Десетки са изоставените деца в болниците, лекарите: Тежко е!

Само в интензивното на Трета градска има десет изоставени деца
31 мар 2021 22:00,
30
Десетки са изоставените деца в болниците, лекарите: Тежко е!
Снимка: Pixabey

Изоставени деца или деца, чиито родители не могат да се грижат за тях, живеят с месеци в педиатричните отделения на болниците в страната, разказва Нова тв. Така лекарите и персонала на болниците се превръщат в техни родители.

Само в интензивното детско отделение на Трета градска болница в София има десет деца, на различна възраст, с различни заболявания. За жалост не всички имат родители, които да полагат грижи за тях.

След раждането си в болницата в Сливен, малката Ели е транспортирана в Националната кардиологична болница, извършена й е спешна операция. Лекарите се надяват родителите й да бъдат открити, за да може да се прибере у дома.

Педиатричното отделение разполага с общо 25 легла, в него работят десетина лекари и шест сестри, в работата им помагат здравни асистенти – студенти по медицина. Някои от децата в отделението са оставени с месеци на грижите на персонала.

По думите на д-р Ася Славейкова липсва механизъм, чрез който малките пациенти да бъдат извеждани навреме от болничните заведения, родителите да бъдат обучавани как да се грижат за тях и след това да бъде извършван контрол. Вече няма и специализирани домове за тях. Сега тази задача е негласно дадена на персонала на отделението.

"Физически се справяме, но емоционално ни е много трудно. Да виждаш деца, които лежат сами в едно легло и страдат и да няма кой да ги прегърне, това е много тежко", казват лекарите.

В последните дни родителите на бебе с тежка сърдечна операция са намерени и са изявили желание да се грижат за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И КЪДЕ Е ОНЯ ФИЗИК, КОЙТО ОБЯВИ, ЧЕ НЕ СИ ДАВАМЕ ДЕЦАТА НА НОРВЕЖЦИТЕ И ВОДЕШЕ ПРОТЕСТИТЕ ПРОТИВ СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕЦАТА- ТА ТОЙ КАКВО РЕЧЕ ПО ВЪПРОСА, КАК ПОМОГНА НА ЕТО ТИЯ ДЕЦА, КАК ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПОМОГНАХА НА ИЗОСТАВЕНИТЕ ДЕЦА, ИЛИ ПРОТЕСТИТЕ ПРОТИВ СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО БЯХА ПОЛИТИЧЕСКИ.
16
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това даже животно няма да го направи!
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова родилните отделения ги заключват, защото *** раждат и бягат - оставят детето там. Не можеш да излезеш едно кафе да пиеш заради тях. Цялата държава им се върти на пета!
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обадете се на Норвежкия комитет.
13
5
 
2
 
! Отговори
Ф. Дж. Коментаров преди 3 години
Всичко идва от дисипация на аурата ни, че защото не нужно ли е. Каза ми го училищен психолог Наталия Любенова.
12
0
 
28
 
! Отговори
мак преди 3 години
Според мен доста такива деца са оставяни нарочно на чужди грижи и издръжка и прибирани от родителите тогава, когато им скимне. Ако не ги посещават, какъв е проблем да им се отнемат родителските права и да бъдат осиновени? А защо няма домове за тези деца? Вижда се, че има нужда от такива домове.
11
0
 
28
 
! Отговори
Lora преди 3 години
Е как да няма домове - има домове за медико-социалн грижи, за деца от 1 до 3 години останал без родителска грижа. Близо 700 деца има в такива домове. И там работят лекари и сестри. Не че тези домове са по-добри от болниците. И там децата лежат по леглата без да има кой да гипрегърне.
10
0
 
35
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Що за човек трябва да си, за да оставиш дете, което си родил, особено в беда? Не ми го побира ума. Има случаи, млади ученички забременяват, страх ги е, раждат и го оставят в дом, но болно дете?!? Какво ли си казват родителите? "То й биз туй сигурно ши умре"! Не знам, разумът ми казва да съм спокоен, но емоциите искат да хвана една лопата и да удрям и майката и бащата докато спрат да мърдат! Такива същества не заслужават да живеят на земята. Това е против природата!
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, има си законови правила за лишаване или ограничаване от род. п рава на такива родители. Има си и правила какво става от там - насетне. Защот не се прилагат? Пишат се сълзливи статии, а не се търси отговорният за ситуацията. къде е прокуратурата да задейства производство? Къде са социалните органи?Законово има решение. Но няма кой да приложи закона.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3Те добре ще ги предложат, но дали ще се намерят осиновители? Хората са много предпазливи по отношение на този ген.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко дете има право да му бъдат открити избягалите родители, докато не навърши 15 години. Нека това БХК не го забравя!!!
6
17
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТАКАВА Е СТРАТЕГИЯТА НА БОРИСОВ!!!!РАЗОРЕНИТЕ СЕМЕЙСТВА ПО-ЛЕСНО СЕ КУПУВАТ С ПЛИКОВЕ С ХРАНА!БОРИСОВ 5 ПАРИ НЕ ДАВА, ЧЕ СИ ИЗОСТАВЯТ ДЕЦАТА ВАЖНОТО Е ДА КУПИ ИЗБОРИТЕ С ПЛИКОВЕТЕ С ХРАНА!
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Да на българина не му се коментира болката на тези деца..."Е как да го коментираме? Като ще ни скочат БХК и разни други НПО-та?
4
0
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стерилизация на тоя етнос и точка! Щом изоставяш дете, нямаш право да раждаш други!
3
3
 
26
 
! Отговори
има преди 3 години
Има хора, които мило и драго дават да станат родители и да си имат дечица! Веднага ги предложете за осиновяване!
2
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да на българина не му се коментира болката на тези деца,ако беше за Мангъров ,Божков или Манолова досега да имаше 100 коментира.
1
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лекарите се надяват родителите й да бъдат открити, за да може да се прибере у дома."A, да бе - те родителите избягали и се крият, така че като ги намерят - какво?!? Ще кажат "Ау, открихте ни" и ще си вземат детето да го гледат ли? Даже и да го вземат, брой след колко часа пак ще го зарежат някъде.Етноса пък е тема табу, там въобще няма даже да гадая какъв е. А то няма и особена нужда. Въпроса е какво ги правим такива?