Спешните медици на ръба, не искат разхлабване на мерките

Медиците отказват да носят отговорност за закъснялата помощ
31 мар 2021 12:00, Ния Христова
72
Спешните медици на ръба, не искат разхлабване на мерките
Снимка: БГНЕС
Спешните медици се обявиха против разхлабването на мерките от 1-и април с оглед новия ръст заболели и усложненята при голяма част от пациентите. В свое обръщение към българския народ и управляващите те заявяват, че са на ръба на възможностите си и отказват да носят отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите им спешна помощ.
 
В социалните мрежи председателят на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Каталиева посочва, че ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки МЗ отчита за денонощие 5176 новозаразени/ръст с 679човека/, 155 починали, 9811 хоспитализирани.
 
"Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след КОВИД инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа,160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната. Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства. Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме,че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ", пиша тя в обръщението от името на спешните медици.
Още по темата
 
Д-р Каталиева подчертава още, че те искат пациентите да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но не разполагат с материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените. 
 
"Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението", пише още в обръщението.
 
Затова спешните медици призовават министъра на здравеопазването незабавно да отмени заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от 1.04.2021. "Считаме ,че заповедта е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти!", заявят в обръщението си спешните медици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
27
 
10
 
! Отговори
гошо преди 3 години
Ми да станат овчари, за да не са на ръба!!! Дали са клетва на тази хуманитарна професия, сега ще бачкат!!! И без това в голямата си част са пумияри (мнение изградено от личен опит с тях)!!!
19
11
 
30
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Много хора са против разхлабването на мерките да е толкова скоро. При такава заболеваемост,много е рано още,особено ако се надяваме на малко по-спокойно лято.
18
28
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз съм на ръба ама не вземам 1000 лв отгоре , стига сте плакали че ставате жалки
17
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз съм на ръба ама не вземам 1000 лв отгоре , стига сте плакали че ставате жалки
16
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам има нещо сбъркано в цялата работа или по скоро в действията на крадецът Борисов,не може при средно дневно 4000-5000 новозаразени да отваряш най големите развъдници на тая гад,чалготеки,кръчми,училища и т.н.
15
4
 
4
 
! Отговори
Бетон преди 3 години
Отдавна не бъркам *** имам три успешни строителни фирми когато почнах бърках (17г.бях) и с бъркачка и на ръка ***.
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки иска нещо си, един едно, друг друго, а цените си растат. На пазара вече има направо бутикови цени. Хората остават без работа. Преквалифицирайте се, викат. То така става. Казваш"хоп" и скачаш
13
6
 
28
 
! Отговори
Съседите преди 3 години
Турция с 10% ваксинирани затяга, където е страшна диктатура и популизма е на почит. Там има вечерен час. За Германия не говоря. С Израел и ЮК няма какво да се сравняваме, понеже там 50%+, а Израел 90%+ са ваксинирани. Тука с 4%, уж официални данни ваксинирани за какво отваряне говорим само, не мога да разбера. Може да има, но това ще доведе до ново затваряне. Който не е съгласен с мерките, да отиде да помага в спешното на болните и да живее отворен. Иначе само с плямпане не става.
12
9
 
1
 
! Отговори
Д-Р ПСИХО преди 3 години
до 8ТИ БЕТОНА С КАКВО ГО БЪРКАШ, може би с детска лопатка... след изборите се обади в Центъра за психичо здраве, ще ти дадем хапчета за да порастеш и да разбереш какво е БЕТОНОБЪРКАЧКА, това е като пуснеш Нинова, пинокио, Мая и отровното трио и стават на .... бетонни комунисти, за това и Народът не ги иска
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теквун ясно показа ,че хич не го е еня за здравето и живота на хората/това е общоизвестно/Единственото ,което го интересува е да додрапа до властта отново, щото иначе го чака сигурно тричене...
10
7
 
20
 
! Отговори
до протестърите преди 3 години
най се кефя на воплите на ГОТВАЧИТЕ, че гладували и на кръчмарите, че нямало къде една бира да изпият
9
6
 
19
 
! Отговори
93215 преди 3 години
На чужд гръб и сто тояги са малко. Вски лоясали "фактори" с *** си решения да отидат в Ковид отделенията и да пораотят като санитари и болногледачи.
8
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде айде взимат по 1000лв. отгоРИколко време кой го е страх не ходи в гората ,да не са ставали медици.И аз не исках да бъркам бетон ,но докато станах майстор много бетон обърках.
7
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз призовавам работещите в затворените сектори да потърпят със семействата си!Нека погладуват още, за да им е по-комфортно на медиците!Или пък да си продадат бентлитата, както ги посъветва Мутрата.
6
25
 
10
 
! Отговори
мрън-мрън-мрън преди 3 години
Какво значи на ръба? От вчера се поопразни София, тихо е в центъра край Мед. академия и чух само 1 (една) линейка.
5
17
 
12
 
! Отговори
БАБИКЯН преди 3 години
за сведение на писачите и разбирачите от ФЕЙК НЮЗ дата на изборите я определи фигурантът в качеството си на руски резидент и основател на ОФ-то, имащо за цел да върне на Черепа всичко и да го обяви за невинен
4
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е Чекмеджето на СИКаджийската, кадесарска, проклета МУТРА да е винаги ПЪЛНО!
3
37
 
6
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Не ме интересува,за туй им се плаща,че и хилядарка от горе.Бойко ми отваря кръчметата утре веднага седам на шкембе с пърленка и в неделя гласувам за БОйко :) И без това Кромид е измама :)
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те медиците скоро няма и да имат избор, освен да приключват по тежките случаи по-бързо та да се освободят места за новите.
1
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де ама в неделя има избори и на нащо Тикве хич не му се разделя с власта!