В Занзибар вирус няма, но четирима върнали се у нас са с COVID-19

Те са дали положителни резултати от антигенни тестове
Обновена: 15 мар 2021 08:33 | 15 мар 2021 08:30, Александър Попов
171
В Занзибар вирус няма, но четирима върнали се у нас са с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Занзибар се рекламира като дестинация без коронавирус, като над 3000 българи са я посетили през последните месеци. Четирима заразени обаче са засечени от българските здравни власти.

"В предпоследния самолет от Занзибар установихме четирима души, които бяха положителни за коронавирус при тестване с бързи антигенни тестове", каза пред bTV  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата
Той уточни, че предстои да им бъдат направени РСR тестове, след което ако има съмнение пробите да бъдат сенквенирани, за да се установи дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти.

Кунчев уточни, че задължителната 10-дневна карантина е именно заради тези по-заразни и опасни варианти.

"Идеята е да имаме 100% сигурност, че тези хора не са носители. Това може да стане на третия-четвъртия ден, но е по-сигурно да стане след седмия ден", категоричен е Кунчев.

Според доц. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести нигерийският вариант е най-сериозният до момента. Той споделя мутации с вече познати варианти на вируса, но има данни, че протичането на болестта при него е по-тежко и засяга по-младата възрастова група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
1
 
! Отговори
ХОДЯТ преди 3 години
КАТО МАНОСАНИ-АЙДЕ СЕГА
137
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Занзибар няма вирус, защото занзибарците не могат да ги хванат да ги изследват. А няма и кой да ги изследва.Искат си туризма и лъжат по-наивничките да им ходят на гостиИ те ти - и африкански вирус.Честито на печелившите.До сега измряха повече, отколкото през Втората световна.Сега - и още толкова с африканските породи и мангър-подхода.
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко това, кулите близнаци, ваксините, всичко са го предсказали баба Волга и Квазимодо!
135
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нивото е изключително ниско в тази тема! Бързи тестове за вируса може да се направят и със зарчета, а и с карти, а може и с тези тестове!Стига сте плашили хората! Вирус има, по тежък е, но когато здравето ти е съсипано, а и самия ти нищо не правиш за него е ясно, че си следващия кандидат на вируса! Дали е ковид, свински или птичи, се някой тях може да те гътне! От последните два починаха повече хора по света отколкото от ковид - вижте статистиката!
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво изобщо е зензибар или квато дивотия я казахте?!?!
133
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Смятайте какви болести ни носят тези "туристи". Това е пир по време на чума. В една нормална държава би трябвало да има затвор за такива терористи. Защото пренасянето на биологично оръжие си е чист тероризъм.
132
3
 
20
 
! Отговори
Българин преди 3 години
В тая ужасна епидемия тръгнали в Занзибар на туризъм. Спрете ги на границата и не ги пускайте. Сега и от африкански щам ли да пламнем. На тях не им пука за другите. Безотговорни глезльовци.
131
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГеоргиА за Занзибар.. на 3000 души, 4 заразени :). За какво изобщо се коментира.. И аз го изкарах короната вече веднъж.. трябва да ви кажа, че беше като сезонна настинка в сравнение със свинският грип, който също изкарах през 2010година. Но тогава нищо не затвориха, никакви маски не се носиха. Въпреки, че и тогава имаше голяма смъртност.. _______Аз изгубих 6 близки, млади, здрави (1пенсионер).Свинският грип не ме отне никого.
130
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво иска да ми каже ? Че ако се ваксинираш няма да го принасяш ли ?
129
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там папаята и козите привличат вируса като магнит, затова няма по хората.
128
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В занзибар и ебола да има пак няма да се отчете - там няма нищо
127
2
 
24
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 3 години
ЖИВЯЛ СЪМ В РАЗЛИЧНИ СТРАНИ В ЕВРОПА, АЗИЯ И АМЕРИКА. ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЯХ В БЪЛГАРИЯ НАД 90% ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ БЕЗ ДА СЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛА И ЗАКОНИ. НЯМА БЪДЕЩЕ ТАКАВА СТРАНА. СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА ВИРУСА.
126
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще има вирус, като сигурно няма болница, тестове и статистическо бюро?Как да вярваш на каквото и да е там, като на изборите им избиха сумати и народ ,защото ги хванаха да ги фалшифицира. Как да има престъпност, като няма полиция, която да я отчете?
125
5
 
5
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
- на ден в територията влизат над 2000 човека през летищата ( основно от Англия ). С мерките срещу пътуващите ще спрат да не казвам кое... колкото успяха да спрат англ.вирус. Целта както винаги е да се покаже на хората, че шефът е баце, и че без неговото разрешение и ресто никой няма да прави пари!Явно 500-1000 туриста/седмица са апетитна хапка за вожда
124
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, в Северна Корея също няма, ама "Първата дама" досега се кри, защото я било страх да не го прихване... През границата с Южна Корея сигурно някой да не кихне към нея...
123
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В самолета 4-***, а останалите които са пътували в тая консерва с тях? Нищо?
122
10
 
4
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
Цели 3 при 1000 човека на седмица... брей, явно наистина там няма вирус!
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
oficialen offshoren vnos na virusi ;-)
120
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как се усмихва този мушмурокдано довечера киро бреийакa go oprawi
119
5
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
В Австралия и Нова Зеландия в момента няма нито един заразен с К19 - защо ли ?, ами защото там няма тепегьози като тук да убеждават ,че такова нещо не съществува , също като шопа , който като видял жирафа казал - е такова животно нема . Хората там спазват стриктно правилата и всеки влизащ в страната подлежи на проверка . В България се нароиха много многонезнайковци и едва ли ще излезем от кризата,но нали има на кой да хвърлят вината-на щаба,на правителството ,на Б.Б.на кметовете .