Борисов: Предлагаме компенсационен механизъм за ваксините в ЕС

Премиерът настоя пред шефа на Европейския съвет за справедливост
89
Борисов: Предлагаме компенсационен механизъм за ваксините в ЕС
Снимка: Правителствена пресслужба

Предлагаме компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС на база човек от населението и с осигурените допълнителни дози да бъдат компенсирани тези десетина държави, които разполагат с по-малко количества ваксини.

Още по темата
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след видеоконферентна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на която участваха също австрийският канцлер Себастиан Курц, премиерите на Словения - Янез Янша, на Хърватия - Андрей Пленкович, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш и на Чехия - Андрей Бабиш.

Разговорът се състоя след вчерашната работна среща във Виена за справедливо разпределение на ваксините в ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов настоя темата с компенсационния механизъм да бъде решена още преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, насрочено за другата седмица. "Надявам се всички държави членки да ни подкрепят, защото само по този начин можем да спазим европейския принцип за солидарност", категоричен бе Борисов.

Министър-председателят изказа благодарност към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за свършената работа и изрази убеденост, че знаейки за проблемите с доставките на ваксини, ще намерят възможност за корекции чрез предложения компенсационен механизъм.

"Ние не сме участвали в одобрението на ваксините, нито в преговорите по договорите. А в момента и договорите не се изпълняват, и се доставят по-малки количества ваксини независимо, че плащаме коректно", акцентира премиерът. Министър-председателят припомни, че държавите членки инвестираха в разработването на ваксините срещу COVID-19, далеч преди те да бъдат произведени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
11
 
1
 
! Отговори
До 47 Държавен ..... преди 3 години
И какво като е отказал това не отменя че досега не сме получили тези количества които ни се полагат на основата на приетия от Комисията квотен принцип.От всяка партида на България трябва да дават по 1,55 от количеството независимо от това че някой друг е купил от нашата квота.Купуването от нашата квота не означава че квотата на Малта става 2,5 вместо 1,2. Защо Малта и други държави получават по квоти които не са съгласно процента на населението им от живеещите общо 450 милиона в страните от ЕС?
51
6
 
2
 
! Отговори
до 54 въпрос преди 3 години
много ти пречат хипермаркетите, ах ги ди QAnon жалък, защото си малък да се правиш на манипулатор, явно си натрупал буркани и не ти пука ни за възрастни ни за млади ни за деца, защото ти така или иначе не ходиш на работа и погледнеш в една кофа после в контейнер и все някое парче пица ще намериш
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ! ЗА КОМУНИСТИТЕ РОДООСТЪПНИК V, ЗА ХОРАТА АСТРАЗЕНЕКА!
49
0
 
10
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
Има починали продавачи и продавачки ! Повярвай
48
2
 
8
 
! Отговори
АНКЕТА преди 3 години
АНКЕТАТА НА ДНЕС.БГ-КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ НА ИЗБОРИТЕ Е ПЛАТЕНА ОТ ГЕРБПРОСТО ВИЖТЕ КОЛКО СА МИНУСИТЕ ПОД ВСИЧКИ СТАТИИ НА ГЕРБ И ВОЖДАНЯМА ЛОГИКА
47
3
 
10
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
Ее как ще затвори мутрата Кауфланд и Лидл господарите ще му дърпат ушите
46
3
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
колко касиери в Хипермаркети умряха от Пандемията, те трябва да имат контакт с хиляди заразени, чисто статистически, все пак сме в пандемия?!
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом СДС една умряла партия се присъединява към Мутрата да го спасява, краят му се вижда вече
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво предлагаш бе бандит, днес съобщиха че България се е отказала от договорените количества пфайзер разпределени от ЕС първоначално още в началото? Кажи защо бе мутро?
43
1
 
12
 
! Отговори
Майдел преди 3 години
До Държавен чиновник...Щото мама Паунова ,гуш ...!
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрата вече се изчерпа то лъжи лъжи има ли още *** да му вярват
41
0
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До до 34 хе хе Абе буфтал !И нищо за коалицията ГЕРБ -ДПС ? Нищо за подаръците на Доган и Пеевски ? Де гиди тепигьозино !
40
3
 
16
 
! Отговори
Държавен чиновник... преди 3 години
Януари Бойко сам нареди и държавата отказа ваксини на Pfizer и Moderna! Същите бяха разпределени по списък сред останалите страни членки! За това и не получихме достатъчно от тях. Наиграхме се с Астрата! ФАКТ! Бойко ***, ти ни докара до тава състояние!
39
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как ще фалшифицират Герб като в комисиите, в РИК и ЦИК, представителите на опозицията са мнозинство, как бе умници.
38
5
 
2
 
! Отговори
Не разбирам плача ви преди 3 години
В крайна сметка има решение на ЕС и ЕК "Ваксините да се разпределят на квотен принцип според процента население на съответната държава от 450 милиона живеещи в страните на ЕС". На България квотата е 1,55 и НЕЗАВИСИМО ОТ ПОРЪЧАНИТЕ КОЛИЧЕСТВА ОТ ВСЯКА ПРОИЗВЕДЕНА ПАРТИДА НИЕ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАМЕ 1,55 ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА ПОРЪЧАНИТЕ КОЛИЧЕСТВА.Това означава че ако има досега 50 милиона разпределени Пфайзер ние трябва да получим 775 хиляди дози А НИЕ СМЕ ПОЛУЧИЛИ 190 хиляди.КЪДЕ Е СПРАВЕДЛИВОСТТА ПИТАМ
37
8
 
1
 
! Отговори
до 34 хе хе преди 3 години
ако ти тепе.гьоз то аз дадох вашия вариант, а Борисов и Слави Трифонов ще имат достатъчно депутати за да съставят правителство
36
0
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
уж, Пандемия, но колко от 10-ките Хиляди Администрация на ЕС в Брюксел умряха?! не е странно, дори от статистическа гледна точна?
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, мафията трудно щ се пусне от клона.
34
10
 
1
 
! Отговори
до 23 Анонимен преди 3 години
да Васил Божков да се прибере в България за да влезе в затвора, където му е мястото
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Евроатлантактик ...Джендърче значи ,а ? Многополов ли си ?