Проф. Балтов: На предела сме, трябват по-сериозни мерки

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция
16 мар 2021 09:18, Елка Василева
229
Проф. Балтов: На предела сме, трябват по-сериозни мерки
Снимка: архив, БГНЕС

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти.“ Това каза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНР.

Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.

Още по темата

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция, съобщи Балтов. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на „Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.

Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла, поясни Балтов.  

В момента в „Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с COVID-19 и 48 за реанимационни дейности.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“.

„Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни“, коментира Асен Балтов по повод възраженията и критиките на Българската болнична асоциация срещу спирането на плановите дейности в лечебните заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
2
 
2
 
! Отговори
до 157 Анонимен преди 3 години
сигурно не знаеш КОЛКО МНОГО СИ ПРАВ, ако случайно Нинова състави правителство точно това я чака и ще й се случи
144
0
 
2
 
! Отговори
Българските историци преди 3 години
Нито един от тях не е написал следната версия: Третото българско царство - фарс и колониален режим. И от гледна точка на историята аз считам, че някой трябва да поправи тази грешка. И имам идея за нова книга: Истинската българска история на Третата българска държава! Дневници и нощници друг път - три лъва на корицата и втория лъв реже с ножица опашката на третия. Айде сериозно аз ще я напиша, ама ще е много неудобна книга за много държави и за много аристокрация ....
143
1
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Панацеята се казва "дряновица". Действа безотказно, 100% ефективност, доказан дълготраен ефект!
142
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БИЕ ОТ БСП ЩЕ ПРЕМАХНЕМ ВИРУСА!МАНГЪРОВ - ПРЕЗИДЕНТ!
141
2
 
11
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Тука въпроса не е кое е по-важно, а кое има значение за разпространението. И ако погледнем назад, това очевидно са градините и училищата. Недвусмислени са данните.И понеже никой не го споменава- спрени са плановите операции, но само по здравна каса, ако си платиш влизаш. На единия етаж берат душа с ковид, на другия правят липосукции и гръдни импланти.
140
2
 
8
 
! Отговори
мак преди 3 години
По-строги мерки това на практика означава да затворят всичко, включително и галеника- кръчми. Кой ще си го позволи преди избори? Пък и не върви някак си след хвалби на т.лупа пак да въвеждат нови ограничения. Освен ако бройката нови болни е лъжа и манипулация, за да уплашат хората и да ги откажат от гласуване.
139
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Казвам ти веднагаДа ти кажа и аз - аз нямам нито един починал колега и приятел но имам 17 приятели, 12 колеги и 14 роднини които го изкараха повечето леко, някои по тежко.
138
2
 
1
 
! Отговори
до 150 Анонимен преди 3 години
залагам... Мангъра ще бъде и така сухите съчки ще изг.орят, ще останем поне по-свестните
137
6
 
6
 
! Отговори
Казвам ти веднага преди 3 години
До Кажете ми бе,И аз имам трима починали приятели, двама колеги и 4 родителя на приятели.....А самовлюбените З като теб ги виждаме всеки ден и затова сме на това дередже. ;)
136
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капитализмът винаги е бил мизерия и бедност, започва да се подобрява положението при Ерата на Сталин, когато Сталин изправи Русия на крака, и капиталистите трябваше да поддържат по висок стандарт иначе ги чакаше и тях револяция. Но 90та СССР си отиде, и от тогава капитализма е на командно дишане, а откакто Путин прожектира неговите "мултики" капитализма вече е в кома, "ковид мерките" са крайни мерки, локдаун на системата защото не знаят сега какво да правят. Няма нищо общо с грипа.
135
1
 
5
 
! Отговори
ШашмаЗенека преди 3 години
Началото е код666вид.
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов ще е новия министър на здравето!Залагаме ли?
133
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов иска мерки, но Мангъристите искат СВОБОДА. А свободата иска жертви - само 5-10 хилияди.
132
1
 
15
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Не виждам какво търси в ЩАБ-а за борба с пандемията един ортопед. Спомням си като малък , че почти всяко счупване се гипсираше и след 40 дни гипса се сваляше. Малко раздвижване и си ОК. В последните години дори и най-елементарното счупване се оправе само с операция, което води до много по-бавно възстановяване. Преди години дъщеря ми си счупи ръката. Атидохме в Пиротов и веднага назначиха операция. С няколко обаждания обаче наместиха ръката, гипсираха я и детето се оправи.
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ух, да та щипна по бузките! Браво, добре се грижиш за себе си. Този вирус по *** не ходи.
130
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоа кво се панира? #нямапроблем #хораумиратвсекиден
129
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капитализмът се срина. Срина се през 2008 година. Болшинството от хората не разбраха, както и днес не разбират, че им сменят финансовата, социалната и икономическата система чрез "ковид мерките". Ковид мерките нямат нищо общо с ковид вируса.
128
5
 
10
 
! Отговори
Питане? преди 3 години
Следното питане: Защо в Русия и в Белорус които до голяма степен запазиха здравната система по модела на СССР нямат проблеми с ковид-19 - не че нямат вирус но болниците поемат и лекуват тежките случаи - и всичко там работи нормално, фирмите не фалират, икономиката работи и хората не губят работата си.
127
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професорчето бая големи бузки е заформил. Няма вид на изтормозен човек "на предела си". Явно возенето в джипката и хапването на суджуци си казва думата
126
2
 
6
 
! Отговори
до 137 Кажете ми преди 3 години
ако водиш такъв начин на живот в реалния свят, а не ВЪВ ВИРТУАЛНИЯ, съвсем скоро ще се разцивриш, че нямало болично легло за теб