Математик от БАН: Четвъртата вълна започва септември

Ваксинирайте се, зове проф. Огнян Кунчев
25 мар 2021 22:23, Красимир Ангелов
83

Кога с ваксинацията у нас може да приключи епидемията и има ли полза от 10-дневния локдаун? Отговори на тези въпроси потърсихме от математика от БАН проф. Огнян Кунчев в предаването "Денят ON AIR".

"Основното свойство на вируса е, че има дълъг инкубационен период. Средно около 6 дни е разболяването на голямата маса. Някои хора се разболяват на 15-ия ден. Коронавирусът има протичане на заболяване 20-25 дни. Има много дълъг живот, британският вариант има още по-дълъг живот. За 10 дни (локдаун - бел. ред.) - просто нищо", заяви той.

Още по темата
Проф. Кунчев посочи, че ще има около 2000 по-малко заразени при 10-дневен локдаун. При 25 дни локдаун те ще бъдат около 8500, което ще разтовари здравната система, смята той. По думите му локдаунът е бил въведен твърде късно и може да бъде удължен.

"Моделите показват постоянно увеличаване на хората в интензивните отделения, което е много тревожно. Червената лампичка беше преди 15-20 дни, когато станаха 500 в интензивните отделения. Тя трябваше да бъде забелязана и още тогава да се затегнат мерките. Интензивните легла ще бъдат претоварени", алармира проф. Кунчев.

Математикът отбеляза, че през май месец ще поемем голяма глътка въздух със или без удължаване на локдауна, а причината е сезонното намаление на вируса. Но подчерта, че коронавирусът не изчезва.

"Няма начин третата вълна да не приключи май месец, но изобщо не трябва да мислим, че няма да има четвърта вълна. Ще стартира от септември, ако сега не се ваксинират 2 млн. души. Моделите показват, че ако 150 000 души бъдат ваксинирани на месец, ноември-декември може да приключим с епидемията в България. Въпросът е колко души ще починат. Късно е да се ваксинирате септември, ваксинирайте се сега", настоя гостът на Bulgaria ON AIR.

А дългосрочната прогноза показва, че без масово ваксиниране епидемията у нас ще приключи през юни 2022 г.

Самият проф. Кунчев се е ваксинирал с препарата на AstraZeneca преди да избухнат скандалите с ваксината. Тя е класическа ваксина, вкарват умалени вируси във вас, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
10
 
! Отговори
тъпо преди 3 години
Какво ни интересува кой какво е казал за ваксината? Дайте следващата тема.
45
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
навремето по математика не се изучаваше епидемиология и вирусология.явно вече има нов дял съчетавайки астрология метеорология и врачуване.
44
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво разбира някакъв математик от вируси? Аман от такива смешници, всеки да си гледа работата !
43
0
 
1
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Аз ли не мога да пиша ти ли не можеш да четеш!? Бах го аз пиша за африканския вариант ти пишеш за американски! Гледай сега научи се да четеш първо пък после коментирай! Ай да му се невидяло от не можещи да четът пък се праят, че могат да коментират! Брях! А и % тите ти са грени. Оказа се че модерна е само 76% Файзер гонят 80% Ама да не си прочел пак нещо грешно, че то .....
42
1
 
6
 
! Отговори
Дзак преди 3 години
Много се кефите, като кажете "две игли". Някак си по-... информирано звучи, нале
41
8
 
12
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Математик, вече почва да звучи грозно, тъпо и продажно. Еле пък, ако има и професор пред него. Що не си седят и преподават, никой не ги пита за сериозни работи.
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истинатаще свърши като бутнем бойко на 4 април на изборитеи изберем бсп
39
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В миналото как сме оцелявали през пандемии без математици, не знам...
38
4
 
3
 
! Отговори
Витанов преди 3 години
е спрял да дава интервюта до 4 април, за да не се използат думите му за политически цели. най - накрая един, който има силата да си затвори устата и да не гони славата. Стана модерно да си математик покрай него. И хората се възползват.
37
6
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Е че ще ни държат на каишка до безкрай.Ковида няма да свърши в близките години.Ще свърши за дни ако излезете на улицата.
36
4
 
10
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
И къде е доказателството ,че за американският вариант няма ваксини , А ?! Я не пиши глупотевини , а чети данните публикувани на научните сайтове. Фактите са " Модерна" 89% защита, " Файзер 90%, " Джонсън" 72%. Аман от некомпетентени парвенюта.
35
6
 
3
 
! Отговори
... преди 3 години
Споко бре! Сега се разбра, че африканската версия на вируса няма ваксина за нея! И даже и всичките ваксини на света да си сложиш пак ше умреш от тази версия на вируса! Мдам официално го потвърдиха вече! така, че сега ше чакаме нова версия на ваксините! Май догодина де! Е верно то още тая версия не сме получили а нова ше чакаме! Абе ... май май отиде коня у ряката май!!!
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала на китайците, само те успяха да овладеят вируса. Пуснаха им го там, но те се справиха за разлика от празнодумците. При тях имаше само първа вълна, такива втора, трета, десета няма.
33
1
 
11
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Тц, грешиш, чети и научните сайтове. Ваксината на " Джонсън" е еднократна, а се очакват освен CureVac ( две игли) юни през септември да са налични ваксините на Sanof- GSK и Valneva , има ли ваксини , ще има и край на пандемията.
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 Милиона ваксинирани е достижимо, но не до края на тази година, а до края на 2022 години или 2023 година. До вчера с две дози са ваксинирани 78390 човека за почти 3 месеца. За оставащите 9 месеца до края на годината, колко ше станат? 320 хиляди най-вероятно и то само ако има ваксини.
31
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо математикът и водещата не са с маски?На вируса му е забранено да влиза в студиото явно
30
3
 
13
 
! Отговори
2 милиона преди 3 години
Е напълно адекватно постижение, ако през април започне доставката на " Джонсън ", а в края на юни РНК ваксината на CureVac ,която ще се произвежда от Байер, има ли нормална доставка на ваксини , можем да се отървем от тази гадна зараза.
29
4
 
14
 
! Отговори
Да попитам БАН преди 3 години
Аз за 9-тата вълна, ако може, че имам планове, едно ходене. Та кога горе-долу ще е тя? В Днес.бг пишете. Ще следя статиите! Благодаря предварително!
28
3
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 3 години
Познавам много математици............като студент в университета имах преподаватели-доценти и професори - математици...............всички бяха гении, но луди гении!!!
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро четвъртат вълна ще е през лятото, но много по-слаба, защото децата няма да са на училище. През лятото, заради мутрите и техните хотели и заведения, които щели да са на загуба, ако няма чуджди туристи разнасящи заразата. После идва септември, пак ще пратят децата на училище и пак ще има нова вълна, пета поред. Ваксинираните до септември с две дози едва ли ще са повече от половин милион, по-скоро ще са около 350-400 хиляди така че и колективен имунитет няма да има.