Проф. Кантарджиев сметна: 2 млн. българи са с имунитет

Хората, които ще се ваксинират - да хапват домати, препоръча той
31 мар 2021 15:00, Ния Христова
97
Проф. Кантарджиев сметна: 2 млн. българи са с имунитет
Снимка: БГНЕС
Разхлабването на мерките е напълно съобразено с медицинските показатели и е наложително, защото когато те продължат повече от две седмици се натрупва умора в обществото и органите, които осъществяват контрола. 
 
Това заяви в ефира на bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса проф. Тодор Кантарджиев. 
 
Той изтъкна още, че в момента се намираме в плато и се очаква след седмица да им аспад на заболелите. 
 
"Вчера електронната ми поща беше пълна с писма на възмутени граждани, че мерките се разхлабват. Нищо толкоз не се пуска - маските си остават и изискването да не се събираме. Това е съобразяване с медицинските показатели, натовареността на болниците и системата", добави още проф. Кантарджиев. 
 
Експертът призна, че в лечебните заведения ситуацията е сложна, но добрата новина е, че хоспитализираните в момента са под 10 хил. и един болен не заразява много други. Той обясни, че когато 10 души започват да заразяват 20 други и нагоре - тогава ситуацията се влошава.
Още по темата
 
"Постоянно се разкриват още легла и се осигуряват нови възможности да работят болниците. Засега имаме ресурс от лекари. Вече сме в плато, системата се справя, въпреки че натовареността е по-голяма от ноември месец. До седмица трябва да започне спадане на броя на случаите", каза той. 
 
Проф. Кантарджиев обясни още, че по официалната статистика преболедувалите са около 300 хил., но като се прибавят хората извън статистиката - броят на срещналите се с COVID-19 стига до 1,2 млн. Около 450 хил. души са ваксинирани. Той смята, че близо 2 млн. българи са с имунитет. 
 
Експертът посочи, че получените количества ваксини се прилагат веднага. Според него до края на лятото ще сме постигнали колективен имунитет и разпространението на вируса ще може да се ограничи. 
 
Той допълни, че се натрупват знания и затова препоръките за употреба на препаатите се променят. 
 
"Обществото е много чувствително към страничните явления. Най-малкото съмнение за случаи кара да се намали темпът или да се спре ваксинирането. Засега сигурна връзка между ваксините и страничните реакции няма. Аз съветвам хората, които се имунизират, с всички ваксини, хобаво е малко повече домати и доматен сок да се консумират - това е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване", добави още директорът на НЦЗПБ. 
 
Проф. Кантарджиев обясни, че от новия британски вариант трябва да се пазят повече младите хора и бременните жени и допълни, че при него рядко се губи обоняние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе стига си подавал и дърпал моркова. Или има мерки, или няма. Такива заигравания с психиката и най-вече финансите на хората само усложняват ситуацията. На нас ни се отразява сега, ама скоро ще се отрази и на вас като заиграе тоягата.
78
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Във в-к "Стършел" има рубрика - Обичам, те - ***!
77
4
 
7
 
! Отговори
Do78 преди 3 години
До АнонименСтига лъга!Ваксини НЕ СЕ СМЕСВАТ!
76
3
 
7
 
! Отговори
новина преди 3 години
до 50-60 години над 90% от всички ваксинирани ще са покойници,аааа и от неваксинираните същоназдраве
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повтарят, каквото Борисов им нареди. Той поема отговорността и прибира парите.
74
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с ваксини и с имунитет и без имунитет всички ще измрем, от тоя живот никой не е излязъл жив.
73
2
 
8
 
! Отговори
Май, май преди 3 години
Определено гледат накъде духа вятъра и говорят според това, което им изнася в съответния момент. Пълни противоречия, думи и действия нямат пресечна точка изобщо. Вече напълно вярвам, че всичко е предизборно. Е, не им се получава!!!!
72
1
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
но дали е така!
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ям домати и пия ракия. На 100% защитен съм.
70
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз преболедувах короната преди 7 месеца.Ваксинирах се и с Астра-Зенека, а вчера ми сложиха и първата на Пфайзер.И сега ако ми кажат, че нямам имунитет и трябва да ходя с маска.. Е какво още трябва да направя??
69
1
 
10
 
! Отговори
Тоя беше забавен преди 3 години
Точно един месецСлед това се превърна в съучастник в чудовищно престъпление
68
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Математиците си дават много точни прогнози, но това че невежите им се надсмиват е друга тема...
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре ..Ко става с платените математици ,те кво изчислиха за бъдището
66
1
 
11
 
! Отговори
??? преди 3 години
Когато говорят за количествените характеристики на епидемията в България, Кунчев, Кантарджиев, Ангелов и останалите демонстрират фрапираща неграмотност. Защо не подадат оставка и да дойдат грамотни хора?
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За колективен имунитет до края на лятото чрез ваксиниране трябва да ваксинират всеки ден над 42000 човека, вкл. и през почивните дни. Това дали ще стане?
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще са само 2 милиона срещналите вируса в България. Поне 20 милиона са.
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрахте ли сега драги зрители, че ни лъжат безогледно. До вчера:шок и ужас, че има много заразени, че болниците изнемогват, че трябва всички да се ваксинираме, че преболедувалите нямали достатъчен имунитет. Днес изведнъж 2 милиона като по чудо придобиха имунитет. Като приказват глупост сами вярват ли си или мислят, че ние им вярваме.
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе ..оздравях ме ли за седмицс та отново отваряте
61
1
 
3
 
! Отговори
Професор преди 3 години
Професор ***, ако в България (последна по ваксинации) са ваксинирани 6% от населението, как така 1/3 имат имунитет - какво означава това за Великобритания, където 50% вече са ваксинирани !? Не професор, а ***!
60
1
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Бай шиле