При над 95% от случаите COVID-19 протича леко при бременните

Всяка вирусна инфекция обаче има негативни последствия
30 мар 2021 16:00, Ния Христова
5
При над 95% от случаите COVID-19 протича леко при бременните
Снимка: Pixabay
Има случаи на по-тежко протичане на COVID-19 при бременни жени. При настоящата трета вълна има повече бременни с коронавирус. Това обясни в пред БНР доц. Петя Андреева, акушер-гинеколог и репродуктивен специалист.
 
"В над 95% от случаите Covid-19 при бременните протича в по-лека форма. Има обаче и случаи, при които болестта се развива по-сериозно. При предишните пикове на заболяването не бяхме свидетели на подобно тежко протичане при бременните", обясни доц. Андреева и определи сегашните три смъртни случая при родилки като прецедент.
 
При бременните априори има повишен риск от протичане на заболяването в сравнение с небременните жени – това се дължи на имуносупресията.
 
"Бременните вземат непрекъснато добавки, пият медикаменти, които да подпомогнат развитието на бременността. Но безспорно те са в контакт с околната среда и са подложени на същия риск като останалите", коментира специалистът.
 
"Вече има проучвания, че коронавирусът може бъде рисков за спонтанни аборти и преждевременни раждания", каза още Петя Андреева.
 
"Всяка вирусна инфекция, особено в първите три месеца на бременността, когато протичат процесите на органогенеза, може да бъде опасна и с негативни последствия", допълни тя.  
 
Освен позитивни, на този етап не са докладвани друг тип ефекти от приложението на ваксините срещу коронавирус при бременни жени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eee, супер. Кво ще ги жалим 5% сухи съчки.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В едната статия пишете, че бременните го изкарват по-тежко, а в друга по-леко. По този начин заблуждавате хората.
2
0
 
2
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Защо ЛЪЖЕТЕ??? ТАКА ЗАБЛУЖДАВАТЕ БРЕМЕННИТЕ ДА НЕ ТЪРСАТ НАВРЕМЕ ПОМОЩ!!!!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...както и при небременните