По-сериозни поражения върху белия дроб при тази вълна от COVID

Доц. Пенков: Не чакайте, търсете по-бързо лекарска помощ
29 мар 2021 18:08, Красимир Ангелов
39
По-сериозни поражения върху белия дроб при тази вълна от COVID
Снимка: БГНЕС

"При тази Covid вълна е много по-голям обемът на пораженията върху белия дроб", заяви доц. Марин Пенков, началник на отделението по образна диагностика в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" – София в интервю пред БНР.

По думите му не е съвсем ясно дали причината за това е по-късното търсене на лекарска помощ от болните, или вирусът е станал по-агресивен и по-бързо слиза в белите дробове.

Той призова хората да търсят по-бързо лекарска помощ и подчерта, че всички легла в Covid отделението на лечебното заведение, включително и реанимационните, са запълнени.

"Няма здравна система в света, която да не колабира при такъв огромен приток на болни. Изпуснат е духът от бутилката и ако продължаваме с този темп на заразяване и хоспитализация, няма как да издържи", смята специалистът.

Той подчерта, че засега ваксините са единственият изход от пандемията, защото все още няма лечение на коронавирусната инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждате ли какви ни управляват и лекуват. Хора които и напредстава си нямат какво се случва. Приятел се ваксинира след една седмица се зарази защото спря да се пази а покрай него и двете му деца и съпругата му. Преди да се ваксинира си беше добре здрав бодър пълен с енергия. Сега е с температура която достига 39 градуса съпругата и децата му са в същото положение. Личният доктор ги лекува по телефона с някакви хапчета които не вършат работа.В болницата нямало легла. Оставени на доизживяване.
11
1
 
18
 
! Отговори
* преди 3 години
Той призова хората да търсят по-бързо лекарска помощ и подчерта, че всички легла в Covid отделението на лечебното заведение, включително и реанимационните, са запълнени. Значи, леглата запълнени, но ние да търсим помощ...Къде?
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде да ходят, ходиш обикаляш отвсякъде те гонят, лечение по телефона и накрая няма места и си отиваш
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата седмица звъняхме на бърза помощ за линейка за баща ми след една седмица безконтактно лечение по телефона състоянието му се влоши, отговориха ни места няма, линейки няма. Качих го в колата и започнах да обикалям болниците, приеха го в МВР, като бивш полицай с двустранна бронхопневмония. Едва прескочи трапа. Та стига с тази мантра закъсняло лечение. У нас здравеопазване има само понякога и ако познаваш точните хора.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои обръчи от фирми се ваксинираха днес?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Киро ХиксаТой като ги отвори, вие тикви на раменете си ли имахте, та ги напълнихте.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма и ваксина щом и ваксинираните се разболяват тежко.
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той призова хората да търсят по-бързо лекарска помощ и подчерта, че всички легла в Covid отделението на лечебното заведение, включително и реанимационните, са запълнени........ Какво противоречие само в два реда. Хем призовава хората да търсят помощ хем няма къде да ги приеме щото ковид отделението е претъпкано. Да се смееш ли да плачеш ли от такива умотворения сеяндурски.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама как ви е срам да плюте по народа? Късно ходели на лекар. Мрънкахте, че многа ходят, сега - не ходят, еее ще ме прощавате! Къде се е чуло лекар да лекува по телефон, че е масова практика вече?
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Доц. Пенков: Не чакайте, търсете по-бързо лекарска помощ"Е нали Балтов изгрухтя, че хората претоварвали болниците? Явно болниците не са място за болни хора.
2
5
 
20
 
! Отговори
Киро Хикса преди 3 години
Докторчето попитал ли е Бойко Борисов защо въпреки, че България ясно и определено навлизаше в третата вълна на пандемията, той отвори кръчми, кафани и бардаци от 1-ви март?
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка следваща вълна - все по-коварна, все повече поражения. Ваксините - мое гътнеш, мое и само да се увредиш... какво излиза? Който е боледувал в началото е хванал перимоцията!