В капана на любовта: Африканци източват милиони от сметки на българки в нета

Жертвите продават имоти, ценности, теглят и заеми заради обещание за щастлив съвместен живот
24 мар 2021 08:43, Елка Василева
200
В капана на любовта: Африканци източват милиони от сметки на българки в нета
Снимка: архив, БГНЕС

Българки са завлечени с хиляди левове чрез онлайн измами. От ГДБОП съобщават за случай, при който са преведени в чужбина рекордните 400 000 лв. Жените стават жертви на любовни авантюри, а сценаристи се оказват основно киберпрестъпници от Северна Африка.

Преди две седмици майката на Димитър попада на интересно приятелство във Facebook, разказва БНТ. В социалната мрежа я намира Джон Максуел. За кратко Джон успява да изгради доверие и да събере лична информация за жертвата си, която живее в Хасково.

Мъжът обещал двамата да заживеят щастливо в България, тъй като имал много пари. Имало обаче условие.

"Той е бивш военен от Афганистан и там била паднала бомба в бижутериен магазин и всички тези ценности той ги събрал в един колет и й го изпратил, но в момента бил спрян в Лондон и тя трябва да преведе тези пари на сметка в Испания", разказва Димитър Митев.

Възрастната жена се свързала със сина си, който живее в Норвегия. Поискала 8 000 лева, без да споменава за какво са парите, както била инструктирана.

"Впоследствие разбрах, че тя е 100% убедена, че трябва да ги плати тези пари", допълва Димитър. „Както виждате, няма никаква логика в това, което се предлага, но самата манипулация, самият начин на обработка на определен човек кара тя да го прави", казва мъжът.

Димитър и съпругата му започват собствено разследване, за да докажат измамата. Свързват се с въпросният Максуел и разбират, че измамниците използват програма за фалшифициране на самоличност.

"Каза ми, че е военен, но снимките, които ми изпрати в месинджър, не отговаряха на човека от Facebook профила. Мисля, че се опитват да изиграят роля, която ги представя като атрактивни мъже, мачовци. За това качват снимки с униформи, за да пленят по-лесно сърцата на жените", обяснява Труде Хокланд, съпруга на Димитър.

Подобни измами не са рядкост и в Норвегия. 62-годишна жена, професор по медицина, набира смелост и разказва публично как губи 13 милиона крони. Била убедена, че мъжът, на когото помага финансово, е гръцки архитект, изпаднал в беда докато работи в Ларнака.

В купчината входящи сигнали в ГДБОП са потънали над 200 000 лв. на десетки българи. Измамите в интернет лавинообразно нарастват. Засечени са трансфери към държави от Африка, Европа и Азия.

В капана на любовта жертвите продават имоти, ценности, теглят и заеми. Случаите си приличат по едно - обещание за щастлив съвместен живот.

"Преводите са от 10-20 хиляди български лева. Един случай имахме преди два месеца, при който млада българка е изпратила над 400 хиляди лева", обяснява Владимир Димитров, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Допълва, че най-голямото оръжие на този вид измамници е наивността.

Фалшивата самоличност се поддържа с откраднати снимки от профили - най-често на военнослужещи, лекари и служители на ООН.

"В над 98 % от случаите сме стигали до организирани престъпни групи в северноафрикански държави. Предполагаме, че месечният оборот от този вид престъпност е от няколко милиона лева. За да се изкарат парите от жертвата, се използват други организирани престъпни групи, които имат само мулета", допълва Димитров.

Мулетата обикновено са хора, които имат спешна нужда от финанси - тежко болни или пък наркозависими, на тяхно име се откриват сметки. Срещу дребна комисионна парите се теглят от банкомати в различни точки на Европа - така следите се покриват, а жертвите губят всичко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази схема беше известна началото на века. Немога да повярвам, че още вирее. Но така става когато едно общество не е образавано. В училищата се учат само глупости, които непомагат нито в бъдещата работа, нито в живота. Хората масово дори не знаят, как да различат СПАМ емайл от нормален. Това е трагично 2021г. Африканци да ви правят на маймуни...смятайте, колко сте зле.
142
0
 
3
 
! Отговори
Няма значение... преди 3 години
Наистина съществува такъв тип измама...Знам това, защото три пъти се опитваха и мен да оплетат в мрежите си,но слава Богу все още имам мислеща глава на раменете си.. Първият път започна да ми пише някой,представяйки се за американски генерал Тони Куколо..питаше,разпитваше,умилкваше се, докато реши,че вече съм в капана и "помоли"да изпрател някакъв негов багаж на моя адрес в България,тъй като се намирал в Афганистан,но аз успях да разбера,че това са нигерийски измамници...
141
2
 
9
 
! Отговори
20те санта преди 3 години
20 санта са си 20 санта. те не че от ръгане ще оргазмират нашите мили сънароднички ама лакомията голямо нещо. па сърньо като почне да я пере отзадззи че попския ръкав му широк, че като се разлаби прстена, спирай колата на магистралата че ще ***, че памперси, мани мани.
140
2
 
6
 
! Отговори
men преди 3 години
българките по западна европа точат пък хиляди африканци и арапингофци. друго си е пресно издоенпо бело млеко от караман сърен мандинговец. това българките са голяма работа. за това и държавата ни зачезва.
139
1
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Бая е строшила за да ги вземе тия пари сега да троши пак
138
1
 
3
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Другия път да дадат парите на трайно безработен , слаб , млад, стар, българин на 50 60 100 120 недокосвал жена и може и да си намери мъж като иска мъж тая
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, винаги твърдя, че и от килите има какво да се научи. Не можеш да имаш доверие на мъж, който ти иска пари в началото. Това е сигнал, че е с теб единствено заради това, при това доста ясен. Виж, при жените е по-различно, защото много от тях така са научени и се случва точно обратното - колкото повече някой се грижи за тях, толкова повече хлътват. Но мъжете не са, значи нещо не е наред.
136
0
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
По цял свят има бум ва подобни измами И от мъже и от жени... Използва се емоционално изнудване на основа доверие и чувства За съжаление изглежда тъпо, но всъщност е ефективно, а и жертвите иначе често съвсем не са глупави ..
135
0
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Така става като не се хващат с трайно безработните, слаби , клошари българи недокосвали жена станали на 100 120 и тнт
134
1
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
На бабата и се е дощяло корав суджук и сина пратил кеш. Бе май загубената норвежка снаха е платила мастрафа.
133
0
 
6
 
! Отговори
до 135 преди 3 години
Малко не сте в час с преводите.При сума от 5000лв или нагоре се попълва една декларация за произход на средствата.Декларацията е една и съща и за 5000 и за 500 000.Попълва се за 5 мин и е формалност
132
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на мен африканец пък и какъвто и да е не само няма да ми вземе парите ами и изобщо няма да припари до каквото и да било мое. защото все още имам глава на раменете. Тези наш и българки толкова ли не са наред умствено че ще се занимават с подобни неща в интернет? на който му е слаб акъла да му здрав портфейла . Няма какво да кажа повече.
131
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е в капана на любовта а в капана на алчността на българите ако не и беше казал че е много богат нямаше и да го погледне даже научете се да описвате нещата с истинските им определения
130
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Toto Абсолютно си прав.През лятото при мен минават стотици,хиляди хора.Този типаж,-българка,хванала чужденец е много характерен.То не е лензене, предвзети смехове,театрално търсене на правилната българска дума,съпроводено със съответните измучавания на всички гласни...и накрая, невинно настоятелния поглед;нали ти скъпи ще бръкнеш за пари,че чантата ми е ейй чак там,под мишница.Забавното става обаче,когато вносния мачо се направи на ***,хаха.почва се нервно ровене,5 пъти питане колко дължи
129
3
 
32
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Вероятно африканците са изпратили по някоя снимка на 20-сантиметровите паламарки и нашенките са почнали да дават всичко.
128
2
 
18
 
! Отговори
рънърсА преди 3 години
100% съм сигуренн, че тези истории са истински, както и че много мъже също се хващат на подобни въдици, общо взето хората са доста наивни, колкото и да се правят на големи тарикати и да мислят, че тях никой не би могъл да ги измами.
127
3
 
34
 
! Отговори
Toto преди 3 години
Българките са комплексарки, като чуят за чужденец и им потичат лигите, имах две познати които се кълнеха че никога няма да се оженят за българин, едната се ожени за сърбин и живее в едно село до Белград, за другата не знам, сигурно и тя е пристанала в някой джендем.
126
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така се перат пари. Казваш, че се ги подарил от любов - и ти вярват.Защо жена с 400 000 да не си завърти 2-3 действителни любовници, а ще се влюбва в човек от екран?
125
1
 
21
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Зависта и алчноста ще затрият българката. Лакомията за пари от небето е безкрайна.
124
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета! Изпратила 400 к някаква! Как ги е изпратила?! По каква сметка?! От къде е написала ,че ги има тия пари? Аз трябваше да пратя едни 5 к на сестра ми и попълвах сума документи за превода и ме мотаха 1 час в банката. Това не е като да си напазаруваш през нета или да си платиш телефона!Жената е направила някаква схмеа и са изпрали едни пари просто! Африкански любовчия! Да бе да! Доматите ги ядем с колците!