Мними борсови посредници - как да се предпазим от тях?

Светослав Делчев, финансов експерт, пред Bloomberg TV Bulgaria
31 мар 2021 23:30, Анисия Иванова
6
Мними борсови посредници - как да се предпазим от тях?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основното нещо, което трябва да усвоят начинаещите инвеститори е, че размерът на всяка индивидуална трансакция е ключов за рисковия мениджмънт. Това заяви Светослав Делчев, финансов експерт, основател на "Тервел Академия", в ефира на предването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Една позиция не би трябвало да бъде повече от 2% от целия ви акаунт. В "Тервен Академия" запознаваме студентите с възможностите за инвестиции на финансовите пазари и наблягаме на управлението на риска. Важно е да знаете максималния риск, който поемате, когато заемате определена позиция", каза той.

Още по темата

От думите на госта стана ясно, че финансовите измами работят в България, понеже все още има хора, които им вярват. От тази гледна точка е много важна финансовата култура на хората. От голямо значение е какви финансови партньори си избират. Нужно е да съберат информация за тях къде са регистрирани и дали имат лиценз.

"Ако ви се обадят по телефона и ви обещават доходност от 50-100% за кратък период, без да обясняват рисковете, е сигнал за измама. Има възвращаемости, които биха били доста добри на финансовите пазари, но всеки трябва да бъде наясно, че колкото е по-голяма печалбата, толкова е по-голям и рискът, който се поема с нея. Говорим за трансакции, които използват ливъридж, което може да доведе и в някои случаи до загуба на пари. На финансовите пазари печалбата винаги е компенсация за рисковете, които поемате", обясни гостът.

"Хората, които не могат да управляват парите си, трябва да се обърнат за съдействие към доказани играчи на пазара. Банките също предлагат достатъчни възможности за управление на средства", допълни още той.

По думите му по-сигурният инструмент са облигациите. Един портфейл, който се състои от 60% акции и 40% облигации, значително намалява риска, а в същото време дава същата доходност.

Целият разговор - във видеото
 


6
Още от Общество
Десетки са изоставените деца в болниците, лекарите: Тежко е!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Начинът е този, преди 2 седмици
по който аз разколебавам и най-упоритите телефонни измамници.
Още преди да се е доизказал, започвам да си искам онези 25 000 евро, които уж ми дължи и обещава да продължим разговора след като си ги получа с пощенски запис.
Така правете и вие. Когато някой ви се представя за борсов посредник, настоявайте да внесе на ваше име поне 50 000 еврака гаранция и обещайте, че след това ще купите от него акции на стойност всичките ви спестявания, които се равняват на три нашенски средни заплати.
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
фалшиви борсови агенти или ало измамници - всичко е до възраст.
но по-младите се връзват по-трудно.