В Занзибар вирус няма, но четирима върнали се у нас са с COVID-19

Те са дали положителни резултати от антигенни тестове
Обновена: 15 мар 2021 08:33 | 15 мар 2021 08:30, Александър Попов
171
В Занзибар вирус няма, но четирима върнали се у нас са с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Занзибар се рекламира като дестинация без коронавирус, като над 3000 българи са я посетили през последните месеци. Четирима заразени обаче са засечени от българските здравни власти.

"В предпоследния самолет от Занзибар установихме четирима души, които бяха положителни за коронавирус при тестване с бързи антигенни тестове", каза пред bTV  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата
Той уточни, че предстои да им бъдат направени РСR тестове, след което ако има съмнение пробите да бъдат сенквенирани, за да се установи дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти.

Кунчев уточни, че задължителната 10-дневна карантина е именно заради тези по-заразни и опасни варианти.

"Идеята е да имаме 100% сигурност, че тези хора не са носители. Това може да стане на третия-четвъртия ден, но е по-сигурно да стане след седмия ден", категоричен е Кунчев.

Според доц. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести нигерийският вариант е най-сериозният до момента. Той споделя мутации с вече познати варианти на вируса, но има данни, че протичането на болестта при него е по-тежко и засяга по-младата възрастова група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
6
 
! Отговори
до 88 преди 3 години
Имам 3 деца. 2 момчета и едно момиче. Други въпроси има ли?
77
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Нигерийският щамКунчев Нигерия е 210 милиона населениеБолни за деня 110 човека Пълни лъжциКойто не вярва да провери при anqul GoogleTi V Nigeria hodil li si i znaesh li v kakvi usloviq zhiveqt tezi 210 Mln?????4e 80% ot naselenieto nqmat dostup do lekar zastoto trqbva da platqt ,a nqmat pari,da ne govorim za bolnicite koito sa samo v naj-golemite gradove.....ama to v BG vseki komentira....
76
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 78"Само от моите месечни данъци и удръжки двама лекари получават заплатите си."Факт е, че заплатите на лекарите в България са изключително ниски.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 75"Само дето в САЩ мерките се премахват от неваксинираните щати като Тексас."Тексас са ваксинирали около 18-19% с първа доза и всяка седмица получават и слагат минимум към 800 000 ваксини (към 2-3% от населението му).Що тъй?
74
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм за отпадане на зъдължителните тестове при пътуване.
73
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България корупция няма, ама чекмеджетата на Баце са пълни.
72
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ванката --- Само да кажа това чудо у дома го изкарахме без почти да се усетим! Като позволявате новините да ви облъчват се мре. жена ми е с диабет тип 2. Загубихме всички у дома обоняние и вкус ;) Хайде стига ми говори за пандемия, защото истинската пандемия е 90% смъртност а тук говорим за 10-20%.____Ванка, хайде прочети дефиницията за "пандемия", пък после коментирай.Има я на сайта на СЗО, например.
71
3
 
8
 
! Отговори
до 77 преди 3 години
В коя статистика си, бе? Тестовете в училите НЕ ВЛИЗАТ в статистиката! Вашите ОТРИЦАТЕЛНИ тестове са влезли като ОТРИЦАТЕЛНИ. Толкова ли сте наивни вие, че грам не разбирате какво се случва?!
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има вирус защото ваксини няма. Не искаме Руски не искаме Китайски искаме Такива каквито са ни заповядали от горе а тях ги няма. Човека взе парите каза чакай малко.
69
11
 
6
 
! Отговори
до 78 преди 3 години
Да го кажем така. Работя за западна компания. Само от моите месечни данъци и удръжки двама лекари получават заплатите си. Съвсем отделен въпрос, че работя по проект с бюджет 120 милиона евро, от които 12 ще влязат в хазната, защото е за тук. Друго интересува ли те? Не се прави на всезнайко, ставаш малко смешен.
68
9
 
7
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Тексас е държава в държавата. Имат си собствена армия и най-въоръженото население в сета. Показаха среден пръст на Бидона. А за Занзибар.. на 3000 души, 4 заразени :). За какво изобщо се коментира.. И аз го изкарах короната вече веднъж.. трябва да ви кажа, че беше като сезонна настинка в сравнение със свинският грип, който също изкарах през 2010година. Но тогава нищо не затвориха, никакви маски не се носиха. Въпреки, че и тогава имаше голяма смъртност..
67
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами може да са се заразили и в салолета докато са пътували.
66
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"като плащаш данъци в БГ за коя държава работиш???"И защо е това учудване? Зависи от това, кой и за какво ви използва данъците. Няма как да ме убедите, че работейки за западна компания, носите някаква огромна полза за страната. Основната полза си е за западната компания, на второ място - за вас.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 70 - като плащаш данъци в БГ за коя държава работиш???
64
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 66"Нормално е САЩ да разхлабват мерки, а ние да ги затягаме."Само дето в САЩ мерките се премахват от неваксинираните щати като Тексас. Тия щати дето се управляват от ваште сороски *** и се ваксинират масово още повече затягат мерките, що тъй?
63
4
 
5
 
! Отговори
ДРАГОМИР ДОСЕВ преди 3 години
СПЕШНО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА ЗА ОТСТОЯНИЕ МЕЖДУ СЕРГИИТЕ В ГОЛЕМИТЕ ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ. СЕГАШНОТО РАЗПОЛОЖЕНИЕ НЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 70 - като плащаш данъци в БГ за коя държава работиш???
61
15
 
9
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 години
От цялата туристическа индустрия, ако може така да се нарече в България един намери как да печели по време на криза и вие намерихте начин как и на него да му секнете бизнеса. Да не си мислят, че ще вкарат в карантина всички, които си идват от Африка/ Хващат само чартърите, които са единствените директни полети. Никой нема да каже ами аз летя от Кайро през Рим за София. И ше го хванат за дедовия...Съвсем целенасочено и умишлено утрепахте всякакви видове бизнес.
60
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 63Прав си за парите. Но не мисля, че работата в "нормална западна компания" е повод за гордост. Имате право да си харчите парите, разбира се, но поне аз не бих се чувствал комфортно, знаейки, че не работя за своята си държава.
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 62 - американците не ги мисли - те се ваксинират по 2М на ден - до края на април ще имат имунитет. Плюс че ги лекуват с антитела а не с чайчета и супички - гледай в *** какво е положението...