Свързаните автомобили - следващият голям скок в поумняването на градовете

Експерти на Knowledge City: Интелигентните домове ще помогнат за комплексна сигурност в градовете
Обновена: 18 мар 2021 16:09 | 18 мар 2021 15:17, Анисия Иванова
Свързаните автомобили - следващият голям скок в поумняването на градовете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Превръщането на един град в „умен“ и използването на интелигентни домове ще осигурят комплексна сигурност и значително по-бързо предаване на бази данни. Около това мнение се обединиха участниците по време на първото дигитално издание на конференцията Knowledge Сity на Investor.bg, която беше излъчена на живо в новата стрийминг платформа на Investor Media Group - Investor Media PRO.

По думите на вицепрезидентa на Smart City и IoT от Deutsche Telekom Андраш Фазакаш от Унгария дроновете биха могли да повишат сигурността в атомната електроцентрала или около нея. Той сподели, че в район с 5G покритие може да се свържат над 1 млн. устройства едновременно с много малко забавяне на преноса на данни. Това отваря много възможности – от свързани автомобили до решения и от индустрия 4.0, например в завод за производство на автомобили. По негово мнение едно от предимствата на тази технология е възможността да се извършват хирургически операции от разстояние, като изтъкна, че подобни интервенции вече се правят, но с ниска честота.

Свързаните автомобили са следващият голям скок в поумняването на градовете. „Това означава, че те обменят информация помежду си, докато са в движение в реално време. Ако на 2 км пред вас се случи катастрофа, автомобилите могат в реално време да си предават тази информация и така дори тези по-назад по магистралата да разберат за нея. Това не е невъзможно и скоро ще може да се прави, но в момента все още не съществува“, уточни Фазакаш.

От друга страна, според вицепрезидента на Smart City и IoT от Deutsche Telekom обмяната на информация за трафика в реално време между свързаните автомобили ще направи живота на хората по-лесен и по-безопасен.
„Всяка сутрин в средно голям град хората създават огромен трафик, защото търсят място за паркиране. Това е изумително и представлява проблем от гледна точка на замърсяването, шума и загубата на време. Ето защо трябва да решим проблема възможно най-бързо и в следващите 2-3 години да отбележим голям напредък“, допълни Фазакаш.

Цифровизирането на процесите в един град е от полза за неговото развитие и усъвършенстване, смята Васил Димитров, изпълнителен директор на ДСК Мобайл.

Когато говорим за бърза и ефективна комуникация тук ние сме разделили мрежите най-общо казано на две – мрежа, която да обработва всички данни, всички датчици и всякакъв вид устройства за комуникация, които предават малък обем от данни, със специализирана мрежа, която е насочена точно към проекти от типа на „Интернет на нещата“ и съответно така нашумялото в момента въвеждане на 5G навсякъде в страната“, изтъкна той. За да бъде реализирано пълното покритие обаче е необходимо станциите да бъдат много повече от съществуващите до момента.

Друг важен процес, свързан с поумняването на градовете според участниците в Knowledge Сity, е интегрирането на съществуващи системи и внедряване на изцяло нови. „Паркирането и публичният транспорт са едни от зоните, в които в момента преобладава кеша като разплащане. Нашата цел е да осигурим средство този кеш да бъде мигриран към безкасови разплащания“, посочи Васил Димитров.

Той допълни още, че именно безконтактната карта е най-масовият инструмент за разплащане, който се  използва и в България, а издадените  банкови карти от български институции надхвърлят 6 млн. броя. Димитров отбеляза и това, че в момента в София тече проект за внедряване на нова тикетинг платформа.

Според арх. Любо Георгиев, директор на Софияплан, северните райони на българската столица могат да станат по-атрактивни чрез използването на високи технологии и инфраструктурата като инструмент за насочване на развитието и частните инвестиции.

„Важно е да намираме все повече възможности за обмяна на данни, които да са от полза не само на публичните институции, но и на бизнес средата за развитие на иновации, стартъпи и създаване на добавена стойност“, посочи той.

Във връзка с интегрирането на 5G мрежата и възможностите за трансформиране на начините, по които работят умните градове, Мартин Филев, мениджър „ICT решения и иновации“ в А1 България, заяви, че 5G ще помогне за това да се свали общата инвестиция на един проект в сферата на „Интернет на нещата“.


„Когато се обработват големи масиви от данни - при обработка на видео изображения например, обикновено това се прави локално, защото данните са прекалено много. От там всъщност идва и основната функция на 5G – за да не се слага хардуер, който локално трябва да обработва данните, след това да ги изпраща в друг хардуер, който да ги анализира и т.н., 5G би помогнало на местата, където няма кабел, всички тези данни да отидат директно в тех центъра и да бъдат обработени там“, поясни Филев. 

А процесът вече се тества в България. „Постига резултатите, които очаквахме. Наистина много ниска латентност и скорости, десетина пъти по-бързи от 4G“, допълни той.

По отношение на интелигентните домове Димитър Димитров, изпълнителен директор на Allterco, посочи, че съществуват 3 модела на сигурност при автоматизацията на един дом. Първият е свързан с мониторинга, когато може да се предотвратят сериозни щети върху имота като наводнение или пожар. Вторият е насочен върху защитата на дома от външно посегателство чрез внедряването на сензори за движение или симулиране на присъствие. Третият метод се фокусира върху битови инциденти като забравен котлон.

„Автоматизацията на дома носи една комплексна сигурност във всички тези сфери на влияние, което тя може да има върху дома и измерване на параметри на дома или командване на устройствата. Всички те са изключително полезни сами по себе си и довеждат до по-висока сигурност“, изтъкна Димитров.

Цялата дискусия от първото издание на Knowledge City 2021 може да гледате на запис на новата онлайн стрийминг платформата Investor Media PRO, която Investor Media Group стартира като част от кампанията за отпразнуване на 20-ия юбилей на Investor.bg, както и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 18 март от 21:30 часа.

Следващото издание на Knowledge City 2021 ще бъде посветено на екоиновациите и градската среда и ще се състои на 22 март от 14:15 часа. Може да го гледате на живо на Investor Media PRO, както и на сайта и в социалните мрежи нa Investor.bg/live.

Knowledge City се провежда с подкрепата на Алтерко, A1, Риск Инженеринг, TollPass, Банка ДСК, Интерком Груп и Явор, Леново България. Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Money.bg, Градът Медиа Груп, Kmeta.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание