Математик от БАН: Четвъртата вълна започва септември

Ваксинирайте се, зове проф. Огнян Кунчев
25 мар 2021 22:23, Красимир Ангелов
83

Кога с ваксинацията у нас може да приключи епидемията и има ли полза от 10-дневния локдаун? Отговори на тези въпроси потърсихме от математика от БАН проф. Огнян Кунчев в предаването "Денят ON AIR".

"Основното свойство на вируса е, че има дълъг инкубационен период. Средно около 6 дни е разболяването на голямата маса. Някои хора се разболяват на 15-ия ден. Коронавирусът има протичане на заболяване 20-25 дни. Има много дълъг живот, британският вариант има още по-дълъг живот. За 10 дни (локдаун - бел. ред.) - просто нищо", заяви той.

Още по темата
Проф. Кунчев посочи, че ще има около 2000 по-малко заразени при 10-дневен локдаун. При 25 дни локдаун те ще бъдат около 8500, което ще разтовари здравната система, смята той. По думите му локдаунът е бил въведен твърде късно и може да бъде удължен.

"Моделите показват постоянно увеличаване на хората в интензивните отделения, което е много тревожно. Червената лампичка беше преди 15-20 дни, когато станаха 500 в интензивните отделения. Тя трябваше да бъде забелязана и още тогава да се затегнат мерките. Интензивните легла ще бъдат претоварени", алармира проф. Кунчев.

Математикът отбеляза, че през май месец ще поемем голяма глътка въздух със или без удължаване на локдауна, а причината е сезонното намаление на вируса. Но подчерта, че коронавирусът не изчезва.

"Няма начин третата вълна да не приключи май месец, но изобщо не трябва да мислим, че няма да има четвърта вълна. Ще стартира от септември, ако сега не се ваксинират 2 млн. души. Моделите показват, че ако 150 000 души бъдат ваксинирани на месец, ноември-декември може да приключим с епидемията в България. Въпросът е колко души ще починат. Късно е да се ваксинирате септември, ваксинирайте се сега", настоя гостът на Bulgaria ON AIR.

А дългосрочната прогноза показва, че без масово ваксиниране епидемията у нас ще приключи през юни 2022 г.

Самият проф. Кунчев се е ваксинирал с препарата на AstraZeneca преди да избухнат скандалите с ваксината. Тя е класическа ваксина, вкарват умалени вируси във вас, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
4
 
! Отговори
малко смешно... преди 3 години
Прабаба ми е казвала .., че ще дойде време на 3 км. по един човек ще има...Не си падам по пророчествата, но като прочетох тоз какво е казал, за вълните..не говори ли за мъртво вълнение или само за тези отгоре...?
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде втори Мунчев, стига с тез математици бре - в България не вървят. Мисирките ще имате повече успех ако докарате екстрасенси и ясновидци, повече ще им повярват. Пък професори и доценти съвсем не дейте, станаха мръсни думи, синоними на *** и т.н.
24
4
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
И СЛЕД ПОСЛЕДНАТА ВЪЛНА -- ОГРОМНА ТИШИНА
23
3
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Винаги други хора ни оценяват според собствените си представи. Това, което мислите за другите хора е само и единствено Ваша проекция и говори какво сте Вие.Очите на хората виждат само това, което ума им може да разбере. :)
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19 (До Анонимен 3)Казваш, че не познаваш нито един математик. Личи ти.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдейки по много от коментарите тук, народът има крещяща нужда от ваксина срещу глупост. За съжаление такава няма.
20
0
 
0
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Ало, двата трола дето замърсявате тук ефира! Намерете се и се опънете, да си свалите напрежението. Да не ви намеря и събера аз, че... някои вече не пишат тук.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съседа ми е математик. Кръстил си е котката Котангенс. :D Кво да кажа повече?
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте някой синоптик какво ще е времето през септември.
17
3
 
6
 
! Отговори
???? преди 3 години
И с какво да се ваксинират хората, я кажи, гений???С Астра Зенека ли....................отровната шведско-английска отрова...........да умират после от рак, така ли???За да забогатява фармацевтичната мафия, *** Паунова-Майдел, депутатка от ГЕРБ и Зоя Паунова...шефка на "Астра Зенека-България"??Така ли??
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам търпение
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно тоя "готви" цифрите на заразени и т.н. и знае кога. какво, що.
14
6
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 3 години
Да..............всички математици са луди за връзване......................аз нормален математик не познавам!!!
13
7
 
12
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Господин Математик, бегай в БАН да ръсиш теоритичен мозък, защото се вижда че си платен. В твоите сметки изпускаш факта че у нас масово се ваксва с АЗ. С както знаем тя не е ефикасна срещу Английския Щам върлуваш у нас. Така че великите ти модели остават само на хартия без практическо приложение. Защото с това ваксване напролет можем да чакаме и пета вълна.
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медицината не е математика..........................в медицината 2+2 не винаги е равно на 4!!!
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинираните не престават да се заразяват. Имунизираните се заразяват и могат да заразяват. Единствено производителите дават гаранция, че ваксинираните няма да стигнат до най-тежките форми или смърт. Друго не съм прочел да обещават производителите на Ковид ваксините. Докато имунизират една част от хората и като започнат другата част - първите ще са загубили антителата. Имунен отговор на новите щамове нямат ваксините. Ами като дойдат новите щамове? Каква е гаранцията, че френски щам няма да има?
10
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя математик да не казва на хората да се ваксинират.................ами да си гледа математиката и математическите модели..........................освен това той нищо не разбира от епидемиология, вирусология, имунология и биохимия!!!!
9
3
 
17
 
! Отговори
marquise преди 3 години
Проф. Кунчев може да се ваксинира с всички видове ваксини колкото пъти си пожелае. За целта може да ползва редовете на Фурие, но съвети в област на която е на светлинни години, съвети и препоръки да не прави.
8
14
 
9
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Българина не можеш го спаси с мерки. Откакто няма комунизъм, респ. чатал на врата, си прави каквото му подскаже тъ.пата глава. Все тъ.потии, но правителството, с Бойко начело му е виновно. Не ще да се ваксинира, после що няма ваксини, после не на Астра, после над 60% вече напират за ваксини. После: затваряйте всичко.Без, молове, магазини, кръчми, фитнеси, нищо не затваряйте. Горете маски, а защо не са безплатни? Няма вирус, после що няма място в болниците?Е, пу.т.ка ти ***.***, българино!
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като започнат отново да преминават гастарбайтерите от Германия за Турция, като се върнат българите работещи в Европа и др. страни-друга песен ще запее математика. Вируса го внесоха и ще продържават да го внасят. Пиха парацетамоли в самолета и ги гонеха по селата след като пътуваха с такси или с бусове. Кой ще ги спре сега занзибарци да докарат новите щамове? Всяка седмица се изнасят 1000 човека само към Занзибар с 6 чартъра от Варна и София. А другите търсачи на силни усещания към Египет? Ммм?