Политолог: Вече ни е трудно да разберем кога сме свободни

След години ще говорим за живота "преди" и "след" пандемията, прогнозира Иван Кръстев
28 мар 2021 13:18, Елка Василева
94
Политолог: Вече ни е трудно да разберем кога сме свободни
Снимка: архив, БГНЕС

След 5 или 20 години ще говорим за живота си "преди" и "след" пандемията. По начина, по който говорим за "преди" и "след" промените през 1989 г. Вече ни е много трудно да разберем кога сме свободни и кога не. Ние сме спрели да приемаме смъртта като естествена. По начина, по който се държат правителствата, имам чувството, че те обещават на човечеството, че ще бъде безсмъртно. Това е най-силното ми усещане през последната година. Това коментира политологът Иван Кръстев пред bTV.

Ние днес много повече мислим за смъртта, отколкото по време на испанския грип. И това е заради медиите. Ако ние не умираме, някой умира пред очите ни. Преди 100 г. хората са живеели в една стая със смъртта, а днес ние сякаш живеем в съседната стая. И сега пандемията я вкара в същата стая, каза още Иван Кръстев.

Изведнъж правителствата получиха инструменти за социален контрол, а хората се оказаха много по-готови да се подчинят. Сега въпросът е можем ли да се върнем към нормалния живот, заяви политологът.

Още по темата

Той прогнозира, че занапред обществата ще бъдат много разделени. Ваксините много разделиха света, категоричен бе Кръстев.

Като парадокс той определи факта, че в Западна Европа и САЩ има солидарност в обществата, но тя трудно прекрачва териториалните граници. Пандемията е показала, че всеки се грижи за собственото си население. След 5-10 години ще видим много ясно това разделение, смята Иван Кръстев.

Невероятна неготовност да се поема риск - това е показала Европа по думите на политолога. Като пример той даде спряната ваксинация с "Астра Зенека" преди дни. Това показва, че за политическите елити страхът от поемане на отговорност е много тежък, добави той.

Честно казано, не знам - така Кръстев отговори на въпроса как пандемията и умората на хората ще се отрази на парламентарните избори у нас и избирателната активност. Според него България не може да си позволи повече хаос, какъвто и без това имd навсякъде в света.

Рискът да се отиде до урните не е по-голям от това да се отиде до магазина, убеден е той.

По повод днешното поколение, което живее между два свата - реален и виртуален, и неяснотите за бъдещето Кръстев каза, че дава съвет на своите деца да учат любов и чужди езици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари