37% от българите няма да се имунизират при никакви обстоятелства

За 63% ваксинирането е връщането към нормалния живот
376
37% от българите няма да се имунизират при никакви обстоятелства
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Голяма част от българите преосмислят позициите си за ваксинирането. Това е изводът от национално проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 12-20 март 2021 г. със собствени средства. Интервюирани са 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда и в 90 населени места на страната.

Още по темата

Нагласите за ваксиниране търпят развитие на фона на нестихващата пандемия и постоянно нарастващия брой на заразените у нас от началото на месец март, анализират социолозите.

Данните показват, че 40,6% от българите гледат на ваксинирането като на нещо предстоящо и неизбежно за тях, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот.

Други 6,7% посочват, че вече са се ваксинирали, а 15,5% са се записали и чакат да се ваксинират. Така, общо 62,8% от интервюираните българи в настоящото изследване мислят, че пътят им към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране.

Проучването показва още, че към момента предимно са се ваксинирали жители на столицата, образовани хора и лица на възраст между 40 и 50 г., както и такива над 60 г. Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране по-често има столичани, висшисти и хора на възраст над 30 години.

Делът на посочилите, че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства възлиза на 37,2%, като подобна позиция по-често се среща сред хора на възраст под 40 г. и сред жители на малките градове и села в страната.

Сравнението на тези данни с предишни данни на „Екзакта“ по темата, показва, че доскоро колебаещите се как да постъпят започват да възприемат все по-отчетливо ваксинирането като условие за водене на нормален живот.  Може да се очаква, че нагласите по отношение на ваксинирането ще продължат да се променят именно в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 288 - много съм съгласен. Въобще цялото нещо с ваксините в световен мащаб не беше направено прозрачно като цена и не беше даден свободен пазар - едни искат да се ваксинират на всяка цена а други и 1 стотинка не искат да дадат - трябваше всеки да може да каже колко и какво иска да даде а не ББ да поръчва кафето и 16лв да е много скъпо...
263
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чухте ли, кака ангелинка ви го каза тази вечер. Ваксините не ви предпазват от заразяване, нито пък от предаване на "вируса" на други хора.Вече официално можем да ги наричаме експериментална генна терапия.Просто не отговарят на дефиницията за ваксина.
262
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БръчковБръчков тебе те знаем, ти имаш вече една мозъчна гънка ,която ти се намира ..............от-зА--д ,където ти е мислещия орган.Нормално е ти да си знамето на ваксърите!
261
16
 
4
 
! Отговори
Бръчков преди 3 години
Антиваксери, ваксинирайте се! Може пък да ви се появи някоя бръчка на мозъчната ***.
260
3
 
0
 
! Отговори
275 преди 3 години
е антисемист а не сте го баннали а ?
259
5
 
8
 
! Отговори
Бай Ганя преди 3 години
Не слагайте ваксини.Не гласуваите.Защото такова нещо демокрация не е съществувало и няма да съществува.
258
5
 
7
 
! Отговори
Бай Ганя преди 3 години
Днес писах на англиски тук в бг днес и бяха свалени коментарите.После одих д о магазина и чета на тениските на едни момчета пише SECURITY.този сайт е гротескаи дискриминира
257
8
 
16
 
! Отговори
Айде без обобщения преди 3 години
За 63% от 1005 ваксинирането има смисъл. Това са 633 човека. Не може да претендирате, че изказвате мнението на цялата нация. А и кой знае кой ви е платил да завишите процентите. Да не се окаже, че само 37% от тези 1005 са искали да се ваксинират? Масово умират хора след ваксинация, заразяват се и пр. Аз не признавам ваксина, която изисква 2 пъти. Или я правиш веднъж и си готов, или не. Какво е това 2-3 седмица да чакаш до втора. Ами в това време може много неща да станат.
256
7
 
7
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Достъп до всякакви ваксини,ако трябва и платено-10-15 лева няма да съборят никого.Когато има голям избор и доверието ще е по-голямо.
255
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Левтер"Ваксинирал съм се с всички задължителни ваксини,децата ми също...обаче сега няма да се ваксинираме...не съм беден, и имам медицинско образование.Мерси."Явно ще разчиташ на връзки да те вкарат във болница или ако се наложи някой друг твой близък ако се разболееш по-тежко. То и Нинова гореше маски, но след това ВИП във ВМА. Така всеки може да "рискува".
254
3
 
0
 
! Отговори
Справедливо решение преди 3 години
До Си 283 спре.решениеНе не тази целта. Пробвай пак.
253
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 275"до 272 Израел след 1-2 години ще ги трием ли от картата ?"Ако анти-ваксърите са прави, скоро ще има масов мор, масови измирания, епидемии от различни "Странични ефекти" (никой не казва какви, явно само антиваксърите ги знаят). и т.н.Реално, анти-ваксърите просто ще сменят плочата и ще циврят за нещо друго, защото на тях самото циврене им е важно. Причини ще се намерят.
252
4
 
6
 
! Отговори
Си 283 спре.решение преди 3 години
Не съм съгласен с цената ти. Трябва зсадължителна ваксонация, която всеки да си плаща поне 1000 лева. Иначе как ще напълним поредните чекмеджета на мутрите. Нали според теб целта е да се издоят още пари за мутрите.
251
9
 
26
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Ваксинирал съм се с всички задължителни ваксини,децата ми също...обаче сега няма да се ваксинираме...не съм беден, и имам медицинско образование.Мерси.
250
6
 
12
 
! Отговори
Справедливо решение преди 3 години
Гледайки съгласните и несъгласните с долния ми пост става ясно че никой не иска ваксинирането да стане задължително и платено, дори ваксърите. Що така бе..
249
10
 
8
 
! Отговори
Българите са мъдър преди 3 години
народ... затова са на път да изчезнат от лицето на Земята.
248
5
 
21
 
! Отговори
Коприва преди 3 години
При 4-5 хиляди щама на вируса, как ги измислиха процентите ефективност на ваксините, като не са приключили клиничните си изпитания?Противогрипните кампании за ваксинация се правеха месеци преди очакваната епидемия и от тях се знае, че по време на епидемия не бива да се правят (Лични наблюдения - точно ваксинирани караха тежко сезонния грип).Е, тези два аргумента стигат, за да се откаже човек от ваксинация.Има и други, които българите са усвоили в предишните кризи.
247
2
 
1
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
F
246
18
 
6
 
! Отговори
Щом се страхувате преди 3 години
от страничните ефекти от ваксината в която има само малка частичка от вирус, чудно как не сте ужасени от страничните ефекти от целия вирус. Политиката на щрауса няма да ви помогне.
245
4
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Тези 37% са жеуезни...