Заеми за жилища се взимат най-много в кризата

В банките са спестени рекордните 10 млрд. лв. за година
24 мар 2021 08:03, Елка Василева
28
Заеми за жилища се взимат най-много в кризата
Снимка: архив, БГНЕС

Заемите за покупка на жилища нарастват най-много в кризата. За година жилищните кредити за домакинствата са се увеличили с 1,24 млрд. лв., или с 11,3%, и в края на февруари достигат 12,172 млрд. лв., обявиха от БНБ. В същото време ръстът на потребителските заеми е над два пъти по-малък - само с 4,8%, или с 552 млн. лв. Общата сума на отпуснатите потребителски кредити е малко над 12 млрд. лв.

При бизнес заемите ръстът е още по-малък - само с 2,6% в рамките на година, пише „Труд“. Отпуснатите на фирмите кредити са се увеличили с 908 млн. лв. и вече са на обща стойност малко над 35,8 млрд. лв.

В условията на криза и временно затваряне на бизнеси заради пандемията повечето фирми се стремят да ограничат задълженията си и отлагат инвестициите за по-добри времена. Това се вижда и от данните на БНБ за февруари. Само в рамките на месеца фирмените кредити дори намаляват с 68 млн. лв.

Същевременно заемите за домакинствата нарастват със 194 млн. лв. за месец. През февруари отпуснатото финансиране от банките за покупка на къщи и апартаменти от домакинствата се увеличава със 101 млн. лв. А ръстът на потребителските заеми е малко по-голям - със 110 млн. лв.

Общо за първите два месеца на годината ръстът на потребителските заеми също има превес над ипотечните. Явно на много хора им е омръзнало заради пандемията да отлагат ремонти и други планирани разходи и са пристъпили към взимане на банков кредит. Други пък взимат потребителски заеми, за да закърпят семейния бюджет в условията на криза и намалени доходи.

Но докато при потребителските заеми има колебания и периоди на по-активно търсене от страна на домакинствата, интересът към жилищните кредити остава стабилен в кризата.

За година хората и фирмите са спестили рекордните 10,152 млрд. лв. в банките. Така общият размер на депозитите доближава 95 млрд. лв. За година домакинствата са спестили 6,3 млрд. лв. А само през февруари депозитите на граждани в банките са нараснали с 848 млн. лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
8
 
! Отговори
Мично Празников преди 3 години
Имам позната която води дела за просрочени кредити и наскоро ми каза, че вече дори писмата за уведомление на длъжниците са подготвени, така че другата седмица се почва сечта. Банките най-вероятно ще се напълнят със всякакъв вид собственост и съвсем скоро ще се наложи да вдигат лихвите, за да компенсират загубите. 9 милиарда са просрочените кредити, а това не никак малка сума- труса ще се усети от втората половина на годината, а който има големи топки нека рискува сега и тегли кредит.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Взимайте кредити, те банките дават за да се подсигурят в близките години, когато ще дойде същинската криза. Следващите до 4 години ще са много по-зле от сега. Няма да се учудя, ако и лихвите се вдигнат, ЕС яко печата евраци, а ние сме във борд, така че няма да ни подмине.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как става този номер, уж страхотна криза, уж бедстващи, уж нямали пари да се изхранват, нямали работа, но банките им отпускали стотици хиляди да си купуват имоти?Някой лъже май, кой разказва неистини?
21
1
 
18
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
Ипотечни заеми се взимат в криза, така е, с една дребна подробност. Взимат се не в самото начало на кризата, както сме сега, а след като премине пикът, което е най-рано след година, две или три. Тогава пазара вече се сринал достатъчно за да купиш изгодно, лихвите са на върха си и след това следва само спад на лихвите и подем в икономиката. Докато сега взелите заеми, ги очаква несигурност в доходите, както и повишаване на лихвите, тепърва.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Това се оказа единствената сигурна инвестиция за българи на апартамент в София. После чака да забогатее от наем или да го продаде с печалба след 10 години. Заради *** данъчна политика, хиляди апартаменти стоят празни и чакат. Ако за второ жилище данъка е двоен, за трето троен и т. н., много ще смъкнат наемите и ще търсят наемател за да намалят загубите. И няма да държат празни жилища 5-10 години
19
1
 
9
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Накак си противоречи това заглавие.. хем криза било, пък хората теглили ипотечни кредити.. кой ще ги плаща после не знам..
18
2
 
16
 
! Отговори
Иде ли преди 3 години
Иде ли пукането на имотния балон? И кьоравите вече разбраха ,че балон има, но бая народ упорито отрича действителността,че цените ще падат! Не знам защо го правят? Когато казваш на черното бяло то няма да стане такова колкото и да го повтаряш. На някаква шизофрения заприличва. Отричането на действителността и живот във фалшив свят винаги завършва лошо и то най-вече за отричащия...
17
2
 
13
 
! Отговори
Ох на Батко преди 3 години
С какъв кеф ще ги гледам после тези хора как ще фалират и ще пасат тревичка.
16
3
 
10
 
! Отговори
Доста тъжно преди 3 години
ако е вярно. Но показателно за установената вече функционална неграмотност на българското население. От друга страна се питам какво ще правят тези банки с тези толкова много много жилища. Какво ги стимулира тях да дават кредити при голям риск от невъзвръщаемост?
15
3
 
13
 
! Отговори
Митко преди 3 години
Аз пък се възползвам от кризата, ходя по агенции уж ще купувам апартамент, забивам брокерки и като ходим по огледи тестваме спалните! Общо взето брокерките са лесни и бая прости, ама ние не си говорим много, тъй де , не ми трябват за разговори... Най- уникалният случай беше, когато от две различно агенции милфите ме замъкнаха в един и същ апартамент ! Продавали го втора година и всички агенции си били изкарали ключове за огледи :) Абе, поне си отевах в тая криза...
14
3
 
1
 
! Отговори
Странна работа преди 3 години
Всички обвиняват комунистите,а гроб и СДс каквиса фашисти ли са.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като един познат взел 80 хил Евро за два апартамента и вика да оставя нещо на децата и кво оставяш дългове и те да плащат цял живот на банките и докато ги изплатят апартаментите се водят на банката не са твои и недай боже да остане без работа два месеца ако не плати вземат ги и само където е плащал
12
1
 
21
 
! Отговори
кескьосе преди 3 години
Говорят за десет милиарда, все едно, че всяко семейство има по 250 бона за допълнително жилище (защото в София в момента ти трябват минимум толкова). Повечето хора имат някоя хилядарка, спестена за черни дни.
11
2
 
15
 
! Отговори
благоденствие! преди 3 години
Спестили сме по има-няма 1000 лева на човек за цяла година. Като махнем щастливите изключения, това са пари, които хората са късали от залъка си за супер неотложни (неприятни) разходи.
10
2
 
33
 
! Отговори
рибар преди 3 години
Има ли балъци ? Че нещо брокерите търсят балъци..... Купи си жилище по време на криза с ипотека. А утре ще можеш ли да я плащаш? Брокера това не го , важното е да лапне процента от твоите пари пък ти ако щеш се мятай от терасата после..
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10 милиарда в баМките!?*** как е възможно това! *** къде гледа почитаемото правителство ,та не ги конфискува. Нещо матряла май се е позамогнал малко....
8
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да се накиснеш с ипотечен кредит по тия чумави времена граничи със самоубийство,платените статистики и репортажи ще ги виждаме всеки ден,просто си отваряте очите нито е времето ни моментът за такива авантюри!
7
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** гербав, защо си мислиш, че не мога да ти набия 50 минуса?
6
10
 
13
 
! Отговори
Към герберите преди 3 години
Я като са ви толкова тежки гербе.рските пръстчета на червената ръчичка, дайте конкретни примери за ЦЕНТРАЛИ, ЗАВОДИ, ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ???За магистрали ясно!-Но както казах, с европари и аз щях да ги направя!! - и то без да падат на петия ден :)))Герберски мизе.рници сте вие, и прода.жници...което е и най-лошото
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
някой знае ли какво ще стане с тези пари след влизане в евро зоната дали ще станат на половина или ще ги убърнат едно към едно.