Вирусолог от БАН: Sputnik V е първата работеща комбинирана ваксина

Ваксината е единственият ни полезен ход, смята проф. Александрова
207

Има ли ефективност при ваксинирането с различни препарати при първа и втора доза?

Такова комбинирано приложение е добре познато. Вече имаме работеща комбинирана ваксина и това е руската Sputnik V. Двете дози при нея се прилагат с два различни аденовирусни вектора. Нямаме право на волна програма, когато става дума за здравето на хората. Нямаме получени данни за безопасност и ефективност на комбинирано използване. Текат проучвания на съвместно прилагане на Sputnik V и AstraZeneca. Проучва се комбинация на Pfizer и AstraZeneca. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя цитира Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, който казва, че по изключение може да се комбинират Pfizer и Moderna в интервал от 4 седмици и дори да се комбинират РНК ваксина с Johnsons & Johnson.

Над 50% от българите все още се колебаят дали да се ваксинират срещу Ковид-19, а проф. Александрова е на мнение, че няма как да не разберем тези хора, защото става дума за нов вирус и нова ваксина.

"Ваксината е единственият ни полезен ход, но е нормално изискванията и очакванията да бъдат много по-високи. Процентът на хората, които се колебаеха, беше много по-голям. Преди една година всички очаквахме ваксините с огромно нетърпение - като спасение. Когато обаче се появиха реално, изведнъж се оказа, че не сме чак толкова готови за тях", обясни вирусологът.

По думите на проф. Александрова не бива да се притесняваме от факта, че е променена част от листовката на AstraZeneca, както и от смененото търговско наименование на препарата.

"На 29 март разбрахме, че не просто наименованието беше променено, но беше актуализирана и информацията. Стана ясно, че тази ваксина се свързва с поява на сериозни алергични реакции. Става дума за много редки събития, които ги има при всеки медицински продукт. Няма медицински продукт, който да е изцяло без странични ефекти. Самата ЕМА казва, че все още ползата е много по-голяма от риска. В същото време никой не си затваря очите пред тромбоемболичните събития", заяви вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Александрова призна, че е изненадана от разхлабването на мерките у нас, тъй като медиците в болниците изнемогват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спутник е дестилирана вода. Няма защо да лъжете хората. Престъпно е. Не вреди, но и не помага. Освен като плацебо. Е, поне не убива като Астра Зенека.
127
5
 
11
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
На последно място сме по ваксиниране в ЕС и на едно от първите - по смъртност. А Бойко и поредното недоразумение Ангелов като здравен министър продължават с бодряшкият тон. На платото ли сме, на баитра ли - мнения много, но болниците вече са препълнени.
126
4
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Каракачамаков: И тази ли г'лупост измисли, Качамак.Е надолу и Чебурашка с поредните си п'ростотии. Вие двамата сте направо клинични случаи, готови пациенти за 4-ти километър.
125
4
 
5
 
! Отговори
ERICH преди 3 години
Нека бързичко да я обявя за агент на КГБ и ГРУ и че кълве само на московско злато.Така ще засвиделствувам своята неолиберална ,евроатлантическа привързаност и Ядомасонска насоченост
124
5
 
3
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Като гледам и ти си с името и с лицето си?! Не давай съвети, които ти не изпълняваш. Чакам сега за излезе и крокодила Гена.
123
5
 
4
 
! Отговори
До 153 преди 3 години
Още по-нов виц- за да се ваксинираш с Пфайзер трябва да носиш само паспорт. Завещание не трябва, каквото си имал вече ти е взето.
122
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка През май ЕМА щяла да ходи да провери завода за произвоство на Спутник, нормална процедура преди одобрение. Щом крият документация, интересно дали ще скрият и производството.
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 151То и билките имат странични ефекти, ако не се приемат правилно. Някои са направо отровни.
120
4
 
7
 
! Отговори
истина преди 3 години
виц- за да се ваксинираш със Спутник, трябва да покажеш паспорт и завещание.
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде одобрявайте го Спутника че да мирясат вече, омръзнаха ни тотално с тези опорки. Още поне десет ваксини се разработват и в други държави, ама никой нищо не пише за тях.
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Няма медицински продукт, който да е изцяло без странични ефекти." - това хубаво го запомнете.
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По голямата част недоумавят решението за разхлабване на мерките важното е ластикът да не се скъса
116
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаРУСКОТО ДЖУДЖЕ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ДЖУДЖЕ, НО БЪЛГАРСКИЯ МИЛИЦИОНЕР Е НАЙ-ГЛУПАВИЯ МИЛИЦИОНЕР.
115
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАН Е ГНЕЗДО НА РУСКИ ШПИОНИ, ТАМ НАУКА НЯМА.
114
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същата работа беше и с "новата" Лада. Хвалби големи, а крайния резултат е същия к.енеф както старата Лада :)
113
7
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Само ,че Путин няма да ни даде и 1 доза от тая ваксина . Договорите му са към държави с общо население от 4 млрд души а поръчките са за над 1 млрд а Русия в същото време няма капацитета да произведе и половината от поръчаното и съпреки,че Германия, Италия и други предложиха помощ в производството . Спутник е с над 60% пазарен дял , повече от всички други ваксини взети заедно . Има по голям шанс ние да си разработим ваксина отколкото да разчитаме на Спутник!
112
4
 
3
 
! Отговори
До До какво се зна преди 3 години
Това,че не знаеш за какво става дума и пишеш глупости убедително не те прави по-умен!Коронавирусите са на земята отхиляди години и "живеят" в животните. Прескачането на коронавирус от животно на човек е опасният момент.Руснаците са създали Спутника по тази причина.
111
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските постижения са като извънземните, всеки е чувал за тях, но никой не ги е виждал....
110
4
 
1
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Пак ти напомням да прочетеш вица за чукчата- писател и да не изпадаш в неговото положение!!!!!!!!!!!!!!!!!!
109
1
 
12
 
! Отговори
До До Какво се знае преди 3 години
До До Какво се знаеИскаш да кажеш че руснаците са създали Ковид19 преди 10 години? Внимавай какво говориш защото това никак няма да им хареса а последствията са добре известни и много неприятни.