Вирусолог от БАН: Sputnik V е първата работеща комбинирана ваксина

Ваксината е единственият ни полезен ход, смята проф. Александрова
207

Има ли ефективност при ваксинирането с различни препарати при първа и втора доза?

Такова комбинирано приложение е добре познато. Вече имаме работеща комбинирана ваксина и това е руската Sputnik V. Двете дози при нея се прилагат с два различни аденовирусни вектора. Нямаме право на волна програма, когато става дума за здравето на хората. Нямаме получени данни за безопасност и ефективност на комбинирано използване. Текат проучвания на съвместно прилагане на Sputnik V и AstraZeneca. Проучва се комбинация на Pfizer и AstraZeneca. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя цитира Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, който казва, че по изключение може да се комбинират Pfizer и Moderna в интервал от 4 седмици и дори да се комбинират РНК ваксина с Johnsons & Johnson.

Над 50% от българите все още се колебаят дали да се ваксинират срещу Ковид-19, а проф. Александрова е на мнение, че няма как да не разберем тези хора, защото става дума за нов вирус и нова ваксина.

"Ваксината е единственият ни полезен ход, но е нормално изискванията и очакванията да бъдат много по-високи. Процентът на хората, които се колебаеха, беше много по-голям. Преди една година всички очаквахме ваксините с огромно нетърпение - като спасение. Когато обаче се появиха реално, изведнъж се оказа, че не сме чак толкова готови за тях", обясни вирусологът.

По думите на проф. Александрова не бива да се притесняваме от факта, че е променена част от листовката на AstraZeneca, както и от смененото търговско наименование на препарата.

"На 29 март разбрахме, че не просто наименованието беше променено, но беше актуализирана и информацията. Стана ясно, че тази ваксина се свързва с поява на сериозни алергични реакции. Става дума за много редки събития, които ги има при всеки медицински продукт. Няма медицински продукт, който да е изцяло без странични ефекти. Самата ЕМА казва, че все още ползата е много по-голяма от риска. В същото време никой не си затваря очите пред тромбоемболичните събития", заяви вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Александрова призна, че е изненадана от разхлабването на мерките у нас, тъй като медиците в болниците изнемогват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко каза, ко?"Вече имаме работеща комбинирана ваксина и това е руската Sputnik V."И след едно изречение: "Нямаме право на волна програма, когато става дума за здравето на хората. Нямаме получени данни за безопасност и ефективност на комбинирано използване."Едното изключва другото.********Понеже липсват данни, каквито и да са, "имаме работеща комбинирана ваксина".Ха! Ха! Ха!
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ролинг Джо не се ли е търкалял напоследък по стълбите?
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е добра и даже Австрия си я поръча, какъв е проблема?
65
7
 
11
 
! Отговори
Факри преди 3 години
В България 5 хил заразедни за един ден. В Русия, която е 25 пъти повече население - 8 хил! Какво да си говорим!
64
12
 
10
 
! Отговори
Вовичка кухата преди 3 години
Северо-западнала русия се пъне да се надбягва с ГОЛЕМИТЕ :D Първо си вкарайте по затворите мафиотската ***, която ви граби - диктатора Путьов и шайката му бандюги и чак след това се правете на умници :D
63
4
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
"Проф. Александрова призна, че е изненадана от разхлабването на мерките у нас, тъй като медиците в болниците изнемогват."Тя не знае къде се намира ли ?! Тук разум не управлява отдавна !!!
62
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия се справи с вируса, а западът е в задънена улица.
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки пети американец живее благодарение на купоните за храна които федералното правителство отпуска на бедните американци.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След крайна бедност майка и дъщеря скочили заедно от 7 етаж. Майка и дъщеря се самоубиха заедно, като скочиха от жилището си на седмия етаж в блок на улица "Мусала" в Стара Загора.
59
5
 
7
 
! Отговори
91% ефективност преди 3 години
До Анонимен 49 "За руската ваксина спутник5 няма нито една публикация в сериозно научно списание. Много ми е интересно нашите велики учени откъде черпят сведения за тази ваксина"?В статия в авторитетното британско списание The Lancet от 2.2 т.г. за руската ваксина се посочва ефективност от 91%. Така че това, че още не е одобрена за използване в ЕС си е по чисто политически причини. Орбан обаче вече поръча доставка за Унгария. А в Сърбия даже се готвят да я произвеждат.Но ние чакаме инструкции
58
7
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
по всичко личи таз шопарка е другарка. колко ли бона е взела за реклама на лекарствен продукт , което по принцип е забранено .
57
3
 
2
 
! Отговори
Прост кравар преди 3 години
До ЧебурашкаТо в Идил членуваха 30000 хора...по същата логика ти си ненормален а те нармални, така ли! Логика на платен соросоиден ***!
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е да сме в НАТО и да сме първи по смъртност в света.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Cрeщaт ce двa кoрoнaвируca: - Вчeрa тaкaвa крacaвицa тръшнaх в лeглoтo!, хвaли ce първият. Втoрият тъжнo oтгoвaря: - A нa мeн нe ми върви, сaмo нa пeнcиoнeрки пoпaдaм.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А и Водката на Путин му е хубава!
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия подписват съвсем друга декларация за информирано съгласив., а именно: че си запознат със страничните ефекти ОПИСАНИ В ИНСТРУКЦИЯТА, а в България подписват декларация, че са запознате със "страничните ефекти от ваксината" и са съгласнни, тоест каквото и да стане след ваксината, дори и да умраш си съгласен? С тази декларация не можеш после към никой да имаш претенции!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Човек може да работи 4-5 часа на ден, а останалото време трябва да посвещава за повишаване на културното си ниво".Йосиф Висарионович Джугашвили
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E защо Бойко внася Астор Зелника а не Путин-V???!!!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Унгарският министър на външните работи се ваксинира пред телевизионните камери със руската ваксина Спутник-V.
49
4
 
6
 
! Отговори
Васалите преди 3 години
Бойко Борисов - премиер на РБ: "Ние надлежно изпълняваме всички инструкции. Освен това ни беше казано държавите членки да се въздържат от руска и китайска ваксини".