизвиквате протести с изказванията си. Бойко не ви ли следи простотиите, които говорите
106
13
 
24
 
! Отговори
нЕ ГИ Пускайте преди 3 години
Не ги пускайте обратно бе ! Как нема вирус у Занзибар, у цел свет има там нема? Крият, щото само от туризъм се хранят тия скъсляци, нормално, бананова република неква, ако си вервате, че некой му пука там за болни и ковид, те там мрът от кво ли не като мухи...
105
23
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно наистина как има вирус в Занзибар, а няма купчини с умрели по улиците, нито истерията и ограниченията, с които ни карат нас да живеем? Въпрос за размисъл.
104
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е и? Аз все едно не се заразих в магазина? Какво ви пречи сега пък Занзибар.
103
3
 
1
 
! Отговори
Вируса бременните преди 3 години
Вируса ги такова и тях така че да се избягва забременяването.
102
5
 
12
 
! Отговори
4epa преди 3 години
МАЛКО ЛИ ГЕТА ТУК ИМАМЕ ТА 4АК ДО ТАМ ДА ХОДЯТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
101
9
 
10
 
! Отговори
Попай преди 3 години
Не е важно дали си болен, еажно е КОЙ и КАК тества
100
9
 
27
 
! Отговори
Опасен вирус преди 3 години
Вирус има и в Занзибар, само че там поразява най-вече папаята и козите.
99
5
 
15
 
! Отговори
Колов. преди 3 години
*** с пари окончателно ще скапят България ако внесат Нигерийският щам.Ще нанесат щети за милиарди.