Математик: Лесно ще стигнем 12-15 000 хоспитализирани, ако отворим

Около 40% е спазването на мерките у нас, смята Лъчезар Томов
Обновена: 31 мар 2021 09:11 | 31 мар 2021 09:10, Анисия Иванова
108
Математик: Лесно ще стигнем 12-15 000 хоспитализирани, ако отворим
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Много е рано за това, което се прави", така коментира разхлабването на ограничителните мерки направи математикът Лъчезар Томов, преподавател в Нов български университет и Националната гимназия за древни езици и култури.

Може да намаляват хоспитализираните, но такава бройка не е основание за голяма надежда, ако отново отворим, смята Лъчезар Томов. Според него лесно може да стигнем 12-15 хиляди в болница в следващите няколко седмици, ако отворим.

Още по темата

Явно британският вариант е много по-труден за контролиране от другите варианти, отбеляза преподавателят пред БНР.

„Няма преследване за спазване на нормалните стандартни мерки. Няма преследване в магазините и в моловете, систематично, за това, че хората ходят с маски под носа или без маски, или с шалове. Затварянето не е абсолютно неизбежно, но трябва да има такъв процент спазване на стандартните мерки, както е в Сингапур или Япония, за да го избегнете или да го отложите максимално. Ние имаме около 40% спазване според индекса на Оксфорд“, посочи Томов.

Болничната система и сега е капитулирала, защото имаме по една интензивна сестра на 20-30 души, изтъкна Томов. По думите му сега има „повишена смъртност, която е доста над официалната“.

Запитан как ще коментира тезата, че се търси баланс между физическото и психическо здраве, Томов изтъкна, че „няма как психическото здраве да е за сметка на физическото.“

Най-опасен според Лъчезар Томов е сигналът, който се дава от властта с новата заповед за разхлабване на мерките – „правете, каквото искате“.

В България стриктно затваряне ще даде по-бърз ефект, отколкото в Англия, заради по-слабия трафик между регионите, заяви още математикът.

„По време на епидемии, на експоненциален ръст, който се върна сега, е доста неефективно ваксинирането“, подчерта Лъчезар Томов, който обаче е на мнение, че хората трябва да бъдат убеждавани да се ваксинират.

„Ако ваксинираме по-бързо рисковите групи, натискът над болниците със сигурност ще намалее.“, допълни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
2
 
! Отговори
Интерсно преди 3 години
Не разбирам не е ли такава целтъ да сме пьрви в светъ по заболелиАс виждам пьлни метра , автобуси , била и лидьл са фрашкани с хора и сьщевременно едно затваряне на кафетата кадето ходят -10 души редовни клиенти , и мола в които в магазина за дрехи има -2 *** човека освен продавачката
95
2
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Рисковите групи бяха оставени на 4-то място. Ваксинирахме учители на по 25 години прекарали вече Ковид а и на всичкото отгоре пуснати онлайн от дома да преподават. На това му пиша чиста двойка от всякъде :)
94
2
 
3
 
! Отговори
Отварянето преди 3 години
Е абсолютна безотговорност. Целта е само да се подмажат на недоволните бизнесмени и мрънкащите ***, побеснели за присъствено обучение, без значение колко още хора ще се разболят и ще починат. Как се нарича това?
93
3
 
1
 
! Отговори
гошо преди 3 години
хахахахахахахахахахах Чумата дойде, крийте се в миши дупки ....
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте плюли по човека. Всеки средноинтелигентен човек и да не е математик ще предположи, че с ново отваряне на училища, фитнеси, заведения и т.н. ще има още повече заболели и за нещастие умрели. Чудя се на ББ как му дава сърце да прави курбан още хора, чудя се и на Щаба, какви мъже сте бе, та не можете да се опрете на един ...
91
3
 
3
 
! Отговори
любопитен преди 3 години
кой е Лъчезар Томов?
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А питахте ли какво мисли и счетоводителя на щаба за мерките и вируса.
89
5
 
12
 
! Отговори
преди 3 години
Хахахах и математиците вече станаха вирусолози...
88
4
 
3
 
! Отговори
Бийте преди 3 години
си бързо ваксините ,че не ми излиза математическата далавера.
87
4
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До ДокторТипично комунистическо мислене .
86
4
 
4
 
! Отговори
смях преди 3 години
До bg 84Каза чиляка с комунистическо-работническо мислуване .
85
3
 
9
 
! Отговори
гост математик преди 3 години
Че вирусът е опасен опасен е. Но разберете, че няма работещи математически модели, без надеждни входящи статистически данни. Че те нямат данни колко реално се заразяват общо за единица време, та камо ли каква част от тях са - от заведенията, от градския транспорт, от магазините, от училищата, от моловете, от вкъщи и т.н. Като не знаеш тази разбивка, как ще приложиш какъвто и да било изчислителем модел, та да твърдиш какво ще стане със или без тези обекти да работят.
84
7
 
2
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Тръгна тя ! Няма да има спиране докато не измрат всички червени бабички, оядените комунисти и джендърите на България ! Трябва да се използва китайският биологичен тероризъм , за да пооредее червеният електорат ! Хвала на китайските комунисти, че пуснаха този вирус, а и подготовката за пускане на следващия, още по-смъртоносен вирус ! Хвала !
83
4
 
13
 
! Отговори
Аноним преди 3 години
Мой познатходеше не вярваше събираше се в затворени помещениятайно и незаконно да пие с приятели.Сега кашля плюе кръв (непушач)и се тресе с температура седмица след като вече е изписан от болницата.И пее друга песен.Това аз знам от 1 лице.
82
8
 
6
 
! Отговори
bg преди 3 години
Абе, великият математик-стъкмист, що не се завреш там, от де си излазил, не се спря да плашиш хората, за затвор си, то не бе стъкмистика, не бе тормоз. Няма ли прокуратура в тази държава да се самосезира, да го озапти с неговите простотии. Грип, макар и тежък, ще преболедуват всички, може ,за жалост, но това е животът, да има и починали. Но човечеството винаги е било подложено на такава мор, от как е на тази земя, нали така се гради имунитет.
81
1
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Слаб математик си.Много повече ще са.
80
4
 
2
 
! Отговори
ники преди 3 години
я млъкни бе
79
7
 
9
 
! Отговори
Тома Бикова преди 3 години
Ако имахме истински математици ,нямаше България да катастрофира някало пъти за половин век ! И нямаше да катастрофира , ако "иконимическия гений" Румен Гечев го бяха натирили в затвора. А днес ? Днес същият профан,Гечев , отново ръси дивотиите си по телевизиите и иска власт , за да докара пак народа до просешка тояга!
78
4
 
4
 
! Отговори
Далай Лама преди 3 години
Ако имахме истински математици ,нямаше България да катастрофира някало пъти за половин век ! И нямаше да катастрофира , ако "иконимическия гений" Румен Гечев го бяха натирили в затвора. А днес ? Днес същият профан,Гечев , отново ръси дивотиите си по телевизиите и иска власт , за да докара пак народа до просешка тояга!
77
1
 
11
 
! Отговори
доктор Бацилова преди 3 години
Ами отворихме. От утре някакви ресторанти и кафета, от 5-ти малките деца, от 12-ти всичките ученици. След това да не кажете, че само ни плашат. Нали така се лигавеха тука повечето преди месец и нещо. Математиците предупреждават с мат. модели. Безмозъчните още не могат да проумеят, че веднъж като подготвиш модела, единствееният начин да не се сбъднат лошите прогнози е да промениш входящите данни като фактори. Който иска да слуша, да слуша. Предупредени сте!