Принуждават ви да се ваксинирате, обърнете се към съда

Може да се сезира и Комисията за защита от дискриминация
89
Принуждават ви да се ваксинирате, обърнете се към съда
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работници, които са принуждавани от работодателите си да се ваксинират срещу Covid-19, имат право да сезират съда или Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Това каза за БНР националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова.

В синдиката продължават да постъпват сигнали от работещи, които питат дали са задължени да се ваксинират, за да упражняват право си на труд.

Още по темата

Правото на труд не трябва да бъде обвързано с условието човек да е ваксиниран, за да упражнява професията си, тъй като ваксинирането е личен избор на всеки, категорична е Величка Никова.

„Работниците са обезпокоени, че всеки от тях  може да не понесе такъв вид ваксина, някои по здравословни причини, други имат своите лични съображения, има професии, подложени на пряк контакт с други хора. За такива професии действително може да е необходимо лицата да бъдат ваксинирани, но това не трябва да става принудително. Всяко принудително действие представлява един вид акт на дискриминация спрямо собственото желание на индивида да бъде подложен на ваксинация и органите, които той може да сезира, това е Комисията за защита от дискриминация или пък съда“, обясни тя.

Специалистът по трудово право припомни, че в Кодекса на труда има основание поради, което работодатели могат да освобождават работници, които обективно не могат да изпълняват своята работа, но „това трябва да се докаже с медицински документи, с медицински показания“.


89
Още от Общество
Омбудсманът: Върнете платените суми за сгрешени е-винетки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Врабчето преди 3 седмици
До Работодател
Колкото си прав - толкова и да си здрав!
83
0
 
4
 
! Отговори
До Работодател преди 3 седмици
Не се фукай толкова. Че ще ти раЗбия кРатуната, мишка такава.
82
0
 
4
 
! Отговори
до 80 от славянин преди 3 седмици
''Животодателю'', не бъди толкова ербап, защото нямаш толкова власт, колкото си въобразяваш!
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Работодател
Ами да те светна отворко!Трудовите дела и висички дейности свързани с доказване на виновност са безплатни! Присъствието на ищеца също не е задължително!
Накрая обаче всичко плаща виновната страна,а тя в 90% от случаите е в работодателя,особено при такива,като този!
И наистина ли си мислиш,че всичко ти е в ред?
80
8
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 3 седмици
До Анонимен 78
Съди бе, душа, обичам да ме съдят. Ей така ще ти влача делата с години, ще ти назначавам експертизи, ще те товаря с разходи - да видим чий джоб ще издържи по-дълго. И после ще спечеля делото, защото си изпивам нещата а ти ще останеш с две ипотеки и огромни задължения за адвокати и съдебни разноски. Давай, съди ме!
Нямам намален обем на работа, а и си в грешка ако мислиш че ще те съкращавам. Просто ще ти отровя живота и само ще си тръгнеш.Ще ми се молиш за взаимно съгласие накрая.
79
0
 
4
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 3 седмици
1984
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Работодател
Хахахаха, за много хитър се мислиш, но явно не си го ял този...Съкращаван съм поради намаляване на обема на работа и без проблем осъдих работодателя си. Защото пич ти в съда трябва да докажеш, че обема на работата е намалял и освен, че ти се прави одит в съда се викат и счетоводителите ти и други длъжностни лица. Така че не е толкова лесна тази. А ако не знаеш делата срещу работодател се печелят 99% от работника. Та си прави сметката...
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
79 ти си ядрен физик,ревете за всичко и от всичко.
76
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 седмици
До: номер 77

Между това да си миеш ръцете и да се ваксинираш разликата е като да извадиш агнешкото от фурната за Великден и да обезвредиш термоядрена бомба!!!
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
78 споко бе човек ,ти затова си прекарал инфаркт,я си живей живота.
74
1
 
15
 
! Отговори
Невежи хора преди 3 седмици
До Анонимен

Абе умник... има хора алергични, хора с противопоказания за ваксиниране...аз съм с инфаркт, прекарал анафилактичен шок и едва оживях след вируса! Мислиш ли, че ще искам да се ваксинирам бе...дървен философ такъв??? Ела да ми забраниш нещо или да ме накараш насила да извърша нещо...да видим как ще стане!
73
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Принуждават ви да си миете ръцете.обърнете се към съда. Смях.
72
1
 
15
 
! Отговори
темата на нова преди 3 седмици
До Анонимен 71

Къв бизнес бе еволюирало чехълче,ти не разбра ли ,че до 2-3 години бизнес ще е само за корпорациите,И биснеса ще е независим от човешкия фактор.Ти ваксинирана амеба виждал ли си,това са торби със зараза,в момента пика ти е благодарение на ваксината,имам ваксиниран роднина разболя 10 човека от родата,Няма да пуснал не ваксиниран,само ако знаеше какво ще ти се случи за напред,до сега щеше да се беше удавил.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В нашата фирма много малко хора се ваксинираха.
Но още преди много години имахме една колежка, вече отдавна пенсионерка, която беше съботянка.
Религията не им позволява да работят в събота и наистина, когато имаше нужда от извънредна работа не я закачаха. Предполагам, че не могат и да се ваксинират (не съм сигурен обаче).
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Затова и нямаш заведение!Защото хоризонта ти е до маската на носа.
69
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еми да ти кажа аз, ако имаш заведение и не пускаш неваксинирани ще фалираш. Мога да ти го гарантирам това.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 71 Сине майчин, ами ако твоите стари служители не са ваксинирани и ти също, аз нямам ли правото да искам вие също да сте ваксинирани, смoтаняк такъв?
67
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не се ваксинирай ,но хората няма да те искат. Аз ако имам заведение и дойдеш НЕ имунизиран, когато работата е тръгнала...няма да те пусна. Това означава да си рискувам бизнеса, защото ти така си решил. Няма как да стане.
66
6
 
1
 
! Отговори
оффффф преди 3 седмици
Може да се оплачете и на арменския поп,като последна инстанция !
65
0
 
14
 
! Отговори
до 61 от славянин преди 3 седмици
Всяка система си има слаби места, ''животодателю'', и най-слабите и места са там където самата система нарушава собствените си закони! Точно такива слуги на системата като теб постоянно се пънат да ни убеждават, че '' срещу системата не можем да се борим'' само че някои хора живеят само когато се борят, когато не се борят - вегетират!