Двойният аршин в ЕС: Бебешкото ни мляко най-мазно, корнфлейксът без витамини

Проверка установи седем храни у нас с различни съставки
31 мар 2021 07:03, Елка Василева
227
Двойният аршин в ЕС: Бебешкото ни мляко най-мазно, корнфлейксът без витамини
Снимка: архив, БГНЕС

Седем храни у нас съдържат различни съставки от тези, които се влагат в продукти със същата марка в Западна Европа. Това установи ново проучване на Европейската комисия за двоен стандарт при храните, резултатите от което бяха оповестени преди дни.

Адаптираното мляко за бебета например се оказва най-мазно у нас. В зърнена закуска за деца пък липсват витамини, каквито съдържа същият продукт в други държави, пише „Монитор“.

При сравнение на търговската марка Nestle NAN Optipro 2 е установено, че в продуктите, които се предлагат в България, Испания, Хърватия има повече мазнини или 24,2%, спрямо това, което се предлага в Литва, Малта и Полша – 23,6%. В същото време протеинът в адаптираното мляко, което се продава в тези държави, е повече и възлиза на 9,6%. У нас и Испания и Хърватия тази стойност е 8,5%.

Резултатите от изследването на Kellogg's Special K Classic/Original показват, че в състава на зърнената закуска, насочена за България, Чехия, Германия и Словения, не фигурират витамини. А в корнфлейкса, предлаган в Малта и Италия, има витамин В1, В2, В3, В6, В9, В12, D, цинк и желязо.

Анализът установил още разлика в състава на безалкохолните напитки, чипса и инстантно кафе.

Картофеният чипс у нас е един от най-мазните и солени в Европа.

Изследването показа, че съдържанието на мазнини е 35%, а в останалите държави процентът е по-нисък, като най-малко са мазнините в Белгия – 30%. При тестване на вкус родният чипс обаче се оказал най-хрупкав спрямо останалите страни. По този показател на дъното е Словения, въпреки че съдържанието на мазнини е близко до това на продукта, продаван у нас - 34%.

Драстична разлика има и при безалкохолните. Такива са открити в PEPSI на българския пазар. Безалкохолната напитка съдържа гума Арабика, а в останалите страни няма наличие на тази съставка. Обикновено тя се влага в алкохолните напитки за придаване на отлежал и по-мек вкус. Съставката е установена още в две държави - Хърватия и Словения. Данните от изследването сочат, че кока-колата у нас е една от най-калоричните в Европа, като продуктът съдържа 187 калории. За сравнение в Испания калориите в напитката са само 81, а съдържанието на захар е 4,5%. У нас пък сладкото вещество е 10,8%. Най-калорична и с най-много захар е колата в Италия. Там показателите са 205 калории, а захарта е 11,8 на сто. В студения чай Lipton Ice Tea Lemon у нас има 4,5% захар, а в Германия е 4,2%.

Сред изследваните продукти е и разтворимо кафе 3 в 1. Марката е Jacobs 3 in 1 като при българския вариант е установено, че е вложена 17% кафява захар, а съдържанието на инстантно кафе е 10%. При органолептичната оценка е установено още, че кафето, което се предлага у нас, образува повече пяна спрямо това в останалите страни, от които са взети проби.

При прегледа на състава се вижда, че в българския вариант има малтодекстрин, което е полизахарид, използван като хранителна добавка. Той се произвежда от нишесте чрез частична хидролиза и обикновено се среща като кремаво-бял хигроскопичен прах. Малтодекстринът е лесно смилаем, абсорбира се бързо като глюкоза и може да бъде умерено сладък или почти без миризма. Действа като подобрител на вкуса, но е отричан от много диетолози и хора, които водят природосъобразен начин на живот, като изкуствен продукт с липсващи публично оповестени изследвания за неговото действие. Експерти го слагат редом до аспартама като вредно вещество за здравето.

Резултатът от изследването на кафето сочат, че в Германия има по-малко кафе - 8% и повече захар – 54%, а Естония, Хърватия, Унгария, Литва и Словакия това съотношение е съответно 15% и 62%.

Изследването е второ поред, първото беше през 2018 година. Тогава бяха избрани 113 продукта и беше направен анализ по съдържанието на етикета, коментира изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов пред „Телеграф“. То се осъществява от Джойнт рисърч център, което е изследователското звено към Европейската комисия и на темата двоен стандарт. Последното проучване включа 20 от тези храни, които са избрани с гласуване от контролните органи в страните членки. Тоест същите продукти са тествани втори път само, че първото проучване изследва съдържанието на етикетите, а при сегашното се прави по сензорен метод, тоест от експерти по вкусови тестове. От изследваните 20 продукта, при 10 има значителни различия. Изводът на ЕК е, че нямо ясно различими географски признак на различията при продуктите.

При крем сиренето Pfiladelphia (Филаделфия) не са установени сериозни различия между това, което се предлага у нас и в другите държави. В състава на продукта, продаван във всички страни, обаче присъства дъвка от рожкови или добавката Е410 Това е вещество от естествен произход. Според информацията в Уикипедия тя не се разпада в тялото. Смята се, че е напълно безопасна за хората, поради което употребата й в хранително-вкусовата промишленост е разрешена в много страни, включително Русия. Дори използването й в производството на бебешки храни е позволено.

Въпреки това, дъвка от рожкови може да увреди здравето на тези хора, които страдат от индивидуална непоносимост към този стабилизатор. В допълнение, без последици за здравето, един възрастен може да консумират не повече от 20 мг на 1 кг тегло на ден като тази норма е установена от лекари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТова са глупости, които си написал, много българи имаха идеи,някои ги реализираха,но им отнеха всичко,отделно,че на търговете не се допускат нормални хора, а само определени партийци от партиите, които партии даже не са български! Да не говорим в селското стопанство,там субсидии не се дават на желаещите да произвеждат,ако ще и да се счупиш да подаваш документи,а се дава само на връзкарите,това го знам лично от хора занимаващи се с животновъдство,които се отказаха!
181
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 197 и все другите му виновни нали, даже за това че със смърдящи некадърни чалгясали връзкари каквато е станала цялата му нация напредък няма как да има пак са му виновни другите държави
180
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 198Корнела дето на 28 години си купи Техноимпекса.*** тя не е много "западна", нищо че сега синчето й живее в САЩ.:))))))
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кои европейци са те ограбили? професор свински змеевски и другите милиардери български бейове със свински физиономии и български имена които окрадоха заводите и на които ръкопляскаш по команда ли?
178
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина от село и от вехтата панелка разбира ЕС като някаква дойна крава от която просто трябва да получи едни неща. От него се иска само да каже "дай". Не се изисква да работи, да прави нещо полезно, да допринася с нещо, да има идеи, които да реализира.Не. Той иска да дойде някой и да му каже: ето ти 2000 ЕВРАКА на месец да имаш да си харчиш, защото вече си в ЕС.ТОВА иска въпросния индивид.Селски трагедии.
177
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАбе стига си ни говорил шменди капели, нали и европейците участваха в разграбването на България? Какво се правите на луди? Хайде да не казвам имена и да не вадя видеа нагледно, но примери бол. Сега вече няма и какво да се краде,всичко е раздадено.
176
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до192 мутрите са типични българи, хората ги харесват щом гласуват за тях и им ръкопляскат по команда. никой друг не е виновен че българите гласуват за нагли свински мутри и ги търпят и им ръкопляскат по команда даже напротив, от ЕС много пъти са се изказвали негативно но българите си харесват тия хора иначе нямаше да гласуват за тях
175
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОх,моля те, кой спря проекта АЕЦ Белене, не бяха ли французите,че даже наградиха Кунева с висока служба и дебела заплата за предателството спрямо България? А сега тази централа щеше да произвежда евтин държавен ток за цялата страна и за износ!
174
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Корнфлейкс звучи и без това отровно.
173
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАма на нас ни унищожиха всичко в България,което произвеждаше и създаваше работни места, какво да плаща България, като чрез мутрите, които не са българско създание се ограби населението в България до кокал?
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 189- да се сменят тогава държавата на чалгясалите да плаща 15 милиарда и да получава 5 под формата на субсидии а Франция да плаща няколко милиона а да получава няколко милиарда субсидии и тогава наглите свински физиономии могат да взимат по големи субсидии така е справедливо, нали?
171
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
никой от европейския съюз не продаде заводите за жълти стотинки на нагли българи със свински физиономии българите го направиха, не може да искаш да си връзкар и да си избираш нагли мутри да те управляват и да вървиш напред няма как да стане.Разликата е че Франция плаща милиардите от които наглите въшкари чалгаджии получават субсидии а не обратното ако не е Франция и Германия няма да има субсидии вобще даже и за наглите миризливи некадърници връзкари
170
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТи си смешен ! Че България храниха половин Европа,освен силно развитата промишленост и международен транспорт,кой унищожи всичко това,за да си пробутват техните стоки? Аааааа?А кой рекетира българските бизнесмени? А? А кой ограби населението в цяла България чрез застрахователни дружества,а?И наистина няколко държави в ЕС са с ПРИВИЛЕГИИ в селското стопанство - факт,ти виж законите и резултатите,а не аз!
169
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 186 нищо не стига до населението защото на тях им харесва да са нагли чалгясали връзкари и да ги управляват мутри със свински физиономии
168
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАбе ей, България бяхме страна, много по-развита и от някои западноевропейски държави,а днес от парите за България от ЕС, нищо не стига до населението!
167
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двоен аршин- хора в европа работят и плащат на чалгясали некадърници връзкари които живеят като въшки присвояващи евросубсидии в републиката на великите мутри. Да започнат да плащат милиарди а да получават милиони вместо обратното или поне да плащат заплатите на некадърниците си в европарламента които изпращат и тогава да разказват колко били велики
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ още нещо, в един окръжен град,няма да споменявам кой, едно трудолюбиво момче направи маса български супермаркети , бизнеса му вървеше нагоре и на много места и го утрепаха,вероятно "справедливата" европейска конкуренция го убиха.После се чудят защо хората искат руски туристи и търговия с Русия и Азия,а не с ЕС, ами ей затова,защото заради натиска и не ни дават възможност да се изравним с европейските фирми
165
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 177 Правителството никога ,ама никога не е поискало щандове за български храни . Това го предложи БСП и тогава започна голямото плюене на Гербавите ,по тази добра идея .
164
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ъъъЕС дори подкрепя местните производители.Това, че никой не иска да произвежда, а само да прекупува и да слага надценки си е проблем с манталитета на "бизнесмените". Пропагандата,че лошият ЕС забранява всичко,може да си я спестиш - много малко хора вече й се хващат----Ха-ха,така ли,бе?Я сега кажи защо субсидиите за сексло стопанство не са равни за всички държави в ЕС, а за България са доста по-ниски?Я кажи сега защо Франция и само още 3-4 държави са с привилегии в селското стопанство?
163
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 179Само някой, който не е бил даже роден преди 89та може да говори такива безмислици.