Лекар: Само 10% от пациентите у нас използват телемедицината

Д-р Джимша Джеймс пред Bloomberg TV Bulgaria
26 мар 2021 18:32, Анисия Иванова
5

Само 10% от пациентите в България използват телемедицината. Това заяви д-р Джимша Джеймс, началник отделение по Ортопедия и травматология към МБАЛ Доверие София, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Имаме вече създадена платформа за телемедицина, но за съжаление, не всички хора имат достъп до нея. Чрез нея може да се извършват онлайн консултации на пациенти, които са карантинирани“, обясни докторът.

Пандемията е променила работата на лекарите, стана ясно от разговора. "Със спирането на плановите операции се наложи да се предприеме консервативно лечение. Въпреки това пациентите имат възможност за онлайн консултация с лекарите", отбеляза д-р Джеймс пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Телемдицината ще повиши качеството на здравните услуги. По този начин всички пациенти ще могат да ходят както на профилактични, така и на контролни прегледи по време на пандемията, при които не се изисква физическото присъствие", допълни лекарят.

"Трябва да приложим максимално изпозването на нови технологии в медицината. Някои ортопедични операциите се роботизираха, като при смяната на ставите, например. В България обаче това все още не е навлязло толкова", посочи експертът.

По думите му пациентските форуми и комуникацията между пациентите ще помогнат в справянето с предразсъдъците относно използването на нови технологии по време на операции.

Целият разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
При телемедицината и в двете страни на връзката има лекар или медицински екип. Това в случая не е телемедицина, а дистанционна консултация. Същата работа върши и телефона и мейла, и то без да се споделят лични данни в платформата им.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тея ли започнаха боб да хвърлят и да гледат на карти Таро? Ей, пуста алчност
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно са простички нашите медици, ама чак да се правят на Телетъбис...
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорят ми звездите!
1
0
 
2
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
мафията уби ЯДРЕНИЯ ФИЗИК ГЕОРГИ КОТЕВот АЕЦ КОЗЛОДУЙ той до край се бори срещу мафията но мафията го уби