Психиката ни след поредния локдаун: Гняв, лабилност и паник атаки

Липсата на комуникация може да доведе до неадекватност след време
22 мар 2021 21:06,
138
Психиката ни след поредния локдаун: Гняв, лабилност и паник атаки
Снимка: Pixabey

Хората ги е страх от неяснотата кога ще свърши пандемията. Този пореден локдаун ще увеличи напрежението и депресиите у хората. Децата са силно засегнати от липсата на социално общуване, онлайн комуникацията може да доведе до социална неадекватност след години. Това обясни пред "Монитор" психологът Методи Коралов.

По думите му има градация на напрежението и от този локдаун може да се очакват повече негативни ефекти във всяко отношение.

"Към момента има сериозно увеличение на депресивните състояния. Те са в няколко аспекта, но основно се наблюдават личностни разстройства. С всеки следващ локдаун, или затваряне, намалява резерва на търпимост у хората. Ако в началото, при първото затваряне се приемаше като нещо ново и като вариант да си повече време у дома, то сега на практика хората се уморяват психически, изчерпват се финансови ресурси, някой остават без работа. Това са проблеми, които се натрупват, засилва се притеснението у хората, от факта, че перспективата кога ще се оправим и кога ще приключи ситуацията с вируса е много неясна", сподели още психологът.

"Досега се наблюдаваше недоволство, натрупване на гняв, защото на хората или на по-голямата част от тях им беше неудобно. Сега вече положението става опасно и трудно за справяне и оцеляване. Това прави хората лабилни", изтъкна Коралов.

Според него хората не са свикнали да чуват за такава масовост, за такава опасност, каквато е в случая пандемията с коронавируса.

"Липсата на възможност за контрол води до безпомощност и понякога - до паник атаки. Всеки човек се страхува, защото миналата година по това време за коронавируса предимно се говореше. А към днешна дата почти всеки има познат или близък, починал от вируса. Хората се страхуват, ще опазят ли себе си и своите близки, а такъв проблем създава напрежение у всеки, просто проявите са по-различни", обясни психологът.

Той обясни и как хората да разпознаят паник атаката. "Човек има чувство на неясен ужас, че нещо не може да направи. Тези атаки често са придружени с чувство за задушаване, а това пък поражда съмнение дали човек не е заразен с коронавирус, което увеличава още повече страха. Така може да се случи едно неприятно засилване и объркване у човека. Паник атаките са много неприятни ситуации, в които задължително трябва да се потърси специализирана помощ", сподели той.

По думите му паник атаките са по-типични за млади хора между 20- и 30-годишни, но в последно време се наблюдава изместване на възрастта, като в момента всички възрасти са засегнати.

"Възможно е човек, който е усмихнат, позитивен и отворен към света, отворен да общува, да се промени коренно. Има случаи, в които такъв тип социални хора стават мрачни, неспособни да се справят с елементарни ежедневни неща. Може човек да е бил чудесен баща и съпруг, а да се превърне в агресивен и нападателен мъж. В момента се трупат негативни тенденции, породени от ограниченията, от неяснотата за ситуацията от липсата на предвидимост, вече е трудно обикновеният човек да направи разлика трябва или не трябва да прави нещо", смята още психологът.

По негово мнение децата, които сега са на 5–7 години и общуват почти изцяло онлайн, нямат контакти с връстниците си, след време, когато станат на 25 - 30 години, може да се очаква, че една голяма част от тях ще бъдат социално неадекватни.

Затова "най-важното нещо е родителите да показват на децата си, че ги обичат".

"Колкото може по-често да общуват с тях, да намират време да ги прегърнат, да не гледат на децата си като на пречка за работа. Играта със собственото ти дете снема много голяма част от стреса и напрежението. Повече близост и внимание са нужни в общуването с децата, това е позитивно и за родителите и е много важно за децата, прави ги значими", сподели Коралов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
3
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
До ТатулПишете стихове :Д Братле верно си за лудницата. Хората нямат пукнат лев, нямат работа и са под стрес за бъдещето си И какво ще спортуваш ,такива като теб една лицева не могат направят. Добре,че е тази пландемия за вас отломки без приятели.
112
5
 
7
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Егати лиготията. Голямо реване с тоя локдаун. Сега е време да се пазим един друг. Малко по здраво съзнание и по голяма дисциплина, и хигиена. Иначе, какво са ви забранили. Няколко мола и долнопробни кръчми. Пийте си в къщи. Ходете на разходки сред природата, спортувайте, четете книги, пишете стихове. Отделете повече време на лщбимите си хора. Има толкова много, полезни неща, които могат да се правят.
111
3
 
3
 
! Отговори
МОБИЛИЗИРАЙТЕ СЕ! преди 3 години
На война като на война! Мобилизирайте се! На всеки му е ясно за какво става дума. Засега българите показват по-здрав разум от много други.
110
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряне? Кой е затворен в БГ?
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв локдаун ви гони? Само заведенията и училищата са затворени. Навсякъде другаде животът си тече нормално.
108
0
 
1
 
! Отговори
Директора на цирка преди 3 години
Има и един клоун - Фигуранта - той си мисли , че някой го бръсне за слива ! Той дори не е слива, а най-обикновено ,*** л.йно !
107
1
 
1
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Така е ! Борисов е виновен - наложи локдаун , за да докара на другарката Нинова гняв, лабилност, паник атаки и мравучкания ! Какъв садист , а ? Погледнете ги само : Нинова, Манолова (сестра Галева) , Чалгаря, Черепа ....!!! Какви звучни имена , какви брилянтни умове ! Има ли още загубени българи,които да гласуват за тях ???????
106
2
 
1
 
! Отговори
Основен критерий преди 3 години
Хората не са престанали да правят секс следователно нямат психически стрес.Друг въпрос е че това е пълна лудост да се правят бебетя по време на епидемия.
105
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До художника :Много си прав. Направи си собствено шоу вместо телевизионните подобни които са пълнаа простотия.
104
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Какви паник атаки и психически разстройства бе българино. Всяка вечер по ТВ се смееш на тъпите предавания, комиците, гръцкото шоу, 7/8 шоу, някакви Рачковци, ферми и други аналогични простотии и на сутронта като се събудиш си отваряш устата за пари и мизерия.Хората са преживявали войни и прочие по силни епидемии при които лекарска помощ въобще не е имало. А сега паники и психичесски разстройства. Стегни се българино!!
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В такива отклонения изпадат само хипохондиците, които могат да си позволят да са такива.Нормалните хора изпитваме само гняв - срещу световното и местно управление и геноцид-фашизма, който упражняват върху нас.
102
0
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До covidАми ако тия работи ги смята боза, нищо чудно, че и ваксините са бъгави, хехе.
101
3
 
2
 
! Отговори
Няма ефект преди 3 години
Като гледам няма страдащи хора гледат порно и бият си чикиите, Други пък правят секс въпреки забраната за социална и физическа дистанция. Виждам много бременни жени по време не епидемия не са спазвали мерките правили са секс. Раждаемостта е същата, а трябваше драстично да намалее, ако наистина им пукаше на хората и бяха по-отговорни.
100
6
 
8
 
! Отговори
художника преди 3 години
Когато си позитивен, затварянето не е проблем. В къщи се забавляваме както никога. Опитайте да сложите ябълка в съд с хладка вода и накарайте децата да я захапят! Завържете с конец едно магнитче за шапката на детето и разпилейте жълти стотинки на пода, който събере повече - негови са. Пада голям смях. Правим фунийки и целим чашки. Играем на "Не се сърди човече". Не се предавайте на страха, хора. Страхът не помага!
99
2
 
5
 
! Отговори
Днес преди 3 години
англичаните са им сложили 5000 лири глоба ако излизат от Великобритания, а хиляди българи тази зима се снимаха на Занзибар. Миналата седмица им сложиха 10 дена карантина като се върнат и ореваха света.
98
2
 
4
 
! Отговори
Просто при нас преди 3 години
затварянето въобще не е толкова строго, както в други страни от ЕС. Не мога да си представя да трябва да пусна СМС и не повече от 1 час на ден да съм извън дома, или както в Словакия да правя тест всеки път като излизам на разходка в гората. За какво да протестираме, като реално можем и да работим, и да се разхождаме и да пазаруваме ... Най-зле пострадаха от ресторантите и клубовете. Те може да имат за какво да протестират.
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Западна Европа вече има бунтове навсякъде. Видях запалени полицейски бусове.Но нас още ни държи "възпитанието" от турското робство и кротуваме.
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая снимка навява асоциации за някое порно списание.Първосигнално това ми идва наум. Може би е нарочно?
95
1
 
3
 
! Отговори
Изумително е преди 3 години
колко много хора нямат сили да се приспособяват със ситуацията и да я възприемат реалистично. Много са на фазата на отричането и въобще отричат вируси ваксини и т.н. други са на фазата на отчаянието и паниката и преувеличават заплахата и робуват на конспиративни теории. Достъпа до непроверена информация и данни, който може да се нарече информационна буря, допълнително засилва ефекта на едно съвсем нормално заболяване, което учените се научиха да овладяват и лекуват удивително бързо.
94
3
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Който си е с лабилна психика, ще си изперка без значение повода.