Двойният аршин в ЕС: Бебешкото ни мляко най-мазно, корнфлейксът без витамини

Проверка установи седем храни у нас с различни съставки
31 мар 2021 07:03, Елка Василева
227
Двойният аршин в ЕС: Бебешкото ни мляко най-мазно, корнфлейксът без витамини
Снимка: архив, БГНЕС

Седем храни у нас съдържат различни съставки от тези, които се влагат в продукти със същата марка в Западна Европа. Това установи ново проучване на Европейската комисия за двоен стандарт при храните, резултатите от което бяха оповестени преди дни.

Адаптираното мляко за бебета например се оказва най-мазно у нас. В зърнена закуска за деца пък липсват витамини, каквито съдържа същият продукт в други държави, пише „Монитор“.

При сравнение на търговската марка Nestle NAN Optipro 2 е установено, че в продуктите, които се предлагат в България, Испания, Хърватия има повече мазнини или 24,2%, спрямо това, което се предлага в Литва, Малта и Полша – 23,6%. В същото време протеинът в адаптираното мляко, което се продава в тези държави, е повече и възлиза на 9,6%. У нас и Испания и Хърватия тази стойност е 8,5%.

Резултатите от изследването на Kellogg's Special K Classic/Original показват, че в състава на зърнената закуска, насочена за България, Чехия, Германия и Словения, не фигурират витамини. А в корнфлейкса, предлаган в Малта и Италия, има витамин В1, В2, В3, В6, В9, В12, D, цинк и желязо.

Анализът установил още разлика в състава на безалкохолните напитки, чипса и инстантно кафе.

Картофеният чипс у нас е един от най-мазните и солени в Европа.

Изследването показа, че съдържанието на мазнини е 35%, а в останалите държави процентът е по-нисък, като най-малко са мазнините в Белгия – 30%. При тестване на вкус родният чипс обаче се оказал най-хрупкав спрямо останалите страни. По този показател на дъното е Словения, въпреки че съдържанието на мазнини е близко до това на продукта, продаван у нас - 34%.

Драстична разлика има и при безалкохолните. Такива са открити в PEPSI на българския пазар. Безалкохолната напитка съдържа гума Арабика, а в останалите страни няма наличие на тази съставка. Обикновено тя се влага в алкохолните напитки за придаване на отлежал и по-мек вкус. Съставката е установена още в две държави - Хърватия и Словения. Данните от изследването сочат, че кока-колата у нас е една от най-калоричните в Европа, като продуктът съдържа 187 калории. За сравнение в Испания калориите в напитката са само 81, а съдържанието на захар е 4,5%. У нас пък сладкото вещество е 10,8%. Най-калорична и с най-много захар е колата в Италия. Там показателите са 205 калории, а захарта е 11,8 на сто. В студения чай Lipton Ice Tea Lemon у нас има 4,5% захар, а в Германия е 4,2%.

Сред изследваните продукти е и разтворимо кафе 3 в 1. Марката е Jacobs 3 in 1 като при българския вариант е установено, че е вложена 17% кафява захар, а съдържанието на инстантно кафе е 10%. При органолептичната оценка е установено още, че кафето, което се предлага у нас, образува повече пяна спрямо това в останалите страни, от които са взети проби.

При прегледа на състава се вижда, че в българския вариант има малтодекстрин, което е полизахарид, използван като хранителна добавка. Той се произвежда от нишесте чрез частична хидролиза и обикновено се среща като кремаво-бял хигроскопичен прах. Малтодекстринът е лесно смилаем, абсорбира се бързо като глюкоза и може да бъде умерено сладък или почти без миризма. Действа като подобрител на вкуса, но е отричан от много диетолози и хора, които водят природосъобразен начин на живот, като изкуствен продукт с липсващи публично оповестени изследвания за неговото действие. Експерти го слагат редом до аспартама като вредно вещество за здравето.

Резултатът от изследването на кафето сочат, че в Германия има по-малко кафе - 8% и повече захар – 54%, а Естония, Хърватия, Унгария, Литва и Словакия това съотношение е съответно 15% и 62%.

Изследването е второ поред, първото беше през 2018 година. Тогава бяха избрани 113 продукта и беше направен анализ по съдържанието на етикета, коментира изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов пред „Телеграф“. То се осъществява от Джойнт рисърч център, което е изследователското звено към Европейската комисия и на темата двоен стандарт. Последното проучване включа 20 от тези храни, които са избрани с гласуване от контролните органи в страните членки. Тоест същите продукти са тествани втори път само, че първото проучване изследва съдържанието на етикетите, а при сегашното се прави по сензорен метод, тоест от експерти по вкусови тестове. От изследваните 20 продукта, при 10 има значителни различия. Изводът на ЕК е, че нямо ясно различими географски признак на различията при продуктите.

При крем сиренето Pfiladelphia (Филаделфия) не са установени сериозни различия между това, което се предлага у нас и в другите държави. В състава на продукта, продаван във всички страни, обаче присъства дъвка от рожкови или добавката Е410 Това е вещество от естествен произход. Според информацията в Уикипедия тя не се разпада в тялото. Смята се, че е напълно безопасна за хората, поради което употребата й в хранително-вкусовата промишленост е разрешена в много страни, включително Русия. Дори използването й в производството на бебешки храни е позволено.

Въпреки това, дъвка от рожкови може да увреди здравето на тези хора, които страдат от индивидуална непоносимост към този стабилизатор. В допълнение, без последици за здравето, един възрастен може да консумират не повече от 20 мг на 1 кг тегло на ден като тази норма е установена от лекари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 152Наистина няма смисъл да спорим. Споровете не променят реалността.:)
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл да спорим за Лидъл. Който го вълнува нека отиде на lidl. de и на lidl. bg и да си ги сравнява цените.
140
1
 
3
 
! Отговори
Име преди 3 години
Не знам на мене това ми се вижда пак като журналистическа кьорсензация. Разлика в мазнините с 0,6% - огромна сензация, тровят ни, твоен и троен стандарт и пр.! Не знам дали някой не им плаща да плюят по ЕС и да подвеждат хората. Четох веднъж за едни шоколади, които се продават в германия и швейцария - производителя казва, да има (малка) разлика защото при едните средните температури лятото са по високи, ще се стопи иначе шоколада още на рафта в магазина. И ползваме повече едикакво си заради това
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 148/149Аз казвам само, че приказките за това, че били "еднакви" са празна работа, когато на повечето неща въобще не са "еднакви" цените. Дадох ти два примера, мога да ти давам още много.Единствените продукти, които са "еднакви" са консерви и макарони, от масово ползваните. Иначе асортимента е масово различен в Германия и в България, да не говорим, че Лидл в Германия е последна дупка на кавала, докато в България това са си цените горе долу.
138
0
 
1
 
! Отговори
PS преди 3 години
Испанския Лидъл също ми се стори малко по-скъп, но отново - курорт и то на остров.
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 145Разликата в цените на еднакви продукти между различните Лидъл е почти никаква!!Със това казано немския Лидъл е най-евтин. Сравнявам Лидъл в Германия България и Гърция. В Гърция ми излиза най-скъпо - добре може да е защото съм на курорт. След това в България, най-евтоно ми е в Германия. Разликите са минимални. Това е на продуктите които аз си купувам. На друг човек може да му излиза различно.Сравнението ми е от преди пандемията.
136
1
 
2
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Преди време през някой друг месец пиех по някоя Кока Кола. Не диетичната - там аспартама си е престъпление на общо основание, забранен в Америка поне от 10 години. Скоро рекох да си купя една със "захар" от бензиностанцията, и що да видя? Захар няма, но вече има "глюкозно фруктозен сироп". Обратно във фризера и дотук! Тея си ни тровят а общо основание и най вече - от алчност. Апропо, 24 Kitchen нареди турската кухня по полезност след нашата именно заради "глюкозно фруктозния сироп". Та така.
135
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 144Трябва малко да си прегледаш реалността, че ти куца.В немския лидъл 400 грама суров вурст струва над 5 лева. Килото над 12. В Лидъл по толкова ли върви наденицата?200 грама "фета" е 3.40 лева. В България Фетата 17 лева ли струва в Лидъл?Евтино в Кидъл колкото и в Германия струват консервите и макароните.
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има я и логиката че ако премахнат евтините съставки то храните ще поскъпнат и е по-добре евтини нискокачествени храни от колкото гладни. Това не е издържана логика, защото храните вече са на цени като в евро зоната. Касовата бележка от Лидъл Германия и Лидъл България не се различават в абсолютна стойност. Дори в Българския Лидъл ми се струва малко по скъпо.Дори да има евтини храно трябва има прозрачност. Ако пише Саламурено Сирене нека то да е правено с прясно мляко и в саламура.
133
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питали радио Ереван:-Черно,голямо,пък не рита! Що е то?Радиото отговаря:-Българска машина за ритане!
132
1
 
2
 
! Отговори
БАБХ го допуска! преди 3 години
Храните в България са съгласувани спрямо стандартите и контролните органи в България.Това че БГ стандартите и контролите допускат палмово масло и други евтини заместители в някой продукти в които не би трябвало да ги има си е работа на Българските васти!Защо е така? Не знам. Ще кажеш че в БАБХ не ядът храна, не ходят на ресторанти и всичко си произвждат сами, но едва ли?Стандартите и качеството в България не е проблем на ЕС че да чакаме да ни го решават. Това си е изцяло наша рабпта!
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"след като бяха уведомени от белгийските си колеги"А "белгийските колеги" те европейци ли са, европейци ли са?
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гошко"А че като седнем да муаме пръжки, първо със солницата солим до бяло, а после на вкус, това също нищо." Да, но тази сол си е от нас и затова е "здравословна", а другата е от "европейския бранд" и затова е двоен аршин.
129
1
 
8
 
! Отговори
гошко преди 3 години
Чипса имал 0,8 милиграма повече сол.Оле майко, двоен стандарт, и то на ЕС, ама лично на леля Урсула.А че чипса се прави в завод до Пловдив, който има директори нагоре по веригата до небето, това нищоА че като седнем да муаме пръжки, първо със солницата солим до бяло, а после на вкус, това също нищо.ЕС, та ЕС....Двоен стандарт
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нема по-*** човек от булгаристанеца! бе никаква "култура на хранене", лакомия и без никва мерка! "велииките пости" е джаньм! спрете се малко! не е до религия, а до здраве! и все некой ни е виновен!
127
1
 
3
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Имаше една приказка за баницата. Не е виновен тоя, дето... как беше по-нататък?Тъй че, айде по-полека с класификациите за двойния аршин на ЕС :)
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пийте повече вода и не подценявайте способността на организма да се изчиства от всякакви гадости и отрови.
125
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До joeРеват, че ядат ***, но като седнат на масата, само джънк фууд и полуготови манджи ...
124
1
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
О да..........Произведената храна у нас е още по фалшива и измамна.И кво като пълним с нея количките до горе ?Нали рекламират всякакви лекарства по телевизията.Ще се лекуваме после .
123
1
 
19
 
! Отговори
joe преди 3 години
Не се хранете като за последно с чипсове, снаксове и не пийте безалкохолни боkлуци. Просто изяжте вечер една салата, хапнете си печено месо или риба. Илй най-лесното и евтино е - сгответе си един боб или супа. Научихме се да се тъпчем с ненужни храни, народът е затлъстял и болен. Спрете цигарите и намалете алкохола. Спортувайте по малко. Оправданието с многото стрес е несъстоятелно, всеки сам избира с какво да се тъпче.