Проф. Балтов: На предела сме, трябват по-сериозни мерки

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция
16 мар 2021 09:18, Елка Василева
229
Проф. Балтов: На предела сме, трябват по-сериозни мерки
Снимка: архив, БГНЕС

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти.“ Това каза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНР.

Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.

Още по темата

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция, съобщи Балтов. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на „Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.

Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла, поясни Балтов.  

В момента в „Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с COVID-19 и 48 за реанимационни дейности.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“.

„Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни“, коментира Асен Балтов по повод възраженията и критиките на Българската болнична асоциация срещу спирането на плановите дейности в лечебните заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като има толкова много болни, защо само се киприш пред камерите? Ходи, лекувай хората. Нали си дал Хипократова клетва. Заради такива като вас скоро ще са пълни психиатриите. Заради едни пари изгубихме морала си. Но знайте, всичко се връща.
124
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжеш!
123
5
 
10
 
! Отговори
AZ преди 3 години
Балтов е тежко корумпиран. Този човек е срам за лекарското съсловие.
122
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Боку кво каза от джипката? Снишава се заради изборите. Като ги спечели пак / за съжаление/, ще почне пак да ръси мозък.
121
3
 
7
 
! Отговори
"ДОКТОР " преди 3 години
КАК ДА ЛЕКУВАМ КАТО МИ Е МАЛКА ЗАПЛАТАТ И САМО СХЕМИ СА МИ В ГЛАВАТ>>>ТАКА Е ВСЕКИ ВТОРИ
120
3
 
13
 
! Отговори
аз преди 3 години
Балтов,професор Миланов щеше да се справи по-добре от теб.Нищо не става от теб.
119
2
 
16
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Балтов - виж маркировката на магистралата добре ли е - не се исказваи по медицински теми
118
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще гласувам за БСП !Само ген.Радев ще ни оправи!Няма друго спасение!
117
3
 
2
 
! Отговори
ТестКит преди 3 години
До Анонимен 132Прогнилата "ви". Писач, непотребна ***, нямаш усещането за социум и че си част от нещо, "примък-отмък", мръдни си пръста и ти за нещо, не само да си чоплиш пъпа и носа, и бялата робиня у вас да готви, чисти и да ти сервира. Пандемията не ни е виновна, виновни са ниско интелигентните хора, акто теб.
116
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМене Блага Димитрова по ме кефи от Недялко Йорданов.
115
4
 
12
 
! Отговори
ира преди 3 години
Затвори прдизборната кампания на Боко дето ходи ръси зараза барабар с неговите агитатори по места . Да агитира онлайн от централата си . те не са заразени никой от тах те са с скафандри и ходят по села и паланки без да ръсят зараза а дали е така Като ще затваряте затворете първо тъпите ни действащи в момента политици
114
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо сте на предела? На предела сте заради прогнилата ви здравна система, за която не си мръднахте пръста вече десетилетия наред!И не, ако това ще ви успокои, не са само ГЕРБ, всички правителства не си мръднаха пръста да направят каквото и да било! Помня още когато Мими Виткова беше министър на здравеопазването от БСП, и към нея отправиха критики че не става за министър. Не помня дали не си беше подала оставката но както и да е.Сега - пандемията ви е виновна!!!
113
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След Поредната порция"качествен"популизъм управляващите са готови да разкрият нов вид коридори-КАФЯВИ!
112
6
 
14
 
! Отговори
Щом от Пирогов преди 3 години
казват, че трябва да се затваря - значи нещата са сериозни - тези хора не са лигльовци. Ковида показа че измежду всичките стотици болници и хиляди легла дето точат здравната каса има само 4-5 които реално лекуват болни.
111
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябват я. Да излезе народо с тоягите, че всички подред, докато ви карантинираме всички по затворите.Вероятно е добър специалист и изглежда свестен човек. Но откак Бойко го разкарваше с джипа и му каканижеше глупости ми падна в очите. Един приматт да ти дрънка глупости и ти да търпиш... Достойнството е важно качество за един мъж.
110
4
 
17
 
! Отговори
евфе преди 3 години
Заложници сме на 1 партия решила да остане на власт.
109
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
Ееее как бе Балтов, нали си е ГЕРБЕР, най скъпо платения шеф на болницата в България, и го е страх ако стане ГАФ, да не му изстине удобният стол. То тоя всеки ден, я в някоя телевизия,, я интервю за преса.. Вместо да си затвори очите, като ЛЕКАР., и да си работи както трябва.
108
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е ,че от днес отварят цирковете.
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Улична лирикаТова интерпретация по Недялка Йорданов ли е?Получила се е!Интересно ми е да прочета нещо лично твое!Явно те бива!
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното.-------------------------------------------------------------------------------Оставени сте на произвола на съдбата, уважаеми сънародници! Не дай Боже да имате някакво сериозно заболяване, мафията не се интересува от вас!