Учен от БАН: Българската ваксина ще е уникална и 100% безопасна

Няма друга такава по света, заяви проф. Пенка Петрова
16 мар 2021 22:12, Красимир Ангелов
155

Някои страни в Европа, сред които и България, преустановиха ваксинацията с Астра Зенека заради смъртни случаи с ваксинирани. На този фон производителите на ваксини по света все още търсят формула, която да се справи с различните мутации на коронавируса.

Още по темата
"Pfizer и Moderna са ефективни срещу британския щам, но не толкова срещу южноафриканския. Сега се разработва така наречената бустерна ваксина с подобрения спрямо новите мутации. Moderna е почти готова да я въведе в производство. Добре е да се заложи на векторните ваксини и на тези с информационно ДНК. AstraZeneca беше спряна заради недоизяснените странични ефекти, но ако трябва да разглеждаме ефектите спрямо ползите, сме съгласни с държавите, които продължиха ваксинацията", заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в ефира на "Денят ON AIR".

Тя коментира и разработката на българска ваксина срещу Ковид-19.

"Фонд "Научни изследвания" ще подпише договор с Института по микробиология за финансиране на този процес. Идеята е наистина иновативна, няма друга такава по света. Тя ще бъде протеинова ваксина, която залага на къси пептиди. Другите ваксини залагат само на спайковия протеин. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни пептидни наночастици от интересни полимери, които задават каскада от имунен отговор на организма. Ще бъде 100% безопасна", добави микробиологът.

По думите ѝ в момента се правят тествания върху мишки, а за синтезация на пептидите е необходима машина на стойност 120 хил. лв.

"Това са мишки, които притежават клетки от имунната система на човека, затова може да дадат добри резултати. Изследвания ще бъдат проведени в Института "Луи Пастьор", от който ще има и финансиране. Патентът обаче ще бъде наш - в БАН", каза проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи още, че българската държава няма възможност за производство на ваксини, а науката у нас като цяло е многократно недофинансирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
12
 
! Отговори
100% преди 3 години
Ще ги размажем! Ние сме 1!
99
2
 
14
 
! Отговори
Пари и Доброволци преди 3 години
Да събираме пари и доброволци са изпитване на ваксината.Бойко със сигурност ще даде пари- а може да го инжектират с наночастици.Ас също бих се ваксинирал с БГ васкина.Наистина много малко се говори за това, а времето е фактор!
98
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука ситуацията със сигурност е многопластова - от колко време говорят за този апарат защо не се намери решение да обявят DMSномер с две реклами ще съберем милион поне... Другия въпрос е като е толкова обещаваща защо някой от големите фирми от така наречените Big Farma или някои български фирми тук има поне три фирмени групи със сериозни производствени и финансови капацитети...
97
0
 
24
 
! Отговори
ЗА ПАРИ преди 3 години
Четете внимателно! Българска ваксина няма да има. БАН се бори за патент на ваксина, която след това евентуално да се произвежда в ЧУЖБИНА. У нас нямаме възможност за производство. Става дума за пари от продажбата на патента.
96
8
 
22
 
! Отговори
жалка история е БГ преди 3 години
И да я направят тази ваксина, Боко няма да я допусне в БГ, защото се е продал и е слуга на запада.
95
1
 
37
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 3 години
В България отдавна не се развива наука.Има има някъде такава дейност ,то е въпреки държавата.Ако се извършва научен развой то е благодарение на някакви скромни подаяния от чужбина,а не от българската държава.Самата липса на една машина от порядъка на 120 000 лв е направо смехотворно,та толкова или повече струва джипа на някоя провинциална плеймейтка
94
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината е изобретена от проф. д-р кпн. пожарникар Лойко Кюлчето-Беглецът....
93
4
 
3
 
! Отговори
иш преди 3 години
а освен това и най-малко ефикасна XD
92
13
 
11
 
! Отговори
леле преди 3 години
Докато я разработите пандемията ще мине ,в БАН са останали едни сърдити старчета които не знаят каде се намират и лапат само пари от държавата .
91
2
 
10
 
! Отговори
NB преди 3 години
В България доценти, професори и академици...................с лопата да ги ринеш................но имаме около 10 световно признати открития в науката.............на това аз му казвам парадокс!!!
90
5
 
10
 
! Отговори
за БАН преди 3 години
Никъде на запад няма БАН и академици..............там учените работят в някой университет. правят открития, стават професори и после...............Нобелови награди!!!
89
3
 
13
 
! Отговори
за БАН преди 3 години
Никъде на Запад няма организации като БАН............академии и академици има само в Русия и страните от бившия Източен блок...............на запад науката се прави в университетите, не в мастодонти като БАН!!!!
88
1
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 107 преди 3 години
Да, до голяма степен си прав............западните фирми нямат полза да има силна БГ-наука...........защото науката в съвременния свят не е само наука..............там има много интереси и много пари!!!
87
3
 
9
 
! Отговори
До Некадърници преди 3 години
Да направиш добра ваксина не е като да си купиш 2 кила домати от пазара.............или да пишеш глупости в Интернет по форумите...................хаха................но ти разбираш от наука, колкото Меглена Кунева от ядрена физика!!!
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много късно ще стане и то едва ли ще остане някой с бг ваксина. БАН беше съсипана че беше при Живков конкуренция на западните фирми и сега е пред закриване. Всичко читаво като бг учени има вече договори в тия фирми.
85
0
 
2
 
! Отговори
До 98 nb ми ти бе пс преди 3 години
1.не съм каскет.............хаха.............но и не вярвам сляпо на лекарите.........не съм бил член на БКП, нито сега съм член на БСП2.има добри лекари, има и търговци на здраве 3................който не ви отърва..........слагате етикети "каскет"..............хаха.............много си зле
84
3
 
12
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Успех на учените от БАН! Могат и ще го направят. Вярвам в тях.
83
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тез пари дет ги фърлиха на западните компании да ги бяха дали на Бан ама пуст слугинаж
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 102Огромни заплати каза :))))))
81
8
 
8
 
! Отговори
Комунални услуги преди 3 години
Да действат по бързо тея безделници за кво им плащат огромни заплати от моите данъци!