Проф. Балтов: На предела сме, трябват по-сериозни мерки

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция
16 мар 2021 09:18, Елка Василева
229
Проф. Балтов: На предела сме, трябват по-сериозни мерки
Снимка: архив, БГНЕС

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти.“ Това каза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНР.

Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.

Още по темата

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция, съобщи Балтов. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на „Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.

Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла, поясни Балтов.  

В момента в „Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с COVID-19 и 48 за реанимационни дейности.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“.

„Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни“, коментира Асен Балтов по повод възраженията и критиките на Българската болнична асоциация срещу спирането на плановите дейности в лечебните заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
4
 
9
 
! Отговори
До 175 преди 3 години
Лекари не бия..Боя над лекари бил криминализиран Ама това е дискриминация!Защо боя над кофражист не е криминализиран ,някои доктори са толкоз алчни и некомпетентни ,че точно за бои реват.
164
0
 
22
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
"A така! Бой по лекарите! Бой! Бой! Жив лекар в България да не остане!"Балтов не е лекар - той е един мазен администратор принадлежащ към партията-майка ГЕРБ. Недай си боже да трябва наистина да лекува някой.
163
2
 
14
 
! Отговори
до 172 преди 3 години
Лекари не бия. Но за този сплескан цър вул ще направя изключение.
162
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ти да видиш"Правилно ли разбирам, че при толкова настанени деца в една от многото болници в страната,трябва да се замислим да затваряме училища и детски градини?!?!?!?"Абсолютно правилно разбираш, все пак това е Българската здравна система и няма как да очакваш от нея чудеса.
161
0
 
14
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Абе Балтов, как върви ваксинацията? Колко човека ваксинирахте за 3 месеца?
160
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"На предела съм да дойда до Пирогов и да ти начупя канчето."A така! Бой по лекарите! Бой! Бой! Жив лекар в България да не остане!
159
0
 
10
 
! Отговори
555 преди 3 години
Никаква план за нищо няма в тази държава, пълен провал, на гърба на обикновения човек е всичко!!!
158
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На предела съм да дойда до Пирогов и да ти начупя канчето. Върши си работата без да цивриш всеки ден по медиите бе! Егати лигльото!
157
0
 
8
 
! Отговори
Чичо Джери преди 3 години
БУЦИИИ МАЛКО ТИ ОСТАВА ! :)
156
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Къде са ваксините, пари за шкафчето има, ама за Пфайзер - не, скъп бил.
155
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСамо БСП,но без генерал Радев с юмуручето!
154
1
 
1
 
! Отговори
А за част 2: преди 3 години
"Вицекралят - Завръщането" имам чувството че ще ме гръмнат за нея!
153
1
 
1
 
! Отговори
Аз съм сигурен: преди 3 години
Че тая книга"Третото българско царство - фарс,пародия и колониален режим" ще стане бестселър в България.Ама вие си нямате и на представа какви обрати,какви драми,какви убийства и каква масова манипулация и геноцит ще има в нея и че всичко в този невероятен футболен мач драги зрители е било решено още през 1870 година, ама Руснаците не знаели,после като разбрали избили Романови да не стане същото и при тях.И ви гарантирам, че това ще бъде най-мразената книга в европа, а аз най-мразеният българин!
152
0
 
1
 
! Отговори
Цирк преди 3 години
На цялата картина с ковид отваряме цирковете
151
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На предела сме, трябват нови шкафчета.
150
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, то и от катастрофи умират доста хора, да вземем да затворим и пътищата?
149
5
 
8
 
! Отговори
ти да видиш преди 3 години
"В Пирогов има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция". Правилно ли разбирам, че при толкова настанени деца в една от многото болници в страната,трябва да се замислим да затваряме училища и детски градини?!?!?!?
148
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно, че още има *** които вярват в измисления грип! Лошо няма, ако искат да си товят затворени в мазите и да се къпят в дезинфектанти, но да не закачат нормалните хора!
147
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Специално заради Балтов, ще го поздравя с бюлетина на АБВ и Мангъров!ОСТАВКА!!
146
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавно затваряне или скоро ще се случи това, което предвиждаха в началото. Опашки от умиращи пред болниците и чували за трупове в задните дворове. На много хора им се струва смешно, но няма да им е смешно като отидат в болницата с болки в цялото тяло и 39 градуса температура и им кажат, че не могат да ги приемат и нищо не могат да направят за тях.