Правят детски кътове във фирми и институции за 1700 деца

По европроект се поемат заплати на детегледачи за година
3
Правят детски кътове във фирми и институции за 1700 деца
Снимка: БГНЕС

Общо 86 фирми и 19 институции от централната и местната власт ще създадат детски кътове на работното място. В тях ще се полагат грижи за над 1 700 деца на служителите им.

Проектите се реализират по мярката "Детски кътове" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Одобрени са 62 проекта на стойност над 6,6 млн. лв., като 16 от тях ще се изпълняват в партньорство, съобщиха от МТСП.

В детските кътове ще бъдат назначени 278 детегледачи, които ще бъдат наети чрез Бюрата по труда. Ако нямат предишен опит в работата с деца, ще им бъде осигурено обучение.

По мярката "Детски кътове" се поема възнаграждението на детегледачите за период до 12 месеца, като то е съобразено със средната брутна работна заплата в сектор "Хуманно здравеопазване и социална работа". Размерът на заплатата на детегледачите ще зависи от това дали услугите в детските кътове са почасови или целодневни.

Най-големият проект е на обща стойност близо 214 000 лв., а най-малкият - близо 55 000 лв. В зависимост от големината на предприятието е предвиден процент съфинансиране.

Детски кътове ще бъдат изградени в общинските администрации на Смядово, Нови пазар, Тополовград, Сърница, Съединение, Своге, Стамболово, Попово, Бургас, Главиница, Елин Пелин, Симитли, Неделино, Кнежа, Венец, Ботевград, Костинброд, Димово, както и в Министерството на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: детски кът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Гледам по морето една мутра преустройва кръчмата си. Питам бачкаторите... какво ще бъде това. А те ми отговарят Детски кът. Мутра да прави детски кът!? И сега като чета статията ми светва за какво става въпрос. Под небето нищо ново ......
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А педогози, санитари, готвачи и медицински персонал ще осигурявате ли във фирмите? Щото само с една катерушка без надзор никой няма да си остави детето там.
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детски кътов ... само това ми трябва. Купчина бъдещи безработни, да ми се сопоят из офиса, зада може някоя мега важна феминстка, да ми се обяснява, от какво голям значение била за компанията, а като и мажекм, че сме я взели само за да запълни квотата, да се прави на "накърнена".