Параграф 22: Празни кабинети, налични ваксини, а не можеш да се имунизираш

Докато не ти дойде редът, няма да получиш доза
191
Параграф 22: Празни кабинети, налични ваксини, а не можеш да се имунизираш
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Празни имунизационни кабинети, чакащи лекари, налични ваксини. Оказа се обаче, че и малкото желаещи да бъдат ваксинирани не могат да го направят сега, ами трябва да изчакат да им дойде редът, който им е отреден в Националната здравно-информационна система. И това на фона на многократните призиви на НОЩ за масово имунизиране, с което да върне отново нормалният начин на живот.

Още по темата

Явно обаче и този път нещо не е доизмислено.

След като масовата ваксинация отново тръгна след седмица пауза, докато се изчакваше становището на Европейската агенция по лекарствата за препарата „АстраЗенека“, се оказа, че вече доста хора са се отказали от предварителното намерение да бъдат имунизирани с него. Това е и причината за празните имунизационни кабинети.

През тази една седмица без ваксинация часовете на записаните бяха автоматично преместени, защото се предполагаше, че всички ще спазят графика на националната система. Но не стана така на практика.

В един от центровете за имунизация в София малко преди обед в понеделник желаещи за ваксина няма. Има лекари, сестри. Те чакаха пациентите си по график, но напразно.

Въпреки това се оказа невъзможно да бъде поставена доза на човек, който има час за след седмица в националната система. Причината не беше  нежеланието на медиците, а националната система, която автоматично генерира датата за реимунизацията.

„Ако поставми сега ваксината, ще се обърка системата. Изчакайте да Ви дойде часа“, обяснява лекарят, готов да отговори на всички въпроси, свързани с ваксината, да разсее притесненията и да успокои и без това наплашения вече пациент заради влошаващата се ситуация с коронавируса.

След като не става в имунизационен център, остава надеждата за личния лекар. Само че и джипитата се чудят кого да ваксинират с 30 дози, след като в списъците им има стотици желаещи.

А целта на здравните власти е да се достигне до 70% имунизирани от населението, за да се постигне масов имунитет. Кога и как обаче не е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, щом системата са в мислили и създавали държавни служители, няма как да върши работа.Колко мозък трябва, за да дефинираш няколко сценария в тази система? Явно и толкова нямат. Капацитети, нямам думи
109
0
 
0
 
! Отговори
До110 преди 3 години
Това къде е? Защото в началото на месеца аз сложих първа доза без тест само едно измерване на кръвно!
108
4
 
2
 
! Отговори
@@@ преди 3 години
Аки искаш вярвай ако искаш не, регистрацията за това ваксиниране беше от януари , работя в бранш в който асоциацията му договори ваксините.Избрахме си РНК ваксини , обадиха се в Петък , днес ни набодаха това е , няма политика в тази работа.
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е този център, в който слагат "Модерна"?
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То да беше само едно нещо недоизмислено ...Знам от първа ръка следният случай. Отива човек за ваксина, ваксини няма и го връщат.Той отива по график след като се е записал в системата, но явно след неразбориите с ваксините нещата не са в ред.И какво се оказва, след като е отишъл, но няма ваксина, един вид редът вече му е минал и сега ако иска да се ваксинира, трябва пак да се записва в системата?!
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До @@@ПовЕрвахме ти.
104
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искам да плаша ковидираните хипохондрии, ама Пфайзера е около 50 пъти по-опасен от Астрата.
103
6
 
5
 
! Отговори
@@@ преди 3 години
Днес се ваксинирах с Модерна, беше уговорено предварително, заедно с теста стана за около 20 мин.В центъра в който се ваксинирах имаше Астра Зенека неограничено, който иотиде можеше да се ваксинира.Само за бързия тест поискаха кинти , струваше 15 лв.За втората доза фиксираха дата 19 април.
102
6
 
8
 
! Отговори
КАК Е У ОРЛАНДОВЦИ? преди 3 години
ИМА ЛИ ВЕЧЕ НАВАЛИЦА ЗА "ПОСЛЕДНО ЦЕЛУВАНИЕ"!
101
2
 
5
 
! Отговори
Ваксър преди 3 години
Ужас, ама не може така щом няма други желаещи аз искам да ме ваксинират всички останали ваксини нищо че вече са ми сложили и двете дози, така за всеки случай.
100
5
 
1
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО... преди 3 години
КАТО ПОЧНЕ МРЕКЕТО , ДА НАРАСТВА ЯКО......ЩЕ ИМА И МНОГО ЖЕЛАЕЩИ ЗА ВАКСИНАЦИЯ!
99
2
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
"Явно обаче и този път нещо не е доизмислено."Абе вие къде живеете, в някой измислен свят ли ?!Че кое е наред в калинковата държава тикволандия ???!!!
98
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - 91Говориш пълни измислици, или си *** или си антиваксър......Втора доза от Астра Зенека се прилага след 4 до 12 седмици.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90,информираш ни за двете алтернативи, но май по дефолт се поставяш в правилната печеливша комбинация?Лошо няма, но дали тази сметка не е някак си малко предварителна? За всеки от нас...
96
17
 
33
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Браво, има надежда за България щом желаещите да се ваксинират драстично намаляват! И помнете, ваксините не са създадени, за да ви спасят от пандемия. Пандемията е създадена, за да ви ваксинират!
95
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ съсипаха народа с некадърност и кражби. Добре, че случиха на търпелив народ, друг народ досега да ги е измел. Не ми се мисли, ако дойде наистина истински вирус и епидемия какво ще стане...
94
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изтрещелите от страх ваксъри се скъсваха да обясняват какви опашки има и как едва ли не хората се избиват за да се докопат до б8 о клу ците наречени ваксини а сега се изпокриха и страхлив цъкат по някой минус. Истината лъсна, и двата кашона ваксини които има няма на кой да ги сложат.
93
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неточно поставена ваксина може да направи инфаркт и смърт.
92
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
решението е Мн е просто - ваксинирайте лекари,политикари,гербаджии с Астрата ,а за Народа Пфайзер и Модерна .кво,онея висшестоящите страх ли ги е от Астрата ?
91
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можеш бе. Само че желаещи няма. Мишките свършиха.