Психиката ни след поредния локдаун: Гняв, лабилност и паник атаки

Липсата на комуникация може да доведе до неадекватност след време
22 мар 2021 21:06,
138
Психиката ни след поредния локдаун: Гняв, лабилност и паник атаки
Снимка: Pixabey

Хората ги е страх от неяснотата кога ще свърши пандемията. Този пореден локдаун ще увеличи напрежението и депресиите у хората. Децата са силно засегнати от липсата на социално общуване, онлайн комуникацията може да доведе до социална неадекватност след години. Това обясни пред "Монитор" психологът Методи Коралов.

По думите му има градация на напрежението и от този локдаун може да се очакват повече негативни ефекти във всяко отношение.

"Към момента има сериозно увеличение на депресивните състояния. Те са в няколко аспекта, но основно се наблюдават личностни разстройства. С всеки следващ локдаун, или затваряне, намалява резерва на търпимост у хората. Ако в началото, при първото затваряне се приемаше като нещо ново и като вариант да си повече време у дома, то сега на практика хората се уморяват психически, изчерпват се финансови ресурси, някой остават без работа. Това са проблеми, които се натрупват, засилва се притеснението у хората, от факта, че перспективата кога ще се оправим и кога ще приключи ситуацията с вируса е много неясна", сподели още психологът.

"Досега се наблюдаваше недоволство, натрупване на гняв, защото на хората или на по-голямата част от тях им беше неудобно. Сега вече положението става опасно и трудно за справяне и оцеляване. Това прави хората лабилни", изтъкна Коралов.

Според него хората не са свикнали да чуват за такава масовост, за такава опасност, каквато е в случая пандемията с коронавируса.

"Липсата на възможност за контрол води до безпомощност и понякога - до паник атаки. Всеки човек се страхува, защото миналата година по това време за коронавируса предимно се говореше. А към днешна дата почти всеки има познат или близък, починал от вируса. Хората се страхуват, ще опазят ли себе си и своите близки, а такъв проблем създава напрежение у всеки, просто проявите са по-различни", обясни психологът.

Той обясни и как хората да разпознаят паник атаката. "Човек има чувство на неясен ужас, че нещо не може да направи. Тези атаки често са придружени с чувство за задушаване, а това пък поражда съмнение дали човек не е заразен с коронавирус, което увеличава още повече страха. Така може да се случи едно неприятно засилване и объркване у човека. Паник атаките са много неприятни ситуации, в които задължително трябва да се потърси специализирана помощ", сподели той.

По думите му паник атаките са по-типични за млади хора между 20- и 30-годишни, но в последно време се наблюдава изместване на възрастта, като в момента всички възрасти са засегнати.

"Възможно е човек, който е усмихнат, позитивен и отворен към света, отворен да общува, да се промени коренно. Има случаи, в които такъв тип социални хора стават мрачни, неспособни да се справят с елементарни ежедневни неща. Може човек да е бил чудесен баща и съпруг, а да се превърне в агресивен и нападателен мъж. В момента се трупат негативни тенденции, породени от ограниченията, от неяснотата за ситуацията от липсата на предвидимост, вече е трудно обикновеният човек да направи разлика трябва или не трябва да прави нещо", смята още психологът.

По негово мнение децата, които сега са на 5–7 години и общуват почти изцяло онлайн, нямат контакти с връстниците си, след време, когато станат на 25 - 30 години, може да се очаква, че една голяма част от тях ще бъдат социално неадекватни.

Затова "най-важното нещо е родителите да показват на децата си, че ги обичат".

"Колкото може по-често да общуват с тях, да намират време да ги прегърнат, да не гледат на децата си като на пречка за работа. Играта със собственото ти дете снема много голяма част от стреса и напрежението. Повече близост и внимание са нужни в общуването с децата, това е позитивно и за родителите и е много важно за децата, прави ги значими", сподели Коралов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашизмът създате съвременна западна Европа, Европа подхранваше фашизма. Фашизмът е плът от плътта на западно европейците. Единствените които се обявиха срещу нацизма и започнаха борба бяха комунистите, и в Германия, и в Испния, и Франция - единсвено комунистите се обявиха срещу фашизма, но бяха унищожени. Само Русия и комунистите. Благодарение на СССР фашизмът остана няколко десетилетия в нелегалност, но днес отново се заражда в западна Еврпопа в много по уродлива форма.
32
1
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Между другото ми харесва като са затворени заведенията.Като е хубаво времето повече хора виждам по улиците и по пейките.Само това е хубавото на мерките.Иначе всичко останало е леш!
31
4
 
0
 
! Отговори
Ханко от Осеня село преди 3 години
баз бая е цирка,Глобус дааа баз бая
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече камерите без проблем разпознават лица, а властите имат снимката на всеки от лините карти. В момента камерите следят и правят база данни в така наречената Big Data на непослушните които не носят маски въпреки строгите глоби и законите.
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29Правилно, никакво лечение на анти-маскърите! Нека да подсмърчат няколко дена и да видят колко е тежко
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия няма локдаун от миналата пролет когато всичко беше затворени за два-три месеца. От една година почти постепенно Русия всичко започна да работи, и магазини, и кафенета, и театри, икономиката работи, фирмите не фалират, руснаците пътуват свободно във всички 22 държави на Русия и маски почти никой не носи. При това много преди да се появи ваксината.
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До DtrumppДобре бе, ***! Що се оплакваш?!Ти си на ход - плямпай глупости. Дали сме ти отдушник!
26
2
 
8
 
! Отговори
Оптимиста преди 3 години
Не, не ги е страх, просто ако грабнат " тоягата" тогава някой наистина ще се страхува. Оптимистичното е, че Ковид свидетелите и техните ментори твърдо са решили да прикалят и с това да събудят несретниците
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова тук реват тpoловете... ПанираниМишки с фобия от маските...
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой ТЪЪЪЪПААААНААААРРРР Не! трябва да носи маска! И не трябва да бъде лекуван от КОВИД! Това е начина ***-о-тите да измрат и да се нормализират нещата, докато не почнат да се раждат нови и-ди-оти.
23
7
 
9
 
! Отговори
Dtrumpp преди 3 години
Това не е вярноГаньо винаги е бил изнервен, гневен и комплексиран
22
5
 
1
 
! Отговори
купувайте преди 3 години
Мейд ин Чина, р0бе!
21
1
 
2
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
Другари, Товарищ, с Пекинските ни братя, ще наложим Китайскитя Комунизъм в Европа!
20
4
 
8
 
! Отговори
2022 преди 3 години
Белите р0бе, налузили маски на лице, работят на поточната линия на Ипъл в Китай, докато Китайските чорбаджии си пият зеленият чай!
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
минах го просто един по агресивен грип
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МуахахаУЖАААААААААААСССССССССССССТТТТТТТТТТТТТТТТТТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Да не си се ваксинирал, че можа да се нормализираш и после няма да има кой да ни забавлява!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До К'во бе?Баце, обърни се към близък я да те спре от алкохола или дрогата, или да ти викне Бърза помощ, че вече имаш връзка с Кораба-Майка!
16
8
 
3
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
Психологическата Операция продължава доката масата не сложат сами край на живота си, а останалите са толкова истощени, че са лесни за управление р0бе, на които да бъде наложено Китайско Комунистическо Р0бство без съпротива!
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е новото нормално.
14
12
 
16
 
! Отговори
Бау преди 3 години
хем не искат локдаун, хем не искат да спазват елементарни мерки. Няма да си отиде сам вируса! Тази глупост "не ме е страх искам си нормален живот" е чудесна докато не трябва да влезеш в болница. Тогава изведнъж те е страх. Като малки деца сте.