Психиката ни след поредния локдаун: Гняв, лабилност и паник атаки

Липсата на комуникация може да доведе до неадекватност след време
22 мар 2021 21:06,
138
Психиката ни след поредния локдаун: Гняв, лабилност и паник атаки
Снимка: Pixabey

Хората ги е страх от неяснотата кога ще свърши пандемията. Този пореден локдаун ще увеличи напрежението и депресиите у хората. Децата са силно засегнати от липсата на социално общуване, онлайн комуникацията може да доведе до социална неадекватност след години. Това обясни пред "Монитор" психологът Методи Коралов.

По думите му има градация на напрежението и от този локдаун може да се очакват повече негативни ефекти във всяко отношение.

"Към момента има сериозно увеличение на депресивните състояния. Те са в няколко аспекта, но основно се наблюдават личностни разстройства. С всеки следващ локдаун, или затваряне, намалява резерва на търпимост у хората. Ако в началото, при първото затваряне се приемаше като нещо ново и като вариант да си повече време у дома, то сега на практика хората се уморяват психически, изчерпват се финансови ресурси, някой остават без работа. Това са проблеми, които се натрупват, засилва се притеснението у хората, от факта, че перспективата кога ще се оправим и кога ще приключи ситуацията с вируса е много неясна", сподели още психологът.

"Досега се наблюдаваше недоволство, натрупване на гняв, защото на хората или на по-голямата част от тях им беше неудобно. Сега вече положението става опасно и трудно за справяне и оцеляване. Това прави хората лабилни", изтъкна Коралов.

Според него хората не са свикнали да чуват за такава масовост, за такава опасност, каквато е в случая пандемията с коронавируса.

"Липсата на възможност за контрол води до безпомощност и понякога - до паник атаки. Всеки човек се страхува, защото миналата година по това време за коронавируса предимно се говореше. А към днешна дата почти всеки има познат или близък, починал от вируса. Хората се страхуват, ще опазят ли себе си и своите близки, а такъв проблем създава напрежение у всеки, просто проявите са по-различни", обясни психологът.

Той обясни и как хората да разпознаят паник атаката. "Човек има чувство на неясен ужас, че нещо не може да направи. Тези атаки често са придружени с чувство за задушаване, а това пък поражда съмнение дали човек не е заразен с коронавирус, което увеличава още повече страха. Така може да се случи едно неприятно засилване и объркване у човека. Паник атаките са много неприятни ситуации, в които задължително трябва да се потърси специализирана помощ", сподели той.

По думите му паник атаките са по-типични за млади хора между 20- и 30-годишни, но в последно време се наблюдава изместване на възрастта, като в момента всички възрасти са засегнати.

"Възможно е човек, който е усмихнат, позитивен и отворен към света, отворен да общува, да се промени коренно. Има случаи, в които такъв тип социални хора стават мрачни, неспособни да се справят с елементарни ежедневни неща. Може човек да е бил чудесен баща и съпруг, а да се превърне в агресивен и нападателен мъж. В момента се трупат негативни тенденции, породени от ограниченията, от неяснотата за ситуацията от липсата на предвидимост, вече е трудно обикновеният човек да направи разлика трябва или не трябва да прави нещо", смята още психологът.

По негово мнение децата, които сега са на 5–7 години и общуват почти изцяло онлайн, нямат контакти с връстниците си, след време, когато станат на 25 - 30 години, може да се очаква, че една голяма част от тях ще бъдат социално неадекватни.

Затова "най-важното нещо е родителите да показват на децата си, че ги обичат".

"Колкото може по-често да общуват с тях, да намират време да ги прегърнат, да не гледат на децата си като на пречка за работа. Играта със собственото ти дете снема много голяма част от стреса и напрежението. Повече близост и внимание са нужни в общуването с децата, това е позитивно и за родителите и е много важно за децата, прави ги значими", сподели Коралов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
3
 
! Отговори
той преди 3 години
Децата с кафяви очи никога не варират през целият им живот .Така е създадена първата страна в Европа .400 г .преди христа .После идват украинците да превозват търговци по Дунава та чак през хан Кубратовата ,Волжска Булгария и до Китай.Каквото било ,било.Най-красивите слвянки на планетата се криели по Балканите.Щото за грозотийте били вещици.Така и тези хубави хора се съгласили един слънчев ден да се наричат българи като украинците ,за да създадат една обща държава наречена...Славянска ...
72
3
 
4
 
! Отговори
Свиквайте преди 3 години
така е при Комунизъм от Китайски Моаистки Тип!
71
3
 
2
 
! Отговори
Агенция РАЙ преди 3 години
Поздравявам тримцата шашкъни, антимаскъри и КОВИД-приятели !Чакам Ви
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КосачаОтйа Оня ти окоси пппаатткатаа и глей къ се нагласи. Немам ништу протиф дъ ти давам по 2 лева за гггъзоти, ама сеги са прайш на умен, дека не си.Ади кажи нешту умну да та вида. Едно време не моеше дъ съ путпишеш! Дъ Тъ и бъ!
69
7
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Гласувайте за още локдауни (тази олигофренична атлантическа думичка) мизерия,мор,глад и тотален разпад на това което все още се нарича България ,а да и още шпионски сакупнки и хибридки от ФАЩ!Това ли искате за БЪлгария ????
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 74Ама Аз се надявах на Теб! Като Мъдър и Прекрасен , и Умен Умник!А ти - ***!
67
1
 
16
 
! Отговори
Косача преди 3 години
До 70Живей ве, кой те спира? Зачохляй се с 10 маски, 3 скафандъра и 15 противогаза и се мятай да живееш. Може да си забиеш и 100 спринцовки отзад, ще приличаш на Ехидна с протовогаз.
66
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До препърсКои сте тия "вас"?Тия, дето ходят да кашлят по нас в градския транспорт, не се къпят и смърдят, не влизат с маски в магазините или ги държат като лигавници, кледат като пребозали и се карат на хората, че бягат от тях като от чумави (то е същото...)Това ли сте ВИЕ?Ако сте това, значи сте най-гнусните гнусари!
65
18
 
6
 
! Отговори
Отговорен българин преди 3 години
Хората преди 70-80 са ходили да се колят из бойните полета тука некви глезльовци ореваха всичко защото ги карат да са малко по-дисциплинирани. Аре у лево и локдаун до края на годината поне. Няма да рискуваме живота на всички българи заради разни, които ги боли че не могат да висят в кръчмата.
64
3
 
1
 
! Отговори
в израел преди 3 години
До Анонимен 46 От 1012 случая на 100 000 население за 14 дни в края на януари са паднали до 281 на 100 000 през изминалите 2 седмици
63
6
 
6
 
! Отговори
Косача преди 3 години
Нищо не се е променило при мен. Не познавам болен или умрял от това, не познавам и някой в депресия. Някои от комшиите ми минаха на социални помощи и станаха още по- мързеливи. Кефя се да ги наблюдавам по цял ден какви са *** и колко им е хубаво. Само едно лошо нещо се случи, някой изтрови котките по улицата, включително моите две които живееха пред моята къща, може би е от скуката. Искам да се срутят социалните системи и ще има яка драма. Искам да гледам мързеливците как залитат от глад.
62
5
 
10
 
! Отговори
СИК-ТИР преди 3 години
Като се сетя за оня от Банкя,получава паник атаки...
61
11
 
4
 
! Отговори
препърс преди 3 години
Всичко си е нормално,не знам какъв е този страх,петима познати починаха от Ковида,но и от други неща измряха доста,който го е страх да го е страх,но моля ви не ни пречете на нас
60
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господа антиваксъри и антиМаскъри. Люшкайте си зелените сополи сред вашите близки и Вашите поклонници.В гробищата има още места... и за Вас.Но не ни заразявайте! На нас ни се живее.На вас никой не ви пречи да се самоубиете.Разбирам, че сте доста вдлъбнатички, но не разбирам защо Ни го натрапвате?!
59
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Локдауна притеснява единствено Koмлeкcapите.
58
3
 
3
 
! Отговори
От Горе преди 3 години
Естествен подбор
57
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На говедата с маските няма да се отрази. Те и без това са си кухи като хралупи.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Йордан ЙончевДанчо... намали алкохола, че се излагаш вече...
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 62Е полицаите не ги е страх от корона вирус. Това е доста двулично ако се замислиш. Не зная колко дълго това ще продължи. Всъщност знам. До моментът в който едни хубави девойки ще поднесът цветя на полицаите и ще ревнат на рамото им. Истинският полицай не може да удари разплакана и отчаяна жена.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБоже! Какви мисли тук прочетох!Захласнах се от Мъдрост и Ум!Къде са Тези Мъдреци Прекрасни да поемат управлението!???