Учен от БАН: Българската ваксина ще е уникална и 100% безопасна

Няма друга такава по света, заяви проф. Пенка Петрова
16 мар 2021 22:12, Красимир Ангелов
155

Някои страни в Европа, сред които и България, преустановиха ваксинацията с Астра Зенека заради смъртни случаи с ваксинирани. На този фон производителите на ваксини по света все още търсят формула, която да се справи с различните мутации на коронавируса.

Още по темата
"Pfizer и Moderna са ефективни срещу британския щам, но не толкова срещу южноафриканския. Сега се разработва така наречената бустерна ваксина с подобрения спрямо новите мутации. Moderna е почти готова да я въведе в производство. Добре е да се заложи на векторните ваксини и на тези с информационно ДНК. AstraZeneca беше спряна заради недоизяснените странични ефекти, но ако трябва да разглеждаме ефектите спрямо ползите, сме съгласни с държавите, които продължиха ваксинацията", заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в ефира на "Денят ON AIR".

Тя коментира и разработката на българска ваксина срещу Ковид-19.

"Фонд "Научни изследвания" ще подпише договор с Института по микробиология за финансиране на този процес. Идеята е наистина иновативна, няма друга такава по света. Тя ще бъде протеинова ваксина, която залага на къси пептиди. Другите ваксини залагат само на спайковия протеин. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни пептидни наночастици от интересни полимери, които задават каскада от имунен отговор на организма. Ще бъде 100% безопасна", добави микробиологът.

По думите ѝ в момента се правят тествания върху мишки, а за синтезация на пептидите е необходима машина на стойност 120 хил. лв.

"Това са мишки, които притежават клетки от имунната система на човека, затова може да дадат добри резултати. Изследвания ще бъдат проведени в Института "Луи Пастьор", от който ще има и финансиране. Патентът обаче ще бъде наш - в БАН", каза проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи още, че българската държава няма възможност за производство на ваксини, а науката у нас като цяло е многократно недофинансирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
1
 
! Отговори
Edna преди 3 години
Ще копират от другите И пак не е сигурно колко ще е качествена.
119
2
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Ние Българите сме умни и хитри. Умните ще измислят но хитрите ще ги с тъпчат. Хитрите управляват а умните работят честно. На хитрите не им пука за умните. Хитрите се правят на големи, дават пари на чужди компаний просто така без никакви гаранция, не вярват на умните в собствената си страна защото може да станат по известни и богати от тях. Но не си дават сметка че скоро времената ще се променят, ще дойде ред и умните ще с тъпчат тарикатите без да се усетят. Народа ще ги съди строго.
118
5
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Нашата ваксина ще е 100% безопасна, тъй като е 100% несъществуваща. Ще е готова след 20-30 години, кога Ковид ще го има само в кръстословиците. По същият начин както е и с Българската иновативна ваксина против грип. И тя е 100% безобасна, защото несъществува нищо, че пред 12 години още взеха финансиране за нея. Също беше много иновативна и единствена по рода си - въображаема.
117
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако искаш кажи, че ваксината е направена по старобългарски традиции. Пак няма да се ваксинирам :)
116
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фармацевтичните компании са нвестирли 5 млиарда долара за разработката на ваксините с инжекции - сега трябва да се оправдаят радходите и изкарат подобаваща печалба.Фарм.комп инвестират 15 млд. долара за разработка на ваксини против ковид като спррей еили хапче. Едва след като натрупат подобаваща печалба ще бъде разрешено на нашите бедни учени да довършат разработката на тяхната универсална ваксина.Иначе, Бойко раздаде 3-4 милиона на *** и килимявки, но не отдели пари за българските учени!!!!
115
0
 
6
 
! Отговори
Сатоши преди 3 години
Ако напишете биткойн и България в гугъл, ще останете шокирани, че българското правителство е 2я най-голям собственик на биткойни след създателя на криптобвалутата Сатоши Накамото. С 12 МИЛИАРДА долара по днешни цени, правителството ни не само може да финансира науката, а да закупи Пфайзер!!!
114
2
 
10
 
! Отговори
. преди 3 години
Ако не обслужва целие на Новия Ред тази ваксина никой няма да я допусне!!!
113
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наночастици и ДНК ли прочетох? Правете си изводите.
112
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина има проста политика по въпроса , България трябва да е консуматорка държава без възможности за развитие , но от време на време вечно се появяват някакви хора които се противопоставят с това че България трябва да се развива и да ни се противопоставят на нашата концепция, на тия парите им отрязахме неслучайно а те упорити ни развалят простата политика.
111
0
 
11
 
! Отговори
... преди 3 години
Те още са на етап "ще видим, може да намерим пари, ама не е сигурно. Иначе, ако стане ще е много яка, вЕрвайте ми!"
110
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенке ле Пенке *** да се пенкаш!..Фонд "Научни изследвания" ще подпише договор с Института по микробиология за финансиране на този процес...Вируса мутира по бързо от фонд научни изследвания! Къде са парите *** другарке, захапала службата като булдог без отпускане!..интересни пептиди..Това е новия каруцарски научен език! Браво на България, тук вече и клоуните могат да правят научни изказвания!
109
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската ваксина е съвместна разработка с института"Луи Пастьор",но защо тук информацията е че е само наша ме шокира ?Лошото е,че българските управляващи не финансират наши разработки асе навеждат само на чужди,това доказва, че нито са национално отговорни,нито са умни,нито са отдадени на работата си,те са просто едни крадци и носители на злини,подкрепени разбира се само от простолюдието,а то за съжаление е огромната част !Умните правят милиарди от ваксини,ние пък крадем милиарди чрез ваксини
108
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-смешното е, че година и половина след началото на пандемията, все още пари за БАН и за разработка на ваксината НЯМА. Нека ви кажа нещо- майка ми е работила в БАН дълги години (ст. науч. сътр. 2 степен). За иновативни идеи пари няма. В САЩ я позлатиха и в момента е директор на лаборатория за микробиология. Нещата за нашенската ваксина ги знам от първо лице. Никой не даде и стотинка за наука година и половина. Специалистите чакаха ли чакаха, но нямаше никой. Работиха безплатно по висящ проект.
107
0
 
12
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Дай Боже,дай Боже
106
7
 
6
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
Само дето като сте готови с нея вече няма да е необходима
105
10
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 3 години
Пак откриват топлата вода, нищо ново не могат да измислят, залагат само не нобразованността на българина. Пептидни ваксини вече активно се разработват и някои вече са готови - https://en.wikipedia.org/wiki/EpiVacCorona
104
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде като стане готова тая ваксина и почне масово да се прилага по света тогава да ни информирате колко е уникална. Щото сега малко смешно изглежда, ние сме измислили супер уникална ваксина ама нямаме едни мижави 120 000 лева...
103
1
 
26
 
! Отговори
ДРРОнег преди 3 години
Браво на нашите учени, но ще им трябват още няколко месеца, за да успеят с опитите, а до производство кога ще се стигне ?!И е права жената, че на науката у нас не се гледа добре, виж за хготелчета, шкафчеата, чалгии винаги има пари и затова вечно ще сме на дъното !!!То не само на 24 май да пеем "Напред науката е слънце", то " дела трябват, а не думи"
102
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Синтезация на пептиди!? Не е ли синтез на пептиди? Журналисти...
101
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да няма такава ваксина, защото няма такава държава.