COVID-19 започва като пневмония, но продължава като сърдечно-съдово заболяване?

Има статистика, която показва, че хората, които имат FH са млади, посочи проф. Иво Петров
30 мар 2021 13:55, Ния Христова
84
 
Последствията от COVID-19 сериозно влияят на живота и здравето ни. Сблъскваме се с различни усложнения по време на боледуване и след това. Имаше и напрежение около ваксината на АстраЗенека - след поставянето ѝ се стигна до фатални инциденти заради образуването на тромби. Дали образуването на тромби се дължи на спецификата на всеки един човешки организъм или на генетични заболявания, които не са установени?
 
Какво представлява фамилната хиперхолестеролемия (FH)?
 
"Немалко нарушения се дължат на генетична предизпозиция. При такава генетична предизпозиция, както при фамилната хиперхолестеролемия (FH), хората, които са засегнати от нея, имат много високи нива на лошия холестерол с ниска плътност. Те са значително по-податливи на ранно и много често фатално развитие на усложнения от сърдечно-съдовите заболявания", заяви пред Bulgaria ON AIR кардиологът от "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров.
 
FH проблем е съществен проблем заради високата смъртност. От думите на проф. Петров стана ясно, че би трябвало да му бъде обръщано съществено внимание от всяка здравна система.
 
"Има статистика, която показва, че хората, които имат FH са млади. Защо? Защото няма възрастни, възрастните вече са починали", посочи кариологът.
 
Според проф. Петров е изключително важно да бъде популяризиран горепосоченият резултат и да се вземат мерки като ранно диагностициране и таргет терапия.
 
"Колкото по-рано хванем този контингент от хора, които са носители на FH, но все още не са ни пациенти, толкова по-голяма е вероятността да продължим техния живот по-дълго време и те да бъдат абсолютно нормални членове на нашето общество", обясни кардиологът.
 
Какви увреждания нанася COVID-19 върху сърцето?
 
"Това е много актуална тема. За съжаление, когато протича тежко, COVID инфекцията започва като пневмония, но всъщност продължава като бурно сърдечно-съдово заболяване, тъй като цитокиновата буря в голяма част от случаите уврежа и съдовете", посочи събеседникът.
 
Проф. Петров призова всички, които имат съмнения за сърдечно-съдово нарушение в следствие на COVID-19, да потърсят лекарска помощ. И отправи апел към всички, особено таргетни контингенти като легари, възрастни, хора с придружаващи заболявания и най-вече със съдови - тези хора трябва масово да се ваксинират, за да бъдат предпазени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига вече, форумците тука искат да четат за военни паради и ракети в Северна Корея и Русия, стига вече Ковид.
6
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига вече, форумците тука искат да четат за военни паради и ракети в Северна Корея и Русия, стига вече Ковид.
5
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА с цел да ги подмамите да се ваксинират защото изпадате в положението на "лъжливото овчарче"!!Вече никой не ви вярва за нищо !!!!А това е разрушително за една държава!!!!!Ако вие сте ПРОСТИ (Боко и Ко0 то не означава че и ние сме прости.
4
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чудесно, преди два часа диабет беше, стига бе хора, побъркахте народа с подобни писания. Хайде вземетв ортопед че да кажв че костите се разпадат. Ок на всички е ясно вече година че има усложнения какви ли не, ама тоеа вече е психически тормоз .
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И комунизма почва като щастие за всички и свършва като филм на ужасите.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде на коронарографии
1
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почва ксто грип, завършва като пропаганда.