Медицински център иска пари за издаване на сертификат за ваксинация

Омбудсманът разпореди проверка по случая
29 мар 2021 21:15, Красимир Ангелов
25

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на здравеопазването да разпореди проверка на случаите, при които лечебни заведения искат такса за издаването на сертификат за ваксинация срещу Ковид-19. Един от случаите е от Поморие, където медицински център иска такса от 15 лв. за издаването на такъв сертификат.

След като се ваксинира, Христина Славова иска да и бъде издаден сертификат за имунизация. Остава изненадата, когато в Медицинския център в Поморие и искат такса от 15 лв. за документа.

Още по темата
"В момента това е една глобална политика, че ваксината е безплатна, че документите към нея са безплатни, в крайна сметка това удостоверение на човек може да му потрябва във всеки един момент. Това решение да се иска такса в този медицински център е взето съвсем скоро. Хората, които преди мен са си взели сертификат се оказва, че са безплатни”, заяви Славова.

В Медицинския център бележката от преди няколко дни за дължимата такса вече е премахната.

"Днес ще се обърна към юрист и ако наистина не трябва да се взима такса, ще възстановя на госпожата таксата. Реших, че трябва да има такава такса, защото това е административен документ, не е медицински. Ваксинацията е безплатна. Никой не казва, че вземаме пари за ваксинация. Ако е нередно ще я премахна таксата", каза управителят на Медицинския център в Поморие, д-р Христина Атанасова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Омбудсманът Диана Ковачева настоява здравното министерство да се гарантира безплатното издаване на сертификата за имунизация за всички граждани, които не разполагат с електронен подпис.

"Държавата плаща по 10 лв. за поставянето на ваксина и поставянето на някакви произволни такси, според мен е абсолютно неправомерно. По този начин се злоупотребява с политиката на държавата ваксинирането да бъде безплатно за всички хора", категорична бе Ковачева.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
бонго преди 3 години
Сертификатът не е изобщо задължителен, нито е част от ваксинацията, която е безплатна. Искат го за граничен контрол. Но както можеха лани да си правят ПСР-и на цялата фамилия, сега ще се бръкнат и за листчето. Този човек, който ще го разпечатва, нали и той е на заплата, ползва комп, нет, тонер, хартия, офис... Омбудсманът да изиска и безплатни ел. подписи за всички, както и безплатни паспорти и ЛК!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само сиренцето в капана е безплатно.
18
0
 
4
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Ще платя за Сертификат,но без ваксинация!:)
17
0
 
0
 
! Отговори
Къде е очилатия преди 3 години
Ттпунгер на предизборен митинг ли им е ********
16
1
 
8
 
! Отговори
Чич'тиВрущял преди 3 години
Всеки месец наливаме пари в Здравната каса,а като отидеш за направление-ми то няма.И сега с нашите пари купуват ваксини,но после си плащаме да ни и слагат и даваме пари за едно листче.Докторите не са вампири,те са направо преки наследници на граф Дракула.После що ги млатели из линейките.Ем ето защо.
15
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Д-р Атанасова? на сестрата с полу образование, дава изявление, егати смеха и държава и болница
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там където са слагали вакдини сертификата да е безплатен а не хем да вземат пари за ваксините хем познатата песен отивайте при личния лекар не при личния в здравната каса ходете или в РЗИ нали те са държавните структури
13
1
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Още като влизаш в болницата започват да те срижат за пари.Веднага започват да ти пеят песента тигре тигре имаш ли пари.Ба си държавата
12
4
 
0
 
! Отговори
Екарисаж специалист преди 3 години
Сертификата ще ви го прилагат отгоре в/у общите траншеи в които ще ви ринат багери вкупом за да не ви е скучно...
11
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без пари ли да ви го издадат, все да не се минете?
10
4
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРАВИ СА!!НАЧИ 5 ЛЕВА МОЖЕ!10 ЛЕВА НЯКАКЪВ СУПЕР МАКСИМУМНО 15 ЛЕВА СЕ НАРИЧА КОЖОДЕРСТВО ЗА 1 ЛИСТ!
9
5
 
7
 
! Отговори
БС преди 3 години
В БЪлгария сте така , и майката ще си продадете за пари.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такса вход? Такса изход? Тикет система за времето на пребиваване в болничното заведение? Аматьори!!!
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има заплащане за всяка дейност това кой поема разходите да зависи от това кой колко одигуровки плаща като няма или има но по нисък клас осигуровки ще доплаща ей това не се разбра толкова години щот незавидимо койколко одигитовки плаща се доплсща за избор на екип о тн затва есички плащат и осигурени което е пародията на родното ни здравеопазване
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че естествено, че ще искат пари. Скоро сменях работа и медицинското ми струваше 25 лв.А това е вид медицинско за работа. Сега на запад, утре и у нас. Тва е положението. Само до преди половин година 90 % се присмиваха за тези паспорти, било конспирация. Вече май никой не се смее
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най ми било едни Парииииии а не пандемия! Седем лева две дози АЗ-35лева лева за"преуморени"лекари,машалааа!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там където са поставени ваксините да издават сертификата безплатно на други места да е платено като отидеш и си купиш нещо от магазина в другите магазини не ти дават същите неща безплатно така е като лекарите са търговски дружества
3
3
 
12
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Да благодарим на мародерите с бели престилки !ООД,,Кьор софра,,...
2
6
 
12
 
! Отговори
русенец преди 3 години
Има си хас да не искат пари! Изобщо медиците станаха по-големи мародери и от митничарите на времето.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българска му работа!