Математик от БАН: Четвъртата вълна започва септември

Ваксинирайте се, зове проф. Огнян Кунчев
25 мар 2021 22:23, Красимир Ангелов
83

Кога с ваксинацията у нас може да приключи епидемията и има ли полза от 10-дневния локдаун? Отговори на тези въпроси потърсихме от математика от БАН проф. Огнян Кунчев в предаването "Денят ON AIR".

"Основното свойство на вируса е, че има дълъг инкубационен период. Средно около 6 дни е разболяването на голямата маса. Някои хора се разболяват на 15-ия ден. Коронавирусът има протичане на заболяване 20-25 дни. Има много дълъг живот, британският вариант има още по-дълъг живот. За 10 дни (локдаун - бел. ред.) - просто нищо", заяви той.

Още по темата
Проф. Кунчев посочи, че ще има около 2000 по-малко заразени при 10-дневен локдаун. При 25 дни локдаун те ще бъдат около 8500, което ще разтовари здравната система, смята той. По думите му локдаунът е бил въведен твърде късно и може да бъде удължен.

"Моделите показват постоянно увеличаване на хората в интензивните отделения, което е много тревожно. Червената лампичка беше преди 15-20 дни, когато станаха 500 в интензивните отделения. Тя трябваше да бъде забелязана и още тогава да се затегнат мерките. Интензивните легла ще бъдат претоварени", алармира проф. Кунчев.

Математикът отбеляза, че през май месец ще поемем голяма глътка въздух със или без удължаване на локдауна, а причината е сезонното намаление на вируса. Но подчерта, че коронавирусът не изчезва.

"Няма начин третата вълна да не приключи май месец, но изобщо не трябва да мислим, че няма да има четвърта вълна. Ще стартира от септември, ако сега не се ваксинират 2 млн. души. Моделите показват, че ако 150 000 души бъдат ваксинирани на месец, ноември-декември може да приключим с епидемията в България. Въпросът е колко души ще починат. Късно е да се ваксинирате септември, ваксинирайте се сега", настоя гостът на Bulgaria ON AIR.

А дългосрочната прогноза показва, че без масово ваксиниране епидемията у нас ще приключи през юни 2022 г.

Самият проф. Кунчев се е ваксинирал с препарата на AstraZeneca преди да избухнат скандалите с ваксината. Тя е класическа ваксина, вкарват умалени вируси във вас, каза той.


83
Още от Общество
Горивата пак нагоре, в кои градове у нас плащат най-много?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
1
 
! Отговори
Росен М. преди 3 седмици
Вирус има, но се разпространява изкуствено от тези, които дърпат конците. Така както разпространяваха сезонните грипове, така е и с Ковида. Ще го правят по-смъртоносен доколкото преценят за да си постигнат целта. Те ако решат и 12-та вълна ще има през 2023-та година. Много е гадно това, многоо...
73
0
 
2
 
! Отговори
Петата вълна преди 3 седмици
Каква вълна? Нали се ваксинираме или това не влиза в сметките на математиците на държавна издръжка? Гледайте нещо продуктивно да направите в БАН и да си изкарате заплатите, а не да давате прогнози за така или иначе режисирани събития! Ясно ли е?
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ваксината създава антитела и предотвратява развитието на тежка инфекция за хората, които са с проблеми в организма...
И да се зарази някой,ако е с ваксина ...вече ще има антитела и всичко ще протече много по-леко...
Това е идеята за масова ваксинация.
Да се намали % на смъртността.
71
1
 
2
 
! Отговори
за ваксините преди 3 седмици
Астра Зенека не е класическа ваксина ,а ваксина получена чрез генно инженерство.Руската ваксина,тая на Джонсън§ Джонсън и Novavax са правени по класическата методология. Ваксината на Джонсън дава по-добра защита за възрастни хора ,но след около 5-6 седмици.Много лекари предпочитат Novavax ,но не знам по какви причини, ще се наложи да се поровя още малко из мрежата
70
0
 
5
 
! Отговори
Математик Витанов преди 3 седмици
След седмици на изчисления на сложни интегрални уравнения с безкраен брой неизвестни достигнах до теоремата, че четвъртата вълна на Ковид ще дойде ......когато свърши третата вълна!
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
“ Самият проф. Кунчев се е ваксинирал с препарата на AstraZeneca преди да избухнат скандалите с ваксината”

Това ми звучи като едно време преди 1989 г. - преизпълнихме 5 годишни план обаче стока в магазина няма! Ваксинирайте се и вие бе магарета с AstraZeneca!

Хора внимавайте какво избирате на 4.4.21!
68
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Боже боже какво доживяхме ако всеки се занимаваш с това за което е учил и е добър в това което прави цена нямаше да имаме но за жалост всеки се обажда там където нищо не разбира. Давам пример при нас идва един да почва работа като електротехник намахан един такъв аз казва той много разбирам. Казвам му колега направи ми табло реверс въртя се въртя се кво е това ми вика, изкарвам му части покажи контактор, реле, магнит вентил. Той ми показва такламит, пневмо цилиндър,и серво мотор.Имал стаж 13год
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С толкова заразени у нас нямя да са останали незаразени хора, за 4-та вълнА
66
0
 
3
 
! Отговори
ТЪп преди 3 седмици
То не требе много ум да се сетиш, че Септември учениците тръгват на училище и sywsem естествено въ`лната почва.
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има математически модели. С въведени данни, те изчисляват прогнози за близко и далечно бъдеще.
Компютърът изчислява, не математикът с молив и хартия.
Е, зависи и от нас да се държим според въведените параметри.
И няма значение дали става въпрос за икономика, вирусология, лингвистика, астрология или имунология.
Променим ли параметрите, и прогнозите се променят.
64
8
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 седмици
Тия измислени математици що не идат да се ш-бат някъде ?! Понеже в БАН по цял ден седят и си драпат топките , никакъв принос нямат за наукатя , и сега са намерили трибуна да се правят на интересни !!!!? Ковид е ново и непознато зоаболяване , кой може да каже и откъде ще знае колко вълни ще има и т.н. ??! Те докторите не знаят , та тоя ли ??
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
аз предлагам кожена ваксинация на такива като тоя....
62
0
 
2
 
! Отговори
Милева преди 3 седмици
И септември ще бъде май!
61
1
 
2
 
! Отговори
матенатик от и БАН преди 3 седмици
аз мислим и цметаме 4е от септември до май 2022г 6 минат поне 4,5 и 6 вълна и после май
месец на 2022г морето пак ще поутихне доооооооо септември-октомври и като доиде есента пак ке се развълнува-нормално е и това.4удим се само кога ке е големото цунами дето ке умие вси4ко та после,като се дръпне водата морето трайно ще утихне.Ха да видим сега вий ли ний ли по убоу сметаме.хххх
60
4
 
8
 
! Отговори
Лешперов преди 3 седмици
Ей абе верно ли? И то от септември? И как го изчисли?
59
5
 
11
 
! Отговори
Бай Кор преди 3 седмици
Ако кажеш точната дата и часа на четвъртата вълна, ще те призная....ай сиктир
58
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тояпендел май се е ваксинирал с Астра зенека та му се е размътил акъла дет го няма
57
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Из учебник по история през 2045 г.:
И когато премина 26-тата вълна на страшния вирус, човечеството изведнъж осъзна, че това всъщност е било познатия добър стар грип, но хората не си спомняха вече кое се считаше за нормално и продължиха да живеят ненормално.
56
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вълна след вълна се блъскат в празните им глави, като на тоя.
55
6
 
15
 
! Отговори
wtf преди 3 седмици
Планетата на плешивите. Омръзна ми да гледам плешивци навсякъде.
Звездите му го говорят - инжектирайте се!