Проф. Христова: Локдаунът да продължи, мерките намаляват смъртността

Всяка следваща вълна е по-силна от предишната, подчерта тя
25 мар 2021 12:20, Анисия Иванова
131

България вече е на първо място в Европа по смъртност вследствие Ковид-19. Зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести – проф. Ива Христова, заяви, че "се съмнява в ефекта от този мек локдаун".

Какви трябва да са мерките и какво точно променят те, ако ние като хора не осъзнаваме сериозността на заплахата от вируса?

Важно е всеки да прояви разумност, как ще предпази себе си и своите близки. От друга страна е възможно затягане на мерките, защото това е средството, което намалява смъртността и заболеваемостта, каза за "България сутрин" проф. Христова.

Още по темата

По думите ѝ навсякъде онова, което върши работа, са по-строги мерки. Тя даде за пример Германия с изключително строгия локдаун, който бе въведен там.

"Положението е сериозно и всеки болен от Ковид-19 остава доста дълго в болница, а в близките седмици няма как всички да се поемат от лечебните заведения. От едната страна са превантивните мерки, от другата - ваксинацията. Всичко е свързано с разумността ни. У нас много бързо се разпространи така нареченият британски вариант", уточни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея от 20-30% от изолатите сега вече той клони към 100% и се свързва с рецепторите по-бързо.

"Другите варианти, по-опасни от британския, са в Европа, и можем да ги очакваме и у нас. Всяка следваща вълна е по-силна от предишната", подчерта зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

От думите ѝ стана ясно, че имунитетът от поставяне на ваксината е подобен на този след преболедуване. За ваксинираните обаче нямаме една година от поставянето на препарата, за да кажем колко точно продължава имунитетът.

"И на мен не ми е приятен локдаунът, но го казвам като лекар - той трябва да продължи, сега 10 души заразяват 20. Към момента ваксините са способни да се справят със съответните мутации", подчерта проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При смъртност 0.3%(който е малко по-интелигентен да го провери в сайта на CDC) колко още искаме да я намалим?На каква цена?
112
2
 
2
 
! Отговори
Баш Софиянец преди 3 години
Проф. Христова трябва да прояви съпричастност кам всички, които са принудени да не работят и да нямат доходи, за да спазват локдауна. Затова не бива да взима нито лев заплата за целия период на затваряне, да бъдат блокирани всичките й бакови сметки и карти. Само така може да разбере безизходицата на стотици хиляди хора, които нямат с какво да гледат децата си, да си купят лекарства, да си платят тока и т.н. Ситият на гладния не вярва!
111
3
 
6
 
! Отговори
Ттом преди 3 години
Тая как не я е срам!? Хората вече се ошашавиха от тези локдауни! Работят срещу собствения си народ! Безсрамници!
110
2
 
6
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
До Атанас ВелмазовТо се вижда какво са. Насраняци,пенсии,които треперят и млади откачалки инфулузери. Стадото заслужава съдбата си. Браво! *** и освободете по-бързо територията.
109
3
 
8
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
ОВЦЕ, ако наистина имаше ефект от мерките и ваксинация, щяха ли да ви казват ОВЦЕ, отсега , че през септември ще има 4-та вълна ?> Отсега официално го заявиха- 4та вълна през септември ! Нали вируса се разпространяваше равномерно по цял свят независимо от климата- как така го има в Африка, обаче тука юни, юли и август си взима лаятно отпуска, отива на моренце, пие си биричката и през септември пак се връща ??? Още ли имате съмнения овчици ?
108
3
 
10
 
! Отговори
ТОНИ преди 3 години
ЛЪЖАТ ВИ !!!!!!!!!!!!!! ЦИРКА НИКОГА НЯМА ДА СПРЕ !!!!!!!! ПРОЧЕТЕТЕ КНИГАТА НА КЛАУС ШВАБ ''ВЕЛИКОТО РЕСТАРТИРАНЕ'' ! ВСИЧКО ВЪРВИ ПО ПЛАН ! 0,1% СМЪРТНОСТ , НИКАКВА ПАНДЕМИЯ НЯМА
107
5
 
9
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Мерките и цирка няма да спрат докато овцете не се събудят ! Ще ви измислят нови щамове, отсега се говори, че септември ще има 4та вълна, това какво ви говори , ОВЦЕ ???? Всичко е пълен цирк и планирано, ако искате да си върнете живота излезте на протест , гражданско неподчинение, вземете нещата в свои ръце, ОВЦЕ !!! Иначе ще живеете завинаги в ''новото нормално'' !!!!! Питам ви - ХОРА ЛИ СТЕ ИЛИ ОВЦЕ ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
106
2
 
14
 
! Отговори
лапачка яко преди 3 години
Цирка продължава
105
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо е да бъдеш физически осакатен, но когато мозъкът ти е осъкатен - няма спасение нито във физическия, нито в духовния смисъл на думата. А тук е пълно с такива недоразумения творения, които са толкова негодни, че дори не могат да го проумеят. Все чакат някой да удовлетвори "свещената им простота" с поредната конспиративна теория. Мили мои, няма отговори на всичко. Търсете ги в движение. Който разбрал, разбрал.
104
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да спрем да дишаме че да изчезне вируса. От миналогодишното затваряне изчезна ли? КПП-та, паркове, планини и т.н. Да обречем хората на нищета и затворим в къщи, да не би имунитета да се подобри? Лоши условия на живот включително и здравеопазване и резултатите са налице. Обаче колко е удобно да запреш хората, сякаш действа.
103
2
 
2
 
! Отговори
байдън преди 3 години
ако се сещате първите които пуснаха вируса при нас бяха евреи и англичани в банско които бързо бяха изведени къде беше тогава всемогъщия данс
102
2
 
1
 
! Отговори
рупин преди 3 години
ако се сещате първите които пуснаха вируса при нас бяха евреи и англичани в банско които бързо бяха изведени от страната къде беше тогава всемогъщия данс
101
2
 
13
 
! Отговори
мек шнур фор ю преди 3 години
България от 15-20 години е първа по смъртност в Европа.Тая открива топлата вода и не мек локдаун а мек йy.x ще и дам
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, заяви, че "се съмнява в ефекта от този мек локдаун".Как може някаква си прУфесорка и учЕна, да има дързостта да критикува мерките на Генерал-Лейтенант д-р Борисов, известен още като Българският Пикасо, във футболните среди?!?
99
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете това, което направиха Израел или Австралия, или накарайте политиците да го направят. Стига умнотии от рода на "Кой ще ти изкарва заплатата?" Накрая ще стане ни заплата, ни образование, нито здраве, а живота ще загубят хиляди (то вече се случи за 12 500). Не разбрахте ли, че една криза се управлява със смелост и акъл, а не със конспирации. Израелтяните паднаха от 400 починали на ден на 10-15. В Австралия на практика вече случаите са нула. Затваряне, активно проследяване, ваксинация!
98
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз бих я питал проф. Христова като иска пълен и продължителен локдаун, кой ще работи за да й изкара заплатата ?
97
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаме нужда от контрол над мислите!Това е план на сатанистите масони срещу човечеството ,да пуснат вирус ,да намалят населението и да печелят от хапчета и ваксини .Нов световен ред -това искат.Вируси винаги е имало! Човечеството е спряло да еволюира. Бог е дал на хората свобода на живот и любов.
96
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професорката наясно ли е откъде и идва заплатата? Дай да затворим всичко и като спрат и техните заплати сами ще опровергаят твърденията си. Медицински фашизъм 2.0, стадото чака спасение от ваксини, които нито са достатъчно тествани, нито дават продължителен имунитет. И можеш да заразяваш и да се заразиш докато ти реагира организма
95
9
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Е ти пък стани първо професор, после искай професоркса заплата. Кой за каквото учил... брат!
94
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Локдаунът намалява смъртността" - невярно твърдение. Локдаунът води до ТЕЖКИ странични ефекти - здравни, психически и финансови. Да не говорим, че явно не изпълнява и основното си предназначение, да намали заболеваемостта. Само едно се чудя - нарочно ли ни вкараха в задънената улица или сме навлезли в идиокрация и просто толкова си могат?