Политолог: Вече ни е трудно да разберем кога сме свободни

След години ще говорим за живота "преди" и "след" пандемията, прогнозира Иван Кръстев
28 мар 2021 13:18, Елка Василева
94
Политолог: Вече ни е трудно да разберем кога сме свободни
Снимка: архив, БГНЕС

След 5 или 20 години ще говорим за живота си "преди" и "след" пандемията. По начина, по който говорим за "преди" и "след" промените през 1989 г. Вече ни е много трудно да разберем кога сме свободни и кога не. Ние сме спрели да приемаме смъртта като естествена. По начина, по който се държат правителствата, имам чувството, че те обещават на човечеството, че ще бъде безсмъртно. Това е най-силното ми усещане през последната година. Това коментира политологът Иван Кръстев пред bTV.

Ние днес много повече мислим за смъртта, отколкото по време на испанския грип. И това е заради медиите. Ако ние не умираме, някой умира пред очите ни. Преди 100 г. хората са живеели в една стая със смъртта, а днес ние сякаш живеем в съседната стая. И сега пандемията я вкара в същата стая, каза още Иван Кръстев.

Изведнъж правителствата получиха инструменти за социален контрол, а хората се оказаха много по-готови да се подчинят. Сега въпросът е можем ли да се върнем към нормалния живот, заяви политологът.

Още по темата

Той прогнозира, че занапред обществата ще бъдат много разделени. Ваксините много разделиха света, категоричен бе Кръстев.

Като парадокс той определи факта, че в Западна Европа и САЩ има солидарност в обществата, но тя трудно прекрачва териториалните граници. Пандемията е показала, че всеки се грижи за собственото си население. След 5-10 години ще видим много ясно това разделение, смята Иван Кръстев.

Невероятна неготовност да се поема риск - това е показала Европа по думите на политолога. Като пример той даде спряната ваксинация с "Астра Зенека" преди дни. Това показва, че за политическите елити страхът от поемане на отговорност е много тежък, добави той.

Честно казано, не знам - така Кръстев отговори на въпроса как пандемията и умората на хората ще се отрази на парламентарните избори у нас и избирателната активност. Според него България не може да си позволи повече хаос, какъвто и без това имd навсякъде в света.

Рискът да се отиде до урните не е по-голям от това да се отиде до магазина, убеден е той.

По повод днешното поколение, което живее между два свата - реален и виртуален, и неяснотите за бъдещето Кръстев каза, че дава съвет на своите деца да учат любов и чужди езици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има много хора, които възпитават децата си да учат, да се трудят, да имат почтен живот. Но в името на компанията тези деца тръгват с тарторите на класа, които пият, друсат се, в Интернет бълват бълвочи, но са велики в очите на класа. Умните деца стават "тъ*пи" последователи на тарторите, които ги лъжат че са лидери само за да препишат домашното от тях, да им подскажат, да им изкарат оценката. Такива умни дечица се обезличават и от лидери се превръщат в пионки в ръцете на чалга тартора. Факт!
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диана признай си че си ***. Иван Кръстев е от Да България, а на теб всеки коментар ти е зададено да плюеш една друга партия. Хората като не знаят четат, а не плюят напосоки като камили.
34
2
 
15
 
! Отговори
Куче преди 3 години
Този го бяха снимали в Москва на сборище на Сорос....
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
никой не те е задължил да работиш за чалгари. Проблемът е че все още има наши и ваши . Родителя познавал някой, уредил там синчето, ама после не му харесвало.
32
5
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен34Нямам си идея какъв е този Кръстев, но ми се струва, че съм го виждала още по времето на Бай Тошо...Но и не ме интересува какъв е - той говори с устата и мозъка на БСП! Явно възпитанието му от БКП/БСП не е никак формално, а дълбоко същяностно...Има доста такива хора у нас, за съжаление и всички те за мен са си "БСП"...
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диана, ти си ***. Този Кръстев е известен либерал и няма нищо общо с бсп. Тролчета като теб идват от средите на прокопиев, много добре си знаеш там партията христо антоанета панов и подобни откъдето е и този либерал.
30
3
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен30Мисля, че си прекалено песимистичен в оценката си за духa на България...За всички деца винаги е било важно как ги приемат другите деца! И не е страшно да общуваш с различни хора и интереси, да ги опознаваш и разбираш - важното е да разбереш кое е добро и кое не е и как да общуваш с тази страна на човека, която те интересува без да го нараниш за неговите предпочитания...Хората са различни и имат различни нужди в различни моменти, но това не значи, че са лоши хора...
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които реват най-много колко са ограничавани, ако са на мястото на НОЩ и отговарят за живота на хората ще направят същото.България минава през пандемията с най-леките мерки в Европа.На гърците им искаха смс и трябваше да чакат обаждане, за да отидат до магазина.
28
6
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Не мисля, че е правилно да се приемат мерките срещу пандемията за инструмент за ограничаване свободата на хората! Това само едно БСП може да го каже, сляпо в борбата си за власт...Пандемията е извънредно положение и по никакъв начин не може да се приравнява към нормалния ежедневен живот! - това е все едно да кажеш, че по време на война в армията се ограничава свободата на хората...Смешки! БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30 "Докато умните мълчат и са готови да пригласят на "модерните" тъ*паци и чалгари, само за да са част от компанията, ще сме роби!"Абсолютно си прав! Подкрепям!
26
2
 
6
 
! Отговори
С30 преди 3 години
Свободна България от 2009 няма има само плашене и ...
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 1На ничия! Но Кръстев е финансиран от чужди фондации и е предател на страната си. Агитира за македонско малцинство, да се регистрира ОМО Илинден, за това турският да стане втори официален език в България. Разбра ли?
24
0
 
3
 
! Отговори
достоен човек преди 3 години
До ПроСоТоПросто Недостойните така ЗАГРУБИХА нещата,че НЯМА ДА НИ ОСТАВЯТ на мира !---Виждам, че и ти си като мен достоен човек, прав си, светът е устроен криво, всесто да дадат на нас достоийните хора нещата, те отиват при недостойните. Ох.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 вида салам и 10 вида дъвки беше нужно по времето на СССР, да съблазняват соц лагера, и да мислят хората на запад, че живеят по добре от СССР. Всичко това вече не е нужно, всичко беше балон. СССР вече го няма. Китай развива индустриален капитализъм. Ако преди на запад сменяха колите си на няколко години, сега ще ги карат цял живот, всъщност за какво са ви коли, дайте кар шеъринг, Германия и Европа не са толкова големи, ако искаш да пътуваш взимаш кола от кар шеъринг - и главното - екология. За какво изобщо ви е собсвеност при инклузивния капитализъм!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всеки ще има малка квартирка 8 квадрата с виртуална реалност като сложите маската да изглежда като 10 стайна, дори и миризми виртуални на 10 стайно жилище, малка симпатична електрическа кола на кар шеъринг ако искаш да пътуваш някъде, и ще ядем насекоми, защото има протеини в насекомите, а телешко и мляко - не! кравите пpъцкат и отделят метан и CO2 което не е екологично, вреди на платенетата.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че ще живеете в квартири 8 квадрата и ще ядете насекоми при инклузивния капитализъм не е защото капитализма вече не може да ви осигури жилища и коли, а защото вие сами така решавате при демокрацията, за да спасим планетата, защото така е екологично, и защото това е модерно и куул, така ще има повече птички и дори мечките които бяха изтребени преди 1000 години ще се върнат в Европа.
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм унгарец или българин или гермнанец, аз съм мъж/жена, аз съм женен, аз съм баща, аз съм православен, или католик или мюсюлманин, аз обичам история или физика, аз съм учил еди къде си, така вече е неправилно да се мисли, вече ще бъдем граждани на света, няма да има полове, няма да има семейства, деца, не ми трябват знания по история и физика, гледам си в интренет през гаджета, и само така ще живеем добре при инклузивния капитализъм.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британските или американските учени скоро може да решат, че оптималната възраст за човешкия живот е 57 години (както решиха, че хомосексуализмът е нормален), и тогава на 57 години - евтаназия, това е добро за природата, така спасяваме планетата, хората отделят въглеродни емисии.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайският е труден, но българите могат много лесно да научат руски, двата езика са много близки, защото получиш разрешение за работа в Русия членовете на ЕС трябва да полагат изпит по руски и познаване на местната култура, нрави и обичаи. Иначе украинци и от бившите СССР повечето работят в Русия свободно, няколко милиона украинци работят в Русия и броят им постоянно се увеличава заради разрухата в Украйна.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво са ви заплати? 2030г няма да има частна собсвеност и личен живот. Никой няма да притежава нищо, всичко ще бъде общо, а каквото на някой му е необходимо ще го наема от общото за временно ползване и ще му бъде доставяно с дрон*. И ще живеем на Марс, и ще си принтираме изкуствени сърца на 3D принтери. Ха ха хааа! А честито на западняците.