Проф. Христова: Ако продължим да неглижираме вируса, ще трябват строги мерки

Много важно е ваксинирането да се случи максимално бързо
28 мар 2021 09:31, Елка Василева
248
Проф. Христова: Ако продължим да неглижираме вируса, ще трябват строги мерки
Кадър: Нова тв

„Винаги има ефект, дори и от временно затваряне. Видяхме, че не можа много да се намали броят, но се движи около 4000. Страхувам се, че това няма да е достатъчно. Според мен това е мярка за насилствено „вкарване  на разумност”. Ако сме разумни, няма да има нужда от затваряне и мерките ще бъдат по-меки”. Това  заяви проф. д-р Ива Христова - заместник-директор на Националния център за заразни и паразитни болести, пред Нова тв.

Още по темата

Според нея, докато хората продължават да неглижират вируса, ще се наблюдава покачване на бройки и ще са необходими строги мерки.

Тя е на мнение, че е много важно ваксинирането да се случи максимално бързо.

„При всяка следваща вълна отчитаме все по-висок интензитет. Това основно се дължи на мутациите на вируса. Той няма да спре да мутира. Сегашното покачване се дължи на британския щам, който циркулира навсякъде. Този вариант и следващите след него ни показват, че вирусът е на стъпка пред нас. От нашите бързи реакции и задружни усилия зависи ние да го настигнем, изпреварим и блокираме”, смята проф. Христова.

Относно бразилския щам инфекционистът подчерта, че се наблюдават много случаи на повторно заразяване. Според нея, ако той започне да циркулира в България, ще се наложи да се прибегне до нови ваксини и повторно ваксиниране. Проф. Христова е на мнение, че ако манталитетът ни остане същият, ще се стигне и до четвърта вълна на вируса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
8
 
! Отговори
tt преди 3 години
Абе *** и тъпанарки,е ли не можете да проумеете че ваксинираните сеят зараза като мирис на ароматизатор.в нашата рода 2 валксинирани заразиха 15 роднини.Това е в нашата рода.Има и много други.Честито 3-4-5 вълна,като няма болни пандемия се подържа с ваксина.Честито
192
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Винаги при такива вируси, основните места, където хората се заразяват са обществения транспорт, училищата и детските градини. Това е факт, но някои не могат да ги приемат
191
3
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Децата са заразени но без симптоми и само пренасят заразата вкъщи-------Глупости.Разпространяваш лъжливи и вредни слухове и сееш паника. Ако кажеш нещо такова за моите деца, просто ще те заколя като пиле.
190
1
 
4
 
! Отговори
Skunka преди 3 години
И за какво да съм в Южния парк с маска?
189
1
 
6
 
! Отговори
F преди 3 години
Глупости и пак глупости, 35 мълна, ваксини всеки месец, после през ден, щото, нали 58 вълна
188
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да мерки)...за едни има за други не,за какво се правите на интересна
187
12
 
7
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 години
И като се неглижират мерките, какво предприехте да попитам? Нищо- да се оправят. За ***- само с дебелата тояга и военно положение. Оправия няма. Ходи ги виж в Южния днес- муцуна до муцуна. Направо митинг. Паркират на два реда на платното, ще се избият за паркиране, няма откъде да мине градският транспорт. Ни маски, ни дистанция.
186
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко познато - ГЕРБ и тук се провалиха.
185
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината АстраЗенека е продадена на ЕС за по 3Евро.За България 4милиона дози струват 12милиона.Каква търговия ще правиш като на другите държави АЗ продава на 5-6пъти по големи цени?В ЕС АЗ е доставила само 30милиона дози и не се противи много на раздухваната истерия против ваксината за да може да продава на реалната цена на други държави.Китайската ваксина с която ваксинира Сърбия струва 68$ при 50%ефективност.Сърбите отказват ваксината и затова я пуснаха за чужденци да не пада %
184
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е виновен за новият пик на вируса *** моме. Кой се хвалеше че у бугарско е най Лабаво. Не беше ли оня със шланго. Защо отворихте училищата те са най големият инкубатор на вируса. Децата са заразени но без симптоми и само пренасят заразата вкъщи заразяват родителите си бабите и дядовците а те от своя страна заразяват други. Като домино.
183
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В затвора ще ги наредим така: Професор, необразован, професор, необразован....
182
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИЛИ...Бихте ли разяснили механизъма, по който ваксинацията води до мутации на вируса?
181
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На какво се нжадяваш, жено, на бай *** ли да прояви разум?!
180
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая жената нормална ли е? Максимално бързо консилиум от психиатри да регламентира душевното й състояние.Как е възможно такива хора да заемат възлови места в здравеопазването ни?
179
4
 
12
 
! Отговори
ИЛИ... преди 3 години
Ако продължим да неглижираме вероятността масовата ваксинационна кампания по време на епидемия да води до увеличаване на мутациите, може би ще трябва да се подготвим за края.
178
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя е тая неизвестната, която си е втълпила че е някоя и ръси непоискани съвети? Пък и не е с маска - да си скрие самовлюбената физиономия поне.
177
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко са живите в България? Че при тази стъкмистика да не излезем на минус.
176
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
коронавирус = лъжа
175
4
 
7
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Нямам нищо лично против проф.Христова !!! Но може ли някой да ми каже колко са професорите и генералите в БГ ???
174
4
 
14
 
! Отговори
аз преди 3 години
Проф.Христова,вас да ви затворя!