Учен от БАН: Българската ваксина ще е уникална и 100% безопасна

Няма друга такава по света, заяви проф. Пенка Петрова
16 мар 2021 22:12, Красимир Ангелов
155

Някои страни в Европа, сред които и България, преустановиха ваксинацията с Астра Зенека заради смъртни случаи с ваксинирани. На този фон производителите на ваксини по света все още търсят формула, която да се справи с различните мутации на коронавируса.

Още по темата
"Pfizer и Moderna са ефективни срещу британския щам, но не толкова срещу южноафриканския. Сега се разработва така наречената бустерна ваксина с подобрения спрямо новите мутации. Moderna е почти готова да я въведе в производство. Добре е да се заложи на векторните ваксини и на тези с информационно ДНК. AstraZeneca беше спряна заради недоизяснените странични ефекти, но ако трябва да разглеждаме ефектите спрямо ползите, сме съгласни с държавите, които продължиха ваксинацията", заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в ефира на "Денят ON AIR".

Тя коментира и разработката на българска ваксина срещу Ковид-19.

"Фонд "Научни изследвания" ще подпише договор с Института по микробиология за финансиране на този процес. Идеята е наистина иновативна, няма друга такава по света. Тя ще бъде протеинова ваксина, която залага на къси пептиди. Другите ваксини залагат само на спайковия протеин. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни пептидни наночастици от интересни полимери, които задават каскада от имунен отговор на организма. Ще бъде 100% безопасна", добави микробиологът.

По думите ѝ в момента се правят тествания върху мишки, а за синтезация на пептидите е необходима машина на стойност 120 хил. лв.

"Това са мишки, които притежават клетки от имунната система на човека, затова може да дадат добри резултати. Изследвания ще бъдат проведени в Института "Луи Пастьор", от който ще има и финансиране. Патентът обаче ще бъде наш - в БАН", каза проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи още, че българската държава няма възможност за производство на ваксини, а науката у нас като цяло е многократно недофинансирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
4
 
! Отговори
На врач на хуя преди 3 години
Дори да се окаже добра БГ-ваксина, тя няма да се наложи масово по света.....ли седиш, че виждаш в бъдещето?
79
1
 
12
 
! Отговори
NB преди 3 години
Да, фармацевтичната мафия е много силна..........повярвайте ми.........казват й още Big Pharma....................а представители на фармацевтичните фирми подаряват екскурзии и други неща на лекарите за да ви лекуват с точно определени лекарства............ситуацията е много сериозна.............не виждам начин да се разкъса тоя омагьосан кръг!!!
78
0
 
6
 
! Отговори
всичко е бизнес преди 3 години
До фармациятав това число и лекарствата!
77
0
 
6
 
! Отговори
фармацията преди 3 години
До !!!!!Новия бизнес за забогатяване!
76
2
 
10
 
! Отговори
!!!!! преди 3 години
Протеиновата ваксина със сигурност не може да навреди на вашето ДНК.............това не мога да го кажа за РНК ваксините, колкото и да ви убеждават в противното разни професори и академични светила!!!
75
0
 
8
 
! Отговори
за СУ преди 3 години
Химическият факултет на СУ също се продаде на световната фармацевтична мафия.............стана факултет по химия и фармация.............ужас..............всички вече знаем, че фармацията е не само наука................там има много пари и много интереси!!!
74
1
 
7
 
! Отговори
!!!!! преди 3 години
В съвременния свят науката не е само наука..................но също така и политика, и пари!!Дори да се окаже добра БГ-ваксина, тя няма да се наложи масово по света, може би ще се приложи локално само само в България.............и то в ограничено количество на малък брой хора!!
73
3
 
8
 
! Отговори
NZB преди 3 години
За съжаление, колкото и да е добра БГ-ваксина(ако се окаже добра)..............тя няма да бъде допусната за масово производство.........а да се изнася извън България.................абсурд...........защото ще засегне финансовите интереси на световната фармацевтична мафия!!!
72
0
 
6
 
! Отговори
NB преди 3 години
Протеинова ваксина..............аз откога ви го казвам, но никой не ме слуша!Не съм биолог, нито лекар...............биохимик съм..............но знам едно нещо със сигурност!!Генетичната информация се предава в следната посока:от нуклеинови киселини (РНК и ДНК) към белтъците (протеини).........НО НИКОГА В ОБРАТНА ПОСОКА!!!Нарича се централна догма на молекулярната биология!!
71
1
 
2
 
! Отговори
Ракиджия Североизток преди 3 години
Верно сливовата е уникална
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВаксинусБулгарикус ще уникална виртуална ваксина, кликаш с мишката на сайта на БАН, вкарваш си банковите данни и си ваксиниран
69
8
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Четете бе дрогаре....Има си из нета данни за всички ваксини. Аз като ви написах хиляда пъти, че ако се ваксинирам, ще е само с Модерна не съм го написал току-така. Засега няма да е де, че го изкарах този пусти Ковид, ама след някакви месеци не знам, пак ще трябва да се предпазвам и тогава може да си сложа ваксина, но Астра Зенека и съветския Спутник противошапен няма да си сложа за нищо на света
68
4
 
8
 
! Отговори
право на избор преди 3 години
Избора на ваксина трябва да е доброволен. Както при цигарите. Пише че са вредни, но някои си ги купуват. Така трябва да бъде и с ваксините.Спутник например. Аз лично руска рулетка не играя. Но има индивиди които искат да се пробват. Какво лошо има в това ако 5-10000 кумуниста и русолюбци пробват от Спутника?Няма ли ефекта да е положителен за България? Или Бойко си мисли че с времето ще се върнат в лоното на българите?
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До нека им е мъчноСкоро и Bacilicus Bulgaricus няма да има,защото тази полезна бактерия и още една(сега не ми се търси името) се получват от самата храна(трева) ,която пасат животните в България и Bacilicus Bulgaricus не вирее извън България,а сега животните или липсват или ги хранят с някакви изкуствени фуражи!
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък залагам на 100% за Мария Бакалова! Мачкай Марче!
65
3
 
8
 
! Отговори
нека им е мъчно преди 3 години
В Портланд, Охайо хапваме кисело мляко с един грък и той ми казва:Киселото мляко е гръцко. Аз му показах кутийката. Там пише: Bacilicus Bulgaricus.Той подскочи: "Вие сте им платили да го напишат!"Аз му благодарих. Казвам, е щом можем да подкупим американците, значи се справяме доста добре с парите.Че като чета тука, явно Бояршниците са се уплашили че няма да могат да си пласират ваксината по българските земи.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мисля че ще е 103,5% безопасна.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде чипове българско производство
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Фонд "Научни изследвания" ще подпише договор с Института по микробиология за финансиране на този процес.-------Още преди месеци четох,че българските учени са направили сполучливи изследвания за българска ваксина,след което Франция им е поискала научните им изследвания и те са ги предали,а сега им плащат и ги съчетават с някакви наночастици,полимяри, който плаща,той поръчва музиката и прекарването(дано не е така,но така ми звучи,опитни зайци с наночастици)
61
6
 
11
 
! Отговори
Nemeca преди 3 години
И къде е държавата да помогне с финансирането? Аааа... Забравих, че начело на държавата са тикви без образование и ценз, непостигнали нищо в живота си и кръгли нули извън властта.