Масово слагат сухо мляко в прясното, от 17 проверени марки 3 са чисти

Активни потребители: В нито един от случаите не е отбелязано на етикетите
Обновена: 16 мар 2021 19:56 | 16 мар 2021 07:00, Анисия Иванова
292
Масово слагат сухо мляко в прясното, от 17 проверени марки 3 са чисти
Снимка: Pixabay

В 82% от пресните млека у нас има добавено сухо мляко, показва изследване на Българска национална асоциация “Активни потребители” (БНААП). От направените изследвания на 17 марки пресни млека, в 14 от тях е открито веществото фурозин, съобщава Асоциацията на сайта си.

Вещество се получава при процеса на отнемане на водата от прясното мляко. Наличието му е доказателство, че в продуктите има сухо мляко. В нито един от 14-те установени случаи с добавено мляко на прах обаче това не е било отбелязано на етикетите.

Проучването е направено поради постъпващите в офисите на БНААП сигнали и запитвания от потребители, които изказват съмнение относно качествата на разпространяваното в търговската мрежа прясно мляко. В сигналите се твърди, че това, което се предлага в търговската верига, не е пълноценната и полезна храна, позната от години, както относно външния вид, вкусовите качества, състава и миризмата, но така също и относно хранителните характеристики на този продукт.

Постоянен въпрос на потребителите е влага ли се сухо мляко в „прясното“ мляко? Целта на настоящото проучване е да се изследва и установи наличието на добавена млечна пудра в прясно мляко за пиене на предлагани в търговската мрежа готови за консумация продукти.

За проучването са закупени 17 марки прясно мляко от големи търговски вериги в София. От тях 5 са UHT продукти. Маслеността на млеката варира от 0,1 до 3,7%. Пробите са описани и кодирани. От всяка опаковка са отлети в стерилни контейнери 150 мл и изпратени в лабораторията, съобщават от Асоциацията.

Анализите установиха следното:

- В три (от 17) търговски марки най-вероятно няма добавено сухо мляко. В тях съдържанието на фурозин е минимално;
- Други 4 проби вложената млечна пудра отговаря на диапазон 10 – 49%;
- Най-многобройната категория е млека съдържащи между 50 и 85% млечна пудра – 7 марки;
- При останалите 3 количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях едва ли има прясно мляко.

Затова от асоциацията предлагат да се въведе ограничение на допустимото количество сухо мляко, което може да се влага в прясното мляко. Предложението ще бъде внесено в Националния съвет по храните, съобщи Богомил Николов пред "Труд". В момента такова ограничение няма, а БАБХ не прави такива изпитвания, защото няма нормативно основание за това. Крайно време е контролните органи да разработят методика за изпитване, настоя той.

В някои от тестваните продукти съдържанието на млечна пудра достигаше 90%, посочи Николов. От асоциацията не обявят марките прясно мляко, съдържащи сухо мляко, защото методът дава количествена грешка - тоест на база количеството фурозин не може да се прецени дали става въпрос за малки, или значителни количества сухо вещество.

Няма изследвания дали влагането му в прясното мляко крие рискове за здравето. Сухото мляко не е и причината за по-дългия срок на годност на млеката, въпреки че много хора си мислят така. Дългият срок на годност се дължи на технологията на обработка на прясното мляко - то е чисто от микроорганизми и на практика няма какво да го развали, докато не отворим опаковката и не влезе въздух, посочи председателят на асоциацията.

Резултатите ясно показват, че производителите масово влагат млечна пудра в прясното мляко. Това е фалшификация на хранителен продукт и измама спрямо потребителите. От страна на производителите по този начин се използва по-евтина суровина и се избягват проблемите свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко. Накратко – печелят се повече пари.

Потребителите са потърпевши. Те „печелят“ продукт с по-ниска хранителна стойност. В него има по-малко витамини и други полезни вещества и повече нежелателни  съединения. Това е цената на температурната обработка на суровото мляко. Остава въпросът дали след като мандрите злоупотребяват с най-простия млечен продукт, може да се вярва в качеството и безопасността на другите производни млечни продукти, добавят от Асоциацията.

Цялото изследване може да прочетете тук

Всичко за изследването вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 3 месеца
Я най-добре кажете, за известните марки, ако някой от читателите работи във фирма, която им прави логистиката на сухото мляко. Кажете и ние ще си направим изводите.
258
0
 
25
 
! Отговори
Един от вас преди 3 години
Целта на всяко изследване трябва да е в полза на хората по някакъв начин. Без имената на марките и фирмите това изследване е напълно безполезно и безсмислено. Язък за труда.
257
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 3 години
В 4-ти курс се изучаваше хигиена на храненето.Оттогава помня,че относителното тегло на кравето мляко е в границите 1,027-1,033 кг/литър.Изчислих ако имам 1000 кг с относително тегло 1,033 кг/л колко вода мога да добавя за да стане 1,027кг/л.Предположете колко е отговора???
256
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На комунделите са тия фирми и те са си свикнали от време уно с гнуса "млако от пликче"! Палите колата до някое село и купувате от местните мляко!
255
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Безсмислено...както всичко в тая държава....
254
0
 
2
 
! Отговори
Менте преди 3 години
Ако някой измамник производител чете - Да ти го набием, ей.
253
0
 
6
 
! Отговори
Над преди 3 години
Напишете марките!
252
0
 
15
 
! Отговори
Росен М. преди 3 години
Знам със сигурност, че в продуктите на фирма ЧЕХ се влага много сухо мляко, защото транспортната ни фирма им доставя от Словакия ВСЯКА СЕДМИЦА по 40 тона сухо мляко. Тяхни продукти НЕ КУПУВАМ!
251
0
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Нищо ново. Поне съобщете имената на трите марки млека от мляко!
250
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фирмата е една, А това е семейно изследване:)))
249
0
 
18
 
! Отговори
R преди 3 години
Не дават списъка май вероятно журналистите са заплашени от картелите ,няма ли да се намери някой хакер да публикува имената ,от тази новина се разбира че нашите медии са зависими
248
0
 
28
 
! Отговори
Истината преди 3 години
17 проверени ???Дай списъка!!! 3чисти???Кой са???Иначе статията става излишно драскане!
247
1
 
16
 
! Отговори
2Loop преди 3 години
И народът ще продължава да се трови и да плаща прескъпи *** и химия, пробутвани като естествени продукти.Може да се брои и като измишльотина или фалшива новина.И какво от това, че сте казали, че има подобна измама? И вие заедно с т.нар. БНААП сте съучастници в тази измама.След като няма имена на марки - всичко останало е напълно безполезно.
246
0
 
16
 
! Отговори
До 262 преди 3 години
Не е проблем, че се продава сухо мляко, а че на опаковката пише ''прясно'' !
245
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе нали сухото мляко се прави от поресно млеко.Къв ви е проблема?
244
0
 
12
 
! Отговори
Чичо Митко преди 3 години
Най после разбрахме че вино се прави и от грозде.Благодариме на властите...🤩
243
0
 
12
 
! Отговори
Чичо Митко преди 3 години
Браво открихте най-после топлата вода!*** смешниците добре че ни отворихте очите.....
242
1
 
6
 
! Отговори
Бръм Бръм преди 3 години
Знатните чиновници зорко и самоотвержено бдят, щото пиле да не прехвръкне и косъм да не падне от главата на обикновените хора. Вижте, то щом се слага сухо мляко, значи тъй трябва, значи. И как да не повярваш, че всичко е благото на човека? Вкл. борбата с вирусите.
241
0
 
20
 
! Отговори
Все тая преди 3 години
Поне да бяхте казали кои са тея три марки. Ние са трябва да отваряме лаборатории, за да знаем кои да си купуваме ли? Аман от страхливи "журналисри". Всичко това дето сте написали са само и единствено напразни драсканици.
240
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РусияПоследно като бях в Русия през 2018 пазарувах от някакви магазини дето бяха верига. По-големи *** не бях ял през живота си.