Проф. Габровски: Здравната ни система е подготвена

В момента в "Пирогов" се лекуват над 450 пациенти
19 мар 2021 11:21, Ния Христова
38
Проф. Габровски: Здравната ни система е подготвена
Снимка: БГНЕС
Здравната система е подготвена. Това каза пред БНТ проф. д-р Николай Габровски, зам.-директор на "Пирогов". Според него здравната ни система е доказала това още ноември, когато имаше много тежък наплив.
 
"За първи път болниците бяха обсадени от хора, които чакаха да бъдат приети, защото имаше твърде много болни идващи наведнъж", каза още проф. д-р Габровски. Той подчерта, че в момента положението в "Пирогов" е доста тежко.
 
"Намалихме броя на леглата, които бяха за COVID, върнахме се към една почти нормална работа в началото на годината. Уви, в рамките само на дни имаше ескалация и постепенно трябваше да отворим от 250 да стигнем до 400-450", коментира още проф. д-р Габровски.
 
Зам.-директорът на "Пиогов" е на мнение, че обществото се справя чудесно по време на пандемията, тъй като се е проявил разум и търпение. Според него контролът над епидемията може да стане с изолация и ваксинация. Той обясни, че в момента ваксинацията се е забавила по независещи от нас причини.
Още по темата
 
"Остава другата мярка - изолацията, която доказа, че работи", каза още проф. Габровски.
 
Според него искането да се отворят 80 легла допълнително би затруднило нормалната работа като спешна болница. Ще бъде отворен по-малък брой, но за сметка на детските. Той изтъкна като негативна тенденцията, че при тази вълна се наблюдават много болни деца.
 
"Никога не сме имали 11-12 деца на лечение от COVID-19 в "Пирогов". Те са в стабилно състояние. Но не може да се каже, че при децата болестта протича по-леко. Понякога и при тях е доста тежко, което налага доста интензивни наблюдения и грижи", уточни проф. д-р Габровски.
 
В момента в "Пирогов" се лекуват над 450 пациенти. 55-56 от тях са настанени в реанимационното отделение, повечето от тях са интурбирани. Това, което прави впечатление е, че засегнатите пациенти са по-млади.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Да, подготвена е за първо място в света, по смъртност!Откъде толкова калинки се нароиха бре?
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много вяла антиправителствена пропаганда. И коментарите едни и същи, направо "копи-пейст"Няма много оптимизъм в това-Явно опозиция отново няма да има.Щом се хванаха за лекарите, вместо да говорят за икономика.
30
2
 
2
 
! Отговори
Христов преди 3 години
Подготвени ли сте за ковид болни, усложнени след ваксина, която явно ще е само една, за хора с други заболявания? Не мисля!!!
29
2
 
3
 
! Отговори
Нагло преди 3 години
Подготвена е да прибере пари и да произведе мъртъвци за погребалните агенции. Толкова е подготвена, статистиката го показа. И това са само официално регистрираните случаи. Не говорим за тези които не са имали достъп до лекарска "помощ".
28
3
 
0
 
! Отговори
БайОнуй преди 3 години
Доктор Габровски и екипът му направиха така, че да ходя отново и да съм пълноценен човек, прекрасен специалист и човек. Слушайте какво ви говори да не плачете после...
27
2
 
6
 
! Отговори
мак преди 3 години
Ако системата беше подготвена и добре организирана в условия на ковид, нямаше да спирате планови операции. Сега всичко е подчинено на вируса, а хората продължават да боледуват от всички други болести.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този е едно *** ама..!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво и е подготвеното като смъртността се вдигна рязко! Как точно се подготви? Колко пари отидоха в болниците и при лекарите и колко в джипката и шкафчето на баце?
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, не можаха ли поне да ви предупредят, че иде световна конспирация наречена ковид, та да си подготвите изказванията по отрано. Сега се съвсем се объркахте, жална ви мама.
23
2
 
4
 
! Отговори
Друг път преди 3 години
Подготвена да пълни чувалите.ТезиПрофесори са били по други държави видялиса сумата и добри Болници , а в България я има 3-4 както трябва!!!
22
1
 
6
 
! Отговори
Здравна система??? преди 3 години
Здравната система не само "Пирогов".В останалата държава без 4-5 големи града ,такава система липсва- там народа е оставен на естествен подбор.Болници се закриват заради фалити, няма лекари , а за хилядите хора по селата да не говорим-там лекар се появява един път на 10 дни. Не на трето място по смъртност от Ковид , а на първо в света ще излезем.
21
1
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Нов призрак броди из Европа . Ковид-мафиот . Кога най-после ще се отървем от този ...? Какъв имунитет при тоз капацитет ? Без друго се задъхваме , а взехме да издъхваме . Дай Боже, след тази беда да оценим безличната си свобода . Ний доброволно се заключихме отвътре и ключа хвърлихме навън . Кога най-сетне ще дочуем спасителния звън ? ! Автор: Георги Илиев Митев. София (2020). Потърпевш от милицията,военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сте комични с тези маски и както всявате шок и ужас през тях.
19
2
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Свинете ги тръшна чума. Скъпите домати като гума. Ще се храним занапред икономично и ще оцеляваме биологично . Автор: Георги Илиев Митев. София (2019). Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво?Може би да играте челик.
17
1
 
5
 
! Отговори
България преди 3 години
винаги си е била на първо място по смъртност от лечими заболявания, фактът че по отношение на ковид 19 от време на време падаме до 3-то или дори 11 масто е голямо постижение дори чудо.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подготвена е да ни умори
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоя не го возят в Ж'ипката,ама той много любвеобилен го раздава бре!
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този с Балтов са за трудов лагер, доживот !Не се наядоха на пари.Гробни места да си купят с парите ограбени от хората
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То защото много е Подготвена,затова България е Трета по смъртност в света за последните 14 дни,представям си ако не беше Подготвена.........!