1000 са докладваните нежелани реакции от ваксините у нас

В 70-80% има грипоподобни симптоми, в 30% - гадене и световъртеж
Обновена: 16 мар 2021 11:57 | 16 мар 2021 11:57, Елка Василева
25
1000 са докладваните нежелани реакции от ваксините у нас
Снимка: архив, БГНЕС

Има изключителна активност в докладването на нежелани реакции след ваксиниране. Това съобщи пред БНР д-р Мария Попова, директор на Дирекция „Лекарствена безопасност и клинични изпитвания“ в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

„Има изключителна активност. Броят на нежеланите реакции, които получаваме всеки ден, расте и е доста голям – наближава или леко надвишава 1 000 съобщения, което е съвсем безпрецедентно за нашата система“, каза д-р Попова.

Още по темата

Тя обясни, че голямата част от тези реакции са познати реакции. Някои от тях протичат и по-драматично, но за кратко време, преходни са.

„При всички ваксини, с които разполагаме към момента, повече от 70-80% от реакциите представляват грипоподобен синдром, в който има температура, има втрисане, болка на мястото на убождането. В някои случаи тази температура е по-висока – характерно по-висока при „АстраЗенека“ и малко по-ниска при РНК ваксините. При РНК ваксините е около 38 градуса най-много, докато при „АстраЗенека“ надвишава и то при млади хора. Пациентите ни съобщават, че имат сърцебиене, имат прималяване, тръпки в крайниците. Може би в 30% от случаите се докладва гадене, световъртеж“, поясни д-р Попова.

По думите й тези реакции отзвучават в рамките на около едно денонощие, а една малка част продължават повече от 24 часа със затихване.

„Следим с особено внимание алергичните реакции и те не са много“, уточни д-р Мария Попова.

Големият брой докладвани реакции от ваксините срещу COVID-19 д-р Попова обяснява с чувствителността на обществото по тази тема. Тя даде примери с предишни кампании и призиви да се съобщават нежелани лекарствени реакции, които не са дали очаквания ефект.

Какъв е механизмът за съобщаване на нежелани реакции? На сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата има онлайн формуляр – жълт за медицинските специалисти и бял за пациентите. Предоставен е телефон за неразполагащите с интернет връзка. Когато става дума за ваксина, трябва да се посочи партидният номер – нещо, което не е валидно за химическите лекарства, посочи д-р Попова. Партидният номер се намира върху пациентската карта, която се дава на имунизираното лице. Друг канал за информиране за странични ефекти от ваксините е съобщаването им на личния лекар.

Сигналите се разглеждат от ИАЛ, но при по-сериозните случаи Агенцията по лекарствата има възможност да сезира РЗИ да изготви доклад. Сериозните казуси се разглеждат и от консултативна комисия към агенцията. На следващ етап информацията се изпраща към Европейската агенция по лекарствата. „Когато реакцията е сериозна, ние имаме 15 дни, за да я изпратим“, каза д-р Мария Попова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
13
 
! Отговори
dl преди 3 години
Искам да попитам.Защо не се изпълняват инструкциите на самата фирма Астра Зенека?Там черно на бяла е написанодо 55 годишна възраст.Масовите изпитвания са проведени до тази възрастова група.Истина е,че няма достатъчни количества от ваксините,които хората желаят-на Пфайзер и Модерна.И друго искам да знам-на кои пациенти бяха поставени и се поставят от тези ваксини или отново всичко е обвито в мистерия.
20
6
 
6
 
! Отговори
Мая Безпартийная преди 3 години
А мога ли да забременя? Моля се, защото моя малко не е добре в тази работа! А ко става, ще се боцкам всеки ден!
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някой замислял ли се е дали всички хора спазват препоръките преди ваксиниране като да изчакат 28 дни ако са били позитивни и да не са позитивни в момента на ваксинация. И дали трагичните резултати след ваксиниране не се дължат на небрежност или незнание отстрана на обикновените хора???
18
1
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
един познат само повръща 10 ден вече бърза помощ идва след часове болницитебили пълни да си остане в къщи с много течности и витамини 48 години
17
5
 
8
 
! Отговори
Илиян преди 3 години
Изби ме на голяма нужда след ваксината . Но все пак го правя отзад с Гоше кара и не знам от какво бълвам кафяво
16
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко са ваксинираните, които са се заразили?
15
8
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Борбата за пазари е безпощадна, случайно да му иде на някого на ум, че може да е платена антиреклама, поръчана от другите компании разработващи ваксини.
14
3
 
13
 
! Отговори
няма такава държава преди 3 години
Тези от "НОЩ" министъра на здравеопазването и Боко, както и разни продворни говорители и лекарим които по цял ден по медиите тръбят, че няма нишщо страшно и вредно и трябва да продължим с ваксините, ако се окаже, че не са прави, ще ностя ли отговорност и каква. Не ли редно да има затвор и то доста продължителен. Или пак ще им се размине.
13
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вакс.Астра Зенека съвсем лека болка в рамото,като при ваксина тетанус,никакъв проблем,БЕЗОПАСНА
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 12 - за наше съжаление и тяхно щастие няма да плашат нищо. 1-во са освободени от отговорност тъй като "ваксината" е разрешена за упортеба при оябена пандемия, и 2-ро всеки ваксиниран е подписал информирано съгласие, че е запоснат с ползите и вредите от поставянето. Та извода е - те се нагушват, ние ду*хаме.
11
18
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Нищо страшно, нормална постваксинална реакция
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А случайно биха ли били така любезни да кажат колко и какви ефекти има от всяка една ваксина? Щото така общо написано и само на едно място вметнато за Пфайзер е доста подвеждащо, като се има предвид, че хората в момента се притесняват от Астра Зенека... Нека не заблуждаваме хората, че Пфайзер и Модерна са безопасни!
9
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам лошото предчувствие, че Великобритания ще трябва да изплаща репариции на страните, които са се ваксинирали с астразенека!
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата има онлайн формуляр... Предоставен е телефон за неразполагащите с интернет връзка."Къде е предоставен тоя телефон? На сайта ли? И ваксинираните баби дето нямат интернет как ще отворят сайта да видят телефона, на който да съобщят за нежелани реакции?
7
6
 
25
 
! Отговори
химик преди 3 години
не си инжектирайте тия ***
6
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за нас но мед. работници които поставят ваксини в Италия искат да ги освободят от наказателна отговорност, щото доста пациенти са хукнали да ги съдят, близките на починалите също
5
7
 
41
 
! Отговори
Док преди 3 години
Отново крият и замазват с подвеждаща информация. Само в Търново знам за два случая, възрастен мъж починал след ваксинация и млад мъж вкаран в лудница след ваксинация. Целия град говори за това, но не и официалните медии. Изводите всеки да си прави сам. Търново е 70хиляди души(1% от населението на страната).
4
4
 
27
 
! Отговори
Black Sea преди 3 години
След като казва, че е прецедент за нашата система тази бройка на оплаквания, другарката лекар ще ни светне ли кога в БГ преди пандемията са се слагали 10 000 до 20 000 ваксини дневно, че да има база за сравнение. Или и тя си плещи така като оня дето търчи по пътищата с Жип-а.
3
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ако получиш усложнения от ваксината, може да си ги докладваш. И приемат, че е от ваксината. Но ако умреш от тези усложнения след ваксинацията, със сигурност не е от ваксината. Справка починалата жена в Пловдив. Не е стигнала до там да може и да докладва за реакция.
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недокладваните са тези които са се събудили в 4 сутринта със съсирек в сърцето или в белия дроб.Тях бързо ги копаят.