Проф. Балтов: На предела сме, трябват по-сериозни мерки

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция
16 мар 2021 09:18, Елка Василева
229
Проф. Балтов: На предела сме, трябват по-сериозни мерки
Снимка: архив, БГНЕС

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти.“ Това каза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНР.

Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.

Още по темата

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция, съобщи Балтов. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на „Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.

Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла, поясни Балтов.  

В момента в „Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с COVID-19 и 48 за реанимационни дейности.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“.

„Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни“, коментира Асен Балтов по повод възраженията и критиките на Българската болнична асоциация срещу спирането на плановите дейности в лечебните заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нали сте ШТаб имате и Вожд,вземайте ги какво чакате! Офф забравих,то пък идват избори!
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Замяна на тиквата с пъпеш? Мерси.Оставка народен съд и затвор!
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предела е на 04.04.
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете здравето си и се лекувайте ако трябва, но не ходете при проф. Николай Габровски в Пирогов или доц. Зафер Оркун Токташ. И двамата са изключително арогантни, нахакани и некадърни, интересуващи се само от парите ви.Хора - пазете се
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поканете Милица Пешут за санитарка.