Борисов: България ще започне да произвежда ваксини до месеци

Който има ваксини и лекарства, той ще оцелее, каза премиерът
Обновена: 20 мар 2021 14:25 | 20 мар 2021 12:06, Елка Василева
306
Борисов: България ще започне да произвежда ваксини до месеци
Кадър: Facebook

До няколко месеца в България ще е готов завод за ваксини. Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във видео във Facebook.

"Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. За наша радост, вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние да сме на етап монтиране на машини. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България“, каза Борисов

„Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас, а ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи", заяви премиерът.

Още по темата

Борисов  посети нов завод за ваксини в Разград. С него бяха шефът на изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Те бяха посрещнати от шефа на завода.

В завода ще бъдат открити 350 работни места. Площта му е 15 хил. квадратни метра, а инвестицията е 120 млн. лв. Борисов го сравни с "военна база".

Кирилов коментира, че недостиг на ваксини се наблюдава в целия Европейски съюз.

Борисов го допълни, че се вижда какви скандали стават с ваксини и неизпълнението на договорите. По думите му "Астра Зенека" са изпълнили едва 30% от договорите в Европа и поздрави шефа на ЕК Урсула Фон дер Лайен за усилията, които полага по темата.

Който има ваксини и лекарства, той ще оцелее, каза Борисов. „Виждате какви скандали става с липсата на ваксини. „АстраЗенека“ са си изпълнили само 30 % от договорите. Твърдостта на Урсула фон дер Лайен в момента е похвална, ние я окуражаваме, за да си изпълняват договорите. Друго си е да произвеждаме тук ваксини, така че да направим всичко необходимо“, допълни още Бойко Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
18
 
12
 
! Отговори
Добра новина. преди 3 години
Премиерът добре се спарвя със корона кризата. Мисля че прави възможно най-доброто за България.
209
1
 
10
 
! Отговори
Истината е преди 3 години
Не съм гласувал от 20 години .Но сега има смисъл и този път ще гласувам.
208
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само гледай как Домуса ще го преметне. Щом заводът стане готов, на часа ще почне да произвежда Спутник, щото се търси. Нека има и българска ваксина, идеално, но кога ще я одобрят хич не се знае.
207
5
 
18
 
! Отговори
Алабала преди 3 години
***, колкото Фолксваген ваправиха завод, толкова и ваксини ще произвеждаме. При тоя нищо от световния бизнес не припарва. Лидл и Кауфланд не ги бройте, те пласират немска стока.
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
i agronomkite, zootehnicite, zarnenite proizvoditeli, lampadjiite, sodenite, porcelanovite, staklenite, aluminievite i solenite experti kachi na jipkata...zaedno s fidankite i darveta...;-)
205
6
 
9
 
! Отговори
Самоинсцениращ се преди 3 години
Всяка ваксина е един конкретен продукт! Когато строиш завод знаеш предварително какво ще произвеждаш в него и разполагаш с технологията му. Та ти голям държавнико, производител и всичко останало: коя ваксина ще произвеждаш "до няколко месеци"? И ти и производството на защитни маски организира? А произведили се поне една. И какво значи няколко месеци, неможе ли от твоите уста поне един път да излезе нещо конкретно. Швейцарците строиха 7 год един 42 км тунел под Алпите и го пуснаха на денЯ ...
204
22
 
8
 
! Отговори
КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ преди 3 години
САМО ТАКА БОЙКО , БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОСТИГНЕ ГОЛЕМИ ВЪРХОВЕ , ПОД ТВОЕТО МЪДРО УПРАВЛЕНИЕ !!!
203
1
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Чебурашън, вместо да спамиш неадекватни дивотии, питай централата, за кога Урсулата има час да се ваксинира с Астра Зенека.
202
19
 
9
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
БРЯВО БОЙКО , ДОКАЗВАТЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ,КОЛКО ДАЛНОВИДЕН ПОЛИТИК СТЕ !! КОЛКО СТЕ ЗАГРИЖЕН ,НЕ САМО ЗА НАРОДА СИ , НО И ЗА ДРУГИТЕ ХОРА ПО СВЕТА !!!! ЗАСЛУЖАВАТЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ НАШАТА РОДИНА ОЩЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ !!!!!
201
6
 
17
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Лъже
200
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата бил готов да произвежда ваксини?!?!ХА-ХАА пък аз съм готов да *** Анджелина Джоли....А дано ама надали.....
199
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прихнах...
198
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брао Боко! С тебе сме! На 4-ти ше се броиме!
197
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа не са 200 наркомана и пияници които се въргалят по улиците, на 4ти ще видите народа.
196
10
 
16
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Какви ваксини щял да произвежда завода?На мене ми прилича на завод за фураж и хранителни добавки. Не е сериозно да боравите с опасни вируси и биохазард в помещения от гипсокартон.Една аксиома ще ви кажа - от комсомолски секретар и упорит партиен член не очаквайте нещо да ви построи - техния манталитет е да фърлят приказки на едро и да прахосват чужди пари. Бойковизмът се крепи само на новонапечатаните пари от ЕС.
195
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаВиж сега тро*че, аз ти отговарям щото ми е скучно в момента, не че си интересен, може би си забавен :)) Ако си мислиш че едва ли не ще промениш мнението на хората които посещават Днес, нема как да стане, не и с детския манталитет който имаш, капиш :)))
194
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не се ли усеща че става смешен вече, преди около година отказа смешните 8 млн за разработка на ваксини от нашия екип, та същите требваше да събират дарения, а сега седнал да ми строи некакъв завод, и к'во ще произвеждаш в него бе тууулуп.Просто се махай, вече ставаш смешен на всички
193
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата ли ще строи завода, или Домуса с пари от спестени данъци и опростени неустойки?Кой ще му даде да конкурира Западна Европа и САЩ в тяхната игра?
192
1
 
20
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Добра идея! После завод за електрически коли и за ракети до Марс! Добри мечти, като за оная молекула, с която някакви български оптимисти( или мошеници), миналата година щяха борят короната. 5 минути ги даваха по ТЕЛЕВИЗОРА. Къде да те сега?...
191
3
 
23
 
! Отговори
Болярин преди 3 години
Ако не стане за ваксини, гела ще го направи за амфетамини. Ще е все на печалба , и той, и партията