В Занзибар вирус няма, но четирима върнали се у нас са с COVID-19

Те са дали положителни резултати от антигенни тестове
Обновена: 15 мар 2021 08:33 | 15 мар 2021 08:30, Александър Попов
171
В Занзибар вирус няма, но четирима върнали се у нас са с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Занзибар се рекламира като дестинация без коронавирус, като над 3000 българи са я посетили през последните месеци. Четирима заразени обаче са засечени от българските здравни власти.

"В предпоследния самолет от Занзибар установихме четирима души, които бяха положителни за коронавирус при тестване с бързи антигенни тестове", каза пред bTV  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата
Той уточни, че предстои да им бъдат направени РСR тестове, след което ако има съмнение пробите да бъдат сенквенирани, за да се установи дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти.

Кунчев уточни, че задължителната 10-дневна карантина е именно заради тези по-заразни и опасни варианти.

"Идеята е да имаме 100% сигурност, че тези хора не са носители. Това може да стане на третия-четвъртия ден, но е по-сигурно да стане след седмия ден", категоричен е Кунчев.

Според доц. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести нигерийският вариант е най-сериозният до момента. Той споделя мутации с вече познати варианти на вируса, но има данни, че протичането на болестта при него е по-тежко и засяга по-младата възрастова група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари