Спешните медици на ръба, не искат разхлабване на мерките

Медиците отказват да носят отговорност за закъснялата помощ
31 мар 2021 12:00, Ния Христова
72
Спешните медици на ръба, не искат разхлабване на мерките
Снимка: БГНЕС
Спешните медици се обявиха против разхлабването на мерките от 1-и април с оглед новия ръст заболели и усложненята при голяма част от пациентите. В свое обръщение към българския народ и управляващите те заявяват, че са на ръба на възможностите си и отказват да носят отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите им спешна помощ.
 
В социалните мрежи председателят на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Каталиева посочва, че ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки МЗ отчита за денонощие 5176 новозаразени/ръст с 679човека/, 155 починали, 9811 хоспитализирани.
 
"Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след КОВИД инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа,160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната. Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства. Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме,че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ", пиша тя в обръщението от името на спешните медици.
Още по темата
 
Д-р Каталиева подчертава още, че те искат пациентите да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но не разполагат с материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените. 
 
"Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението", пише още в обръщението.
 
Затова спешните медици призовават министъра на здравеопазването незабавно да отмени заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от 1.04.2021. "Считаме ,че заповедта е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти!", заявят в обръщението си спешните медици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
26
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
Не можахте ли да проумеете ,че кръчменцата и кафененцата останаха в историята,че толкоз безумно ги искате?Освестете се ,живота е хубав ,ако си го направиш такъв.
39
4
 
21
 
! Отговори
ЧИЧО преди 3 години
САЙТА Е ДЕТСКИ! КОМЕНТАРИТЕ СЪЩО!.......Когато ,,помиришат "болница,коренно се променят! Гугъл поколение
38
10
 
10
 
! Отговори
математика Томов преди 3 години
Затваряме всичко и ваксинираме наред.
37
0
 
2
 
! Отговори
До Гошо преди 3 години
Гошооо,Гошо,когато някой е действително ***.,това няма как да му бъде обяснено!
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Стига сте гледали в чуждото канче. Дано не стигате до тях.А пък може да запишете и медицина или най-малко за медицинска сестра.
35
5
 
4
 
! Отговори
доброто ченге преди 3 години
Отваряме всичко!
34
2
 
15
 
! Отговори
лошо ченге преди 3 години
ЗАТВАРААЙ СИЧКООО
33
4
 
29
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Държава няма. Преминаваме на естествен подбор, осланяйки се на първичните си инстинкти...
32
6
 
25
 
! Отговори
Ресторантьор преди 3 години
До ресторантьорДано не ти се налага да стигаш до смешната медицина за аспирации.Като отровите хората кой ще ви яде в боклучавите ресторанти в които и без това ги тровите с какви ли не химии и ***.По добре 5 ресторанта на ИСТИНСКИ а не КОШМАРИ В КУХНЯТА с мазнин по скарите от второто пришествие.И това го ядът деца.... ПУуууууу срам нямате...
31
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таз лелка от две седмици реве в медиите , в лидъл търсят касиерки
30
3
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Ами как да трият?На случаен принцип ли бе?!
29
33
 
8
 
! Отговори
ресторантьор преди 3 години
Това, че сМешна медицина е на ръба, не означава да сме затворени завинаги!
28
3
 
15
 
! Отговори
ШШ преди 3 години
ТОЧНО ТАКА БРАВО НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА НОСИ ВИНАТА ОТ ПРЕДИЗБОРОНТО ПОЛИТИКАНСТВАНЕГотови са да разболеят децата си но няма да испуснат кокала.Идва новият РЕД Очакавайте ГО след 5-ти
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що триете избирателно бе днес бг? Няма ли свобода на словото? Или само трябва да л..ем з..ици?
26
10
 
28
 
! Отговори
MKII преди 3 години
Пълно затваряне до средата на април и избори след Великден. Това беше вярното решение.
25
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом са на ръба на силите си да паркират линейките пред МС и да кажат ние сме до тук! Отиваме на ресторант на фитнес и на театър!Баце с джипката да разкарва болните!
24
8
 
14
 
! Отговори
М преди 3 години
БРАВО СПЕШНИ МЕДИЦИ КАЖЕТЕ НА ТЕЭИ УПРАВЛЯВАЩИ ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА РАЭХЛАБВАТ МЕРКИТЕ КОИТО БЯХА ЭАКЪСНЕЛИ ОТ 1 АПРИЛ ние българите ви сваляме шапка эа таэи истена иэлеэте пред болниците эа ви чуят и ние българите да ви подкрепим эа искреноста че не помете отговорност эа адекватно п приемане на болните поради много эаболелите
23
2
 
7
 
! Отговори
д-р Хаус преди 3 години
До гошо - като ти гледам правописа и мирогледа, искаш да ти станат колеги лекарите явно... на кого звъниш като имаш нужда от помощ?
22
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде и тези в кюпа. Не искат разхлабване щото им хареса тая драма с тоя ковид и с тези кинти, които получават. Сега е момента да се облажат от кацата с меда.
21
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сакам да карам линейка / дават ли по хиляда отгоре заплатата бре?