Параграф 22: Празни кабинети, налични ваксини, а не можеш да се имунизираш

Докато не ти дойде редът, няма да получиш доза
191
Параграф 22: Празни кабинети, налични ваксини, а не можеш да се имунизираш
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Празни имунизационни кабинети, чакащи лекари, налични ваксини. Оказа се обаче, че и малкото желаещи да бъдат ваксинирани не могат да го направят сега, ами трябва да изчакат да им дойде редът, който им е отреден в Националната здравно-информационна система. И това на фона на многократните призиви на НОЩ за масово имунизиране, с което да върне отново нормалният начин на живот.

Още по темата

Явно обаче и този път нещо не е доизмислено.

След като масовата ваксинация отново тръгна след седмица пауза, докато се изчакваше становището на Европейската агенция по лекарствата за препарата „АстраЗенека“, се оказа, че вече доста хора са се отказали от предварителното намерение да бъдат имунизирани с него. Това е и причината за празните имунизационни кабинети.

През тази една седмица без ваксинация часовете на записаните бяха автоматично преместени, защото се предполагаше, че всички ще спазят графика на националната система. Но не стана така на практика.

В един от центровете за имунизация в София малко преди обед в понеделник желаещи за ваксина няма. Има лекари, сестри. Те чакаха пациентите си по график, но напразно.

Въпреки това се оказа невъзможно да бъде поставена доза на човек, който има час за след седмица в националната система. Причината не беше  нежеланието на медиците, а националната система, която автоматично генерира датата за реимунизацията.

„Ако поставми сега ваксината, ще се обърка системата. Изчакайте да Ви дойде часа“, обяснява лекарят, готов да отговори на всички въпроси, свързани с ваксината, да разсее притесненията и да успокои и без това наплашения вече пациент заради влошаващата се ситуация с коронавируса.

След като не става в имунизационен център, остава надеждата за личния лекар. Само че и джипитата се чудят кого да ваксинират с 30 дози, след като в списъците им има стотици желаещи.

А целта на здравните власти е да се достигне до 70% имунизирани от населението, за да се постигне масов имунитет. Кога и как обаче не е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де просто ОТМЕНЕТЕ всички часове в измислената система и толкоз нека всеки се запише отново откъде накъде някой си ще ни премества часа с 2 седмици защото така му кефнало, аз съм на РАБОТА имам МАЛКИ ДЕЦА които няма къде да оставя не мога да се мотая по улиците защото хората нечело на държавата не умеят да боравят с ексел?!
9
3
 
27
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Щото чакат българската супер-ваксина - физиологичен разтвор с витамин це + един бонбон лукче бонус..
8
1
 
29
 
! Отговори
Е>>> преди 3 години
Министъра нали каза да не се връщат хора???? Приоритетни са тия изборните талибани, ама ако от тях нямало бройка да се ваксинират редовите граждани...какво се мотаят????
7
3
 
8
 
! Отговори
Смех преди 3 години
Буда?
6
2
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Камелийче, продължаваш да бъркаш ваксинация с имунизация.
5
1
 
21
 
! Отговори
Цял свят говори преди 3 години
за тиквения модел на справяне с пандемията !!
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви ли стана ясно, че дори записаните се няма да се ваксинират.
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
некадърници
2
2
 
41
 
! Отговори
Ф.С.В преди 3 години
Made in BG--пълна каша
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боцвана!